Owoce i warzywa od wielu lat wskazywane są jako doskonałe jedzenie dla dzieci, dorosłych, jak również seniorów. Wszystko dlatego, że są lekkostrawne, stosunkowo niskokaloryczne, w przy tym dostarczają do naszego organizmu wiele cennych minerałów, witamin, czy mikro i makroskładników. Za jedne z najpyszniejszych uważa się brzoskwinie. Co warto o nich wiedzieć? Czy każdy może jeść brzoskwinie? Jakie wartości wnoszą one dla naszego zdrowia? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Brzoskwinie- najważniejsze informacje
Brzoskwinie to owoce, które zostały wyhodowane w Chinach w okresie 5300- 4200 lat temu. Do Grecji dotarła około 300 r. p.n.e. Z kolei do Europy północnej brzoskwinia trafiła w XVI w. To czas, od którego cały czas brzoskwinia zyskuje popularność na wielu kontynentach. Jest to więc chiński owoc, o czym wie niewiele osób. Cechują się skórką w odcieniach czerwieni i pomarańczy, która pokryta jest niezwykle miękkim w dotyku meszkiem. W dzisiejszych czasach jest rośliną uprawną. Jej najbliższą kuzynką jest nektarynka, która smakuje podobnie, a główną cechą odróżniającą jest gładka skórka.
Liściaste drzewo owocowe o łacińskiej nazwie Prunus persica oferuje niezwykle słodkie i wartościowe owoce, które pokochali użytkownicy na całym świecie. Należy do rodzaju śliwa oraz rodziny różowatych. Co ciekawe, podobnie jak migdały, także brzoskwinie należą do podrodzaju migdałowców. Wszystko przez twardą i pomarszczoną skorupę nasion.
Wyróżnić można kilka głównych odmian brzoskwini. Do najbardziej popularnych zaliczyć należy:
- brzoskwinię Saturn,
- brzoskwinia Ufo,
- brzoskwinia Harnaś,
- brzoskwinia Inka,
- brzoskwinia Iskra.
Ile kalorii mają brzoskwinie?
Kaloryczność brzoskwini to zagadnienie, które wzbudza ciekawość wśród bardzo wielu osób. W związku z tym, że owoc jest niezwykle smakowity, bardzo wielu z nas chce widzieć, ile kalorii ma jedna brzoskwinia. Odpowiedź jest jednoznaczna. W 100 gramach popularnych owoców znajduje się jedynie 39 kcal. To bardzo dobry wynik, który sprawia, że jest to produkt spożywczy zaliczany do niskokalorycznych. Co jednak ważne, 39 kcal/ 100 gram nie jest wartością stałą. Może nieznacznie różnić się w zależności od odmiany danej brzoskwini, jak również stopnia jej dojrzałości. Są to jednak zmienne tzw. kosmetyczne, które nie będą w znacznym stopniu odbiegać od wartości 39 kcal.
Brzoskwinie- wartości odżywcze
Skoro wiemy już ile kalorii ma brzoskwinia, nadszedł czas, by dowiedzieć się wszystkiego o jej wartościach odżywczych. Dane są podawane na 100 gram owoców.
Brzoskwinia posiada węglowodany. Znajdziemy ich 11 gram, co nie odbiega znacząco od innych owoców. Brzoskwinia posiada także błonnik. Odnaleźć można go w ilości 1,5 grama. W owocach znaleźć można także białko- 1 gram. Brzoskwinie posiadają śladowe ilości tłuszczu, a wręcz można wskazać, że są to pozbawione. To zaledwie 0,1 grama. Nic więc dziwnego, że brzoskwinie to owoce, które wykazują dużą gamę wielu, różnorodnych wartości zdrowotnych i odżywczych dla naszego organizmu.
Warto także wiedzieć, że brzoskwinie, to owoce, które w 90% składają się z wody. Ogromnym atutem owoców jest brak sodu, co sprawia, że brzoskwinie są zalecane do spożycia dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi.
Poznaj witaminy i minerały zawarte w brzoskwini
Wiemy już ile kcal ma brzoskwinia, jednak warto również poznać witaminy i minerały, jakie zawarte są w znanych i lubianych owocach.
Brzoskwinia posiada potas. Jest go aż 190 mg/ 100 gram owocu. Dodatkowo wskazać należy, że jedząc brzoskwinie, dostarczymy do naszego organizmu również;
- magnez (6 mg/ 100 gram),
- wapń (5 mg/ 100 gram),
- witaminę C (6 mg/ 100 gram),
- witaminę B6 (0,1 mg/ 100 gram),
- cynk (0,17 mg/ 100 gram),
- fosfor (20 mg/ 100 gram),
- żelazo (0,25 mg/ 100 gram),
- beta- karoten,
- luteina,
- fenole,
- kwas foliowy,
- bór,
- niacynę,
- tiaminę,
- ryboflawinę.
Brzoskwinie a odchudzanie- czy warto jeść te owoce?
Brzoskwinie i ich kcal jasno wskazują, że są to owoce, które mogą być spożywane również na diecie redukcyjnej. Warto jednak pamiętać, by jak we wszystkim, także i w przypadku jedzenia brzoskwiń zachować umiar. Należy pamiętać, że są to owoce, a więc źródło węglowodanów prostych. Mówiąc wprost, brzoskwinie pomimo niskiej kaloryczności dostarczają do naszego organizmu cukru. W związku z tym warto spożywać brzoskwinie na początku dnia, czy przed wysiłkiem fizycznym, by móc spalić dostarczoną energię. Chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy powinniśmy unikać jedzenia brzoskwiń późną porą, czy przed snem. Dodatkowo warto wskazać, że zbyt duża ilość zjedzonych brzoskwiń może prowadzić do problemów żołądkowych. Oznacza to, że może pojawić się ból brzucha, niestrawność, czy biegunka. Dodatkowo wystąpić może pojawić się przyspieszona fermentacja jelitowa.
Należy jednak odrębną uwagę poświęcić na brzoskwinie suszone. Tutaj należy już zachować szczególną ostrożność- jest to propozycja wysoce kaloryczna, która zawiera spore ilości cukru. W związku z tym spożywanie suszonych brzoskwiń nie jest polecane dla osób, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.
Brzoskwinie na diecie- jakie wartości wnoszą dla naszego zdrowia?
W celu wniesienia do naszego organizmu jak największej ilości wartości odżywczych, warto zaznaczyć, aby korzystać z owoców sezonowych, pochodzących od lokalnych przedsiębiorców. To sprawia, że owoce są starannie wyselekcjonowane, pozbawione sztucznych barwników, konserwantów, jak również polepszaczy smaku. Dodatkowo takie owoce cechują się najbardziej wyrazistym, najlepszym smakiem.
Dzięki ciągłemu monitorowaniu postępów w dziedzinie żywieniowej genetyki, wskazuje się, że brzoskwinie pomagają w zwalczaniu nowotworu piersi. Wszystko dzięki badaniom przeprowadzonym przez amerykańskich badaczy. Testując działanie brzoskwini na zwierzętach, udało się wskazać, że spożywanie brzoskwini hamuje rozwój nowotworów piersi, a co więcej, jest w stanie zahamować powstawanie przerzutów. Dzieje się tak za sprawą fenoli, które są obecne w owocach. Neutralizują one wolne rodniki.
Dodatkowo brzoskwinie działają na nasz organizm moczopędnie, co dodatkowo sprawia, że pomagają w oczyszczeniu naszego organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje to niezwykle pozytywny wpływ na działanie całego układu moczowego oraz nerek. Nic więc dziwnego, że są to owoce zalecane do spożycia dla osób cierpiących na reumatyzm, jak również choroby nerek.
W związku z tym, że brzoskwinie są bogate w błonnik, przyspieszają ogólną perystaltykę jelit. W efekcie pomagają walczyć z uporczywymi zaparciami.
Warto także zaznaczyć, że brzoskwinie są polecane dla osób cierpiących na anemię. Wynika to z faktu, że zwiększają produkcję czerwonych krwinek.
Brzoskwinie są zalecane dla kobiet w ciąży. W związku z tym, że zawierają dużą ilość potasu, są w stanie pomóc w walce z nocnymi skurczami, zmęczeniem, czy zawrotami głowy. Dodatkowo zawarty w brzoskwiniach kwas foliowy przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu.
Czy brzoskwinie są wskazane dla diabetyków?
Diabetycy, czy osoby borykające się z insulinoopornością, a więc pacjenci, którzy cierpią na problem utrzymania właściwego poziomu cukru, pragną otrzymać informację, jaki indeks glikemiczny wskazuje brzoskwinia. Tutaj wiadomości są również zadowalające i imponujące. Okazuje się, że brzoskwinia ma niski indeks glikemiczny na poziomie 35. Dzięki temu znajduje się na liście produktów spożywczych rekomendowanych do spożycia przez diabetyków. Nic więc dziwnego, że mogą stanowić doskonałą alternatywę dla słodkich przekąsek, które znacząco podnoszą poziom cukru we krwi. W związku z tym, że zawierają przede wszystkim wodę i błonnik, nie będą również przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Jak już wyżej wspomniano, warto zachować szczególną ostrożność w przypadku suszonych brzoskwiń- nie powinny one być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę bądź insulinooporność.
Formy jedzenia brzoskwiń
Brzoskwinie to owoce, które można jeść w różnej formie. Przede wszystkim mogą być spożywane na surowo- wówczas dostarczają do naszego organizmu najwięcej wartości odżywczych. Co więcej, z wykorzystaniem brzoskwiń można przygotować wyjątkowo apetyczne desery. Ciasta, tarty, babeczki- wybór zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji. Co więcej, brzoskwinie to również idealny dodatek do lodów, czy deserów. Powszechną praktyką jest także przygotowywanie z nich kompotów, dżemów, czy konfitur.
Gotowe posiłki z brzoskwiniami
Chcesz cieszyć się doskonałymi posiłkami z użyciem brzoskwiń? Catering dietetyczny to idealna propozycja. Menu, które opracowane jest przez profesjonalnych, doświadczonych dietetyków klinicznych, to posiłki, które nie tylko dobrze smakują, ale także są pełnowartościowe oraz doskonale zbilansowane. Co więcej, dieta pudełkowa może być dostarczona wprost pod drzwi Twojego domu, mieszkania, czy miejsca pracy. Jedyne co musisz zrobić, to podać preferowany adres podczas składania zamówienia.
Uwielbiasz słodki smak, jednak chcesz prowadzić zdrowy, doskonale zbilansowany tryb życia? Masz dość liczenia kalorii, stawania na wadze, i wiecznej kontroli masy ciała? Wprowadź do swojej codziennej diety brzoskwinie. To owoce, które podarują Ci odrobinę beztroski w ciągu dnia, jak również sprawią, że będziesz mógł cieszyć się doskonałym zdrowiem oraz samopoczuciem przez długi czas.
Bibliografia:
Giampieri, F., Alvarez-Suarez, J.M. (2013). Peaches: Nutritional value and health benefits. Brzoskwinie są bogatym źródłem witamin A i C, które wspierają zdrowie skóry i układu odpornościowego. Średnia brzoskwinia dostarcza około 60 kcal i jest niskokalorycznym, ale odżywczym owocem. Zawartość antyoksydantów w brzoskwiniach pomaga w neutralizacji wolnych rodników i zmniejsza ryzyko chorób serca. Regularne spożywanie brzoskwiń wspiera zdrowie oczu dzięki obecności beta-karotenu.
Ferguson, L.R., Harris, P.J. (2003). Dietary fibers and polyphenolics in stone fruits. Badanie to analizuje zawartość błonnika i polifenoli w owocach pestkowych, takich jak brzoskwinie, które wspierają zdrowie jelit i obniżają ryzyko chorób nowotworowych. Błonnik zawarty w brzoskwiniach wspomaga perystaltykę jelit, poprawia trawienie i może pomóc w kontroli wagi. Polifenole mają silne działanie przeciwzapalne, co może wspierać zdrowie sercowo-naczyniowe.
Clifford, M.N. (2000). Health benefits of polyphenols in fruits. W artykule omówiono korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożycia brzoskwiń, które są bogate w polifenole, flawonoidy i witaminy. Składniki te wspierają zdrowie skóry, układu sercowo-naczyniowego oraz wzmacniają odporność. Brzoskwinie mają również niski indeks glikemiczny, co czyni je odpowiednimi dla osób z cukrzycą.