02.03.2022

Antyoksydanty – co to i do czego służą?


Antyoksydanty to nic innego jak substancje będące w pełni naturalne, które znajdują się przede wszystkim w owocach i warzywach. Mają bardzo pozytywny wpływ na organizm, dlatego też warto pamiętać o nich wybierając dietę dla siebie. Bogactwo antyoksydantów sprawi, że można cieszyć się sporą odpornością.

Rola antyoksydantów w organizmie

Przeciwutleniacze to substancje, które przyczyniają się to wolniejszego starzenia się naszego organizmu, a także do zapobiegania pojawianiu się chorób. Dzieje się tak, ponieważ najsilniejsze antyoksydanty stanowią wsparcie dla układu odpornościowego, a także powodują, że posiada się lepsze samopoczucie. Zyskuje na tym również wygląd skóry w kontekście wolniejszego pojawiania się zmian starzenia. Naturalne przeciwutleniacze były juz wielokrotnie badane w kontekście ich wpływu na organizm oraz roli. Żywność zawierająca antyoksydanty to podstawa dobrze stworzonej diety. Zawarte tam związki chemiczne doprowadzają do neutralizacji wolnych rodników, które to negatywnie wpływają na proces starzenia, a także odpowiadają za pojawianie się takich chorób jak:

  • Cukrzyca
  • Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów
  • Astma oskrzelowa
  • Choroby serca
  • Choroby psychiczne

Antyoksydanty co to i jakie jest ich znaczenie to bardzo szeroki temat. Uściślając to substancje powodujące, że organizm jest chroniony i nie dochodzi do zachwiania gospodarki. Duża ilość wolnych rodników ma bardzo negatywny wpływ. Do wzrostu tego poziomu przyczynia się między innymi długotrwały stres, brak ochrony przed UV czy używki.

Podział antyoksydantów

Działanie antyoksydantów jest bardzo korzystne ale zależy przede wszystkim od rodzaju danego przeciwutleniacza. Rozważając zastosowanie dobrze jest wiedzieć, że wyróżnia się dwa rodzaje grup. Antyoksydanty endogenne to pierwsza grupa i są to substancje, które przez organizm człowieka wytwarzane są samodzielnie. Są to między innymi koenzym Q10 czy melatonina. Drugi rodzaj to egzogenne, które koniecznie muszą być dostarczane z zewnątrz. Zalicza się do nich niektóre witaminy – C czy A. Dieta bogata w przeciwutleniacze powinna zatem zawierać przede wszystkim duże pokłady owoców i warzyw. Dobrze jest wybierać te, które można spożywać na surowo, ponieważ często obróbka termiczna może doprowadzać do wyeliminowania cennych składników. Antyoksydanty działanie mają długoterminowe, dlatego tak ważna jest obecność zdrowej diety cały czas. Negatywny wpływ na funkcjonowanie oraz osłabienie odporności będzie miała natomiast żywność przetworzona, która jest uboga w wartości odżywcze czy też witaminy. Ciężko doszukać się w nich przeciwutleniacze przykłady. Dodatkowo istnieje ryzyko uzależnienia się od tego typu potraw, ponieważ zawarte w nich dodatki podbijają mocno smak. Na szczęście możliwe jest osiągnięcie konkurencyjnego smaku przy zastosowaniu naturalnych produktów.

Obecność antyoksydantów w diecie – korzyści

Najsilniejszy przeciwutleniacz pozwoli zachować dobre zdrowie, a także przyczyni się do bardzo dobrego samopoczucia. Najlepiej jest, aby antyutleniacze naturalne występowały przede wszystkim w jadłospisie. Oczywiście możliwe jest ich uzupełnienie także pod postacią suplementów ale po co skoro można urozmaicić nimi potrawy. Może się wydawać, że produkty bogate w tego typu substancje są trudne do znalezienie, ale jest to mylne podejście. Dostępne są one we wszystkich sklepach spożywczych i często są korzystne cenowo. Budowanie na nich swojej diety sprawi, że pojawią się korzyści takie jak:

  1. Wyeliminowanie nadmiaru wolnych rodników
  2. Szybka regeneracja komórek, które uległy uszkodzeniu
  3. Poprawa odporności i zabezpieczenie przed pojawianiem się chorób
  4. Ochrona przed występowaniem stanów zapalnych
  5. Ochrona przed pojawieniem się chorób cywilizacyjnych

Oczywiście nie można zapominać także o efektach widocznych gołym okiem. Produkty bogate w przeciwutleniacze sprawiają, że znacznej poprawie ulega także cera oraz włosy, ponieważ dostarczane są niezbędne składniki. Twarz jest promienista i elastyczna. Opóźnieniu ulegają procesy starzenia, co bardzo korzystnie wpływa na samopoczucie czy pewność siebie. Wcale nie trzeba sięgać po operacje czy poprawy ze strony medycyny estetycznej mając zbilansowaną i pełnowartościową dietę.

Wolne rodniki – czemu działanie antyoksydantów jest tak ważne?

Dieta bogata w antyutleniacze ma bardzo duże znaczenie przez wzgląd na ryzyko występowania zbyt dużej ilości wolnych rodników. Rozważając co to są przeciwutleniacze należy pamiętać przede wszystkim o ich najważniejszej funkcji jaką jest neutralizowanie wolnych rodników. Są to substancje, które powstają w trakcie utleniania, a skutkiem ich działania jest uszkodzenie komórek. Najbardziej narażona jest błona komórkowa czy DNA. Wiele osób może nie wiedzieć, że do zwiększania ilości wolnych rodników możemy przyczyniać się sami. Do ryzyka i przyczyn rozwoju zalicza się:

  • Działanie UV – brak ochrony przed promieniowanie
  • Używki, a przede wszystkim palenie papierosów
  • Stres
  • Częste i nawracające stany zapalne
  • Brak odpowiedniej ilości snu
  • Brak dbałości o poprawną regenerację organizmu
  • Smog
  • Dieta bogata w smażone dania

Jak widać większość z czynników to aspekty wynikające z życia w biegu. Osoby nie mające na co dzień czasu żeby o siebie zadbać częściej stresują się czy dbają o to co jedzą. Niestety to jest bezpośrednia przyczyna pogorszenia stanu zdrowia, a także przyspieszenia procesów starzenia. Zauważając u siebie jakiekolwiek objawy niedoboru przeciwutleniaczy najlepiej jest rozpocząć od stworzenia pełnowartościowej diety. Nie ma innego sposobu na to, aby zatrzymać ten proces.

Antyoksydanty w żywności – gdzie ich szukać

Naturalne antyoksydanty występujące w żywności to najlepsza forma ochrony naszego organizmu. Antyoksydanty w owocach to jeden z przykładów i sposobów dostarczania dobrych składników, dzięki którym ogranicza się skutki występowania stresu oksydacyjnego. Jeśli chodzi o naturalne źródła, w których znaleźć można przeciwutleniacze to zalicza się do nich:

  • Owoce cytrusowe, pietruszka czyli produkty odpowiadające za dużą ilość witaminy C
  • Papryka, pomarańcze, pomidory czyli źródło beta-karotenu oraz witaminy A
  • Oleje pochodzenia roślinnego czy orzechy dostarczają wystarczającą dawkę witaminy A
  • Luteina odpowiedzialna za pamięć to produkt znajdujący sie w zielonych warzywach oraz pomarańczach
  • Pestki dyni oraz dobrej jakości ryby dostarczą do organizmu cynk

Poza sezonami kiedy otrzymać można świeże owoce czy warzywa korzystać można z wersji mrożonych, dzięki którym możliwe jest zachowanie drogocennych właściwości. Oczywiście istnieje również możliwość korzystania z gotowej suplementacji ale o wiele smaczniejszym wariantem są przeciwutleniacze znajdujące się w żywności. Jak widać produkty te są łatwo dostępne i stworzenie z nich pysznych dań wcale nie jest wyzwaniem.

Antyoksydanty, a kawa

Wielokrotnie działanie kawy uznawane było za negatywne. Wiele osób uważa, że odpowiada ona wyłącznie za wypłukiwanie drogocennych składników. Jest to jednak błędne założenie, ponieważ ma ona ogrom pozytywnych właściwości. Co ciekawe znajdują się w niej antyoksydanty i to w sporej ilości. Chodzi tutaj przede wszystkim o kawę dobrej jakości. Wówczas można mówić nawet o 4 krotnie większej ilości tych substancji porównując z żywnością. Kawa przyczynia się zatem do utrzymywania odpowiedniego poziomu wolnych rodników w kontekście do antyoksydantów. Poziom i obecność tych substancji zwiększa się wraz z procesem palenia. To może potwierdzić tylko jedno – kawa zajmuje tutaj wysokie miejsce. Oczywiście należy pamiętać o umiarze, ponieważ nie każdy może pozwolić sobie na wysokie dawki kofeiny w organizmie. Fani kawy będą natomiast szczęśliwi, ponieważ będą w stanie połączyć swój ulubiony napój z korzystnymi właściwościami. Dobrze jest także wiedzieć, że kawa korzystnie wpływa na regenerację mięśni.

Jak poprawnie ułożyć dietę bogatą w przeciwutleniacze?

Dieta ma przede wszystkim być czymś co sprawia przyjemność. Wiele osób często zmusza się do różnych wyrzeczeń, ponieważ dąży do jakiegoś celu. Jadłospis zawsze powinien stanowić kwestię indywidualną. Substancje antyoksydacyjne znaleźć można w wielu grupach produktów, przez co stworzenie zarówno wartościowej diety jak również smacznej nie powinno sprawiać trudności. Kłopot może pojawić się wyłącznie w przypadku osób, które na co dzień nie dysponują zbyt dużą ilością czasu. Na to także jest rozwiązanie. Catering dietetyczny jest opcją, w której wszelkie czynności związane z przygotowywaniem, wymyślaniem diet przekazywane jest w ręce specjalistów. Oni w oparciu o przedstawione wymagania czy preferencje tworzą najlepszą opcję. Dieta pudełkowa może być zindywidualizowana także pod kątem różnego rodzaju dolegliwości. Obecnie wiele osób boryka się z trudnościami wynikającymi z pracy układu pokarmowego. Tutaj zwiększona ilość przeciwutleniaczy będzie bardzo korzystna. Pod okiem specjalistów nie dojdzie do występowania niedoborów, które negatywnie mogą odbijać się na jakości życia.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.