10.03.2023

Co to jest fruktoza?


Fruktoza charakteryzowana inaczej mianem cukru prostego jest bardzo często wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Jej największa ilość będzie zauważalna w przypadku owoców ale także niektórych nektarach kwiatowych. Niewielka ilość będzie dostępna także w warzywach. Jej właściwości będą związane głównie z jej zastosowaniem w przemyśle spożywczym gdzie ma działanie słodzące i konserwujące. Będzie wpływała na znacznie dłuższą przydatność niektórych produktów spożywczych. Ponadto jest chętnie wykorzystywana przez osoby zmagające się z cukrzycą jako słodzik. W przemyśle przetwórczym także spotkać można się z fruktozą gdzie dodawana jest do dżemów czy napojów gazowanych. Jej spożywanie może skutkować zwiększeniem się energii.

fruktoza (2).jpg

Jakie są skutki nadmiernego spożywania fruktozy?

Wiele osób zastanawia się nad tym czy spożywanie fruktozy jest bezpieczne oraz zdrowe. W tym kontekście należy przede wszystkim wiedzieć, że jest to substancja, która jest o wiele wolniej przyswajana przez organizm porównując ją z sacharozą oraz glukozą. To natomiast będzie powodowało, że po jej spożyciu może dojść do pojawienia się bólu ze strony żołądka oraz problemów z jelitami. Bardzo częstym powikłaniem jest zwiększona ilość cholesterolu oraz biegunki. Niekiedy nadmierna jej ilość skutkuje również rozwojem chorób sercowo naczyniowych, a także cukrzycy typu drugiego. Istnieje także realne ryzyko pojawienia się dny moczanowej, która w kontekście funkcjonowania mózgu może być bardzo szkodliwa. Niepokojącą informacją będzie także to, że istnieją badania potwierdzające bezpośredni wpływ fruktozy na rozwój nadciśnienia tętniczego.

fruktoza (5).jpg

Fruktoza w diecie - jakie ilości?

Fruktoza występuje w większości owoców i jej nadmierne spożywanie będzie w bezpośredni sposób przyczyniało się do odkładania tkanki tłuszczowej. Czy oznacza to jednak, że konieczne jest zrezygnowanie z owoców? Oczywiście, że nie, wystarczy zadbać o ich odpowiednią ilość i skupić się na tym aby cała dieta była pełnowartościowa. Rozsądne porcje takich owoców będą jak najbardziej bezpieczne dla człowieka. Z racji, iż fruktoza naturalnie występuje w tak dużej ilości produktów dobrze jest kontrolować skład artykułów spożywczych z jakich tworzy się swoją dietę.

Fruktoza, a ryzyko otyłości

Informacją, która może nie być tak oczywista dla większości osób jest to, że fruktoza charakteryzuje się taką samą kalorycznością jak biały cukier i jednocześnie jest od niego słodsza. Oznacza to, że jej spożywanie powinno być mniejsze przy jednoczesnym uzyskaniu takiego samego poziomu słodkości. Teoretycznie oznaczałoby to, że jej stosowanie w trakcie odchudzania powinno być efektywne. Nie jest tak z racji faktu, iż fruktoza doprowadza do spadku leptyny oraz wzrostu greliny po posiłku. Grelina to nic innego jak hormon odpowiedzialny za pojawianie się głodu natomiast leptyna jest hormonem sytości. Idąc tym tropem zwiększenie ilości fruktozy w diecie będzie powodowało, że pojawiać się będzie znacznie większy apetyt, który skutkować będzie tyciem.

fruktoza (1).jpg

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.