Dieta wegańska cechuje się dużą restrykcją, eliminacją wielu różnorodnych produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że każda osoba, która rozważa wprowadzenie do swojego życia takiego stylu odżywiania zastanawia się, jakie produkty należy wybierać w sklepie, by móc tworzyć w pełni wegańskie menu. Co mieć w kuchni wegańskiej? Czego nie może w niej zabraknąć, by tworzyć wartościowe i smaczne menu na każdy dzień? Co należy wykorzystać, aby dieta wegańska przynosiła korzyści dla zdrowia? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Niezbędne produkty w kuchni wegańskiej- dokładna analiza etykiety
Zanim dowiemy się, co powinna zawierać wegańska spiżarnia, przede wszystkim musimy skupić się na jakości wybieranych artykułów spożywczych. To najważniejsza podstawa, na której trzeba oprzeć i budować całą dietę wegańską. W tym celu pierwszym krokiem, jaki musimy wykonać prowadząc dietę wegańską, jest dokładna analiza etykiet produktów. Generalnie można śmiało założyć, że im prostszy i krótszy skład, tym lepiej. W diecie wegańskiej przede wszystkim chodzi o to, by stawiać na produkty, które są w pełni naturalne, pozbawione sztucznych barwników, konserwantów, czy polepszaczy smaku. To niezwykle szkodliwe dodatki, które powszechnie dodawane są do wielu, licznych produktów spożywczych. Tymczasem badania naukowe jasno wskazują, że są one jedną z głównych, kluczowych przyczyn występowania wielu chorób o charakterze cywilizacyjnym, takich jak m.in.: otyłość, nadciśnienie tętnicze krwi, czy nowotwory. Właśnie dlatego bardzo ważnym aspektem jest dokładna analiza etykiet produktów. Najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby sięganie po produkty spożywcze pochodzące z lokalnych, ekologicznych przedsiębiorstw. Wówczas moglibyśmy mieć całkowitą pewność, że wybierana przez nas żywność wniesie do naszego organizmu bardzo wiele walorów, ponieważ jest perfekcyjnie świeża i naturalna. Jeśli jednak z różnych względów zmuszeni jesteśmy do sięgania po produkty ze sklepów wielkopowierzchniowych, wówczas należy dokładnie analizować etykiety, eliminując sztuczną i przetworzoną żywność, starając się wybierać najbardziej ekologiczne propozycje.
Podstawowe produkty wegańskie- absolutne must have
Wegańskie składniki podstawowe, które powinny znaleźć się w kuchni każdego weganina, który pragnie prowadzić zdrową, pełnowartościową i idealnie zbilansowaną dietę wegańską, to niezwykle obszerna gama wielu propozycji. Najlepsze wegańskie książki kucharskie dzielą niezbędne artykuły spożywcze na klika głównych grup:
- Produkty pełnoziarniste,
- Produkty roślinne,
- Warzywa,
- Owoce,
- Oleje i tłuszcze,
- Nasiona i pestki.
To w nich kryje się moc drogocennych składników odżywczych, których wdrożenie, zastosowanie do diety, jest w stanie znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu, różnorodnych chorób o charakterze przewlekłym, jak również zadbać o właściwą podaż wielu niezbędnych witamin, minerałów i pierwiastków. Różnorodność na talerzu eliminuje na diecie wegańskiej ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych, które mogą prowadzić nawet do anemii złośliwej.
Wegańska lista zakupów- postaw na przemyślane decyzję zakupowe
Co zawsze musisz mieć w kuchni weganina? Pomimo tego, że coraz więcej sklepów, gospodarstw ekologicznych, wprowadza do swojej oferty typowo wegańskie propozycje, można wyróżnić kilka artykułów spożywczych, które powinny zawsze znaleźć się w wegańskiej kuchni. To właśnie ich obecność za kluczową i niezastąpioną wskazują najlepsze książki o weganizmie.
Przede wszystkim numerem jeden jest kasza jaglana. Drobne, żółte ziarna łuskanego prosa są znane już od czasów neolitu. Jest niezwykle lekkostrawna i bardzo sycąca. Co jednak najważniejsze, jest bardzo bogata w witaminy z grupy B, lecytynę, krzemionkę, fosfor, magnez czy cynk. Posiada właściwości zasadotwórcze, co działa na organizm niezwykle kojąco, przywracając mu właściwe pH.
W wegańskiej kuchni nie może zabraknąć soczewicy. Zielone bądź czerwone ziarna cechują się wysokimi właściwościami odżywczymi. To jedno z najlepszych źródeł białka na diecie roślinnej. Zawiera także dużą ilość kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży będących na diecie wegańskiej.
Płatki owsiane to kolejny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w koszyku weganina. Posiadają wysoką zawartość przyswajalnych węglowodanów złożonych. Będą doskonałym wyborem na syte i pożywne śniadanie dodające energii. Dodatkowo są źródłem kwasu pantotenowego oraz magnezu.
Każdy świadomy weganin powinien komponować swoje posiłki przede wszystkim na warzywach zielonolistnych. Zaliczyć należy do tej grupy natkę pietruszki, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselkę, czy kapustę. Są to rośliny, które będą stanowić prawdziwą bombę witaminową.
Na szczególne wyróżnienie w diecie wegańskiej zasługuje avocado. To superfood- pokarm starożytnych Indian i Azteków. W jego skład wchodzi aż 30% tłuszczu. Zawiera całą paletę witamin- A,E,C,D,B,PP i K.
Dieta wegańska może być smaczna i bardzo wartościowa- wybieraj do niej tylko sprawdzone składniki.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Wegańska dieta a energia - jak to działa?
- Wegańskie jedzenie na budżet - poradnik
- Dieta wegańska w ciąży - zdrowe wybory
- Mity i fakty o diecie wegańskiej - co warto wiedzieć?
- Jak komponować posiłki wegańskie poza domem? Sprawdź
- Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla dzieci? Sprawdź!
- Unikanie niedoborów witamin na diecie wegańskiej
- Jak przejść na dietę wegańską? Przewodnik dla początkujących
- Budowanie masy mięśniowej na diecie wegańskiej - czy to możliwe?
- Schudnięcie na diecie wegańskiej – czy to możliwe?