06.04.2023

Witamina B3 - charakterystyka


To w jaki sposób odżywiamy się w bezpośredni sposób wpływa na jakość codziennego funkcjonowania, a co za tym idzie również zdrowie. Bardzo wiele osób zapomina o tym i naraża się na szereg niedoborów czy to witamin czy wartości odżywczych. Niekiedy może się to okazać bardzo niebezpieczne. Stosowanie pełnowartościowej diety jest w stanie przyczynić się do zabezpieczenia organizmu przed różnego rodzaju infekcjami oraz chorobami. Istotne znaczenie odgrywa witamina B3, która może być znana również pod nazwą niacyny. Jest to związek wchodzący w skład witamin rozpuszczalnych w wodzie. Przyczynia się ona do wielu funkcji organizmu.

Jakie są funkcje witaminy B3 w organizmie ludzkim?

Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy B3 ma bardzo duże znaczenie, gdyż przyczynia się w bezpośredni sposób do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zanim rozpocznie się dbałość o odpowiednie dawki tego związku chemicznego dobrze jest poznać jakie tak naprawdę funkcje spełnia ona w ciele. Do najważniejszych z nich zaliczyć można:

  • Witamina B3 odpowiada za wspomaganie przemiany materii. Bierze udział w metabolizmie białka, tłuszczów oraz węglowodanów przyczyniając się do tego, że składniki te przekształcane są w energię
  • Niacyna odpowiada za utrzymanie skóry w zdrowiu. Ma to bezpośredni związek z produkcją kreatyny, która to jest bardzo ważnym budulcem skóry, włosów, a także paznokci
  • Witamina B3 przyczynia się do wsparcia układu nerwowego, co jest bezpośrednio związane z jej udziałem przy produkcji neuroprzekaźników
  • Utrzymuje prawidłową pracę układu pokarmowego z racji absorpcji składników odżywczych, które pochodzą z pożywienia
  • Dba o niezawodność serca, gdyż doprowadza do produkcji energii w komórkach mięśniowych
  • Ma bezpośredni wpływ na obniżenie złego cholesterolu w organizmie. Jednocześnie przyczynia się do zwiększania dobrego cholesterolu.

Z jakich produktów spożywczych można czerpać witaminę B3?

Dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy B3 ma bardzo duże znaczenie. W większości przypadków jest to realizowane za pomocą pożywienia. Pełnowartościowa dieta jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chce się utrzymywać odpowiednie dawki czy to witamin czy innych minerałów. Jeśli chodzi o witaminę B3 to jej ilość znaleźć można w mięsie, a głównie kurczaku, indyku oraz wołowinę. Do swojego dziennego jadłospisu dobrze jest wprowadzić także ryby jak łosoś i tuńczyk oraz orzechy. Nie bez znaczenia będą tutaj także warzywa oraz owoce jak truskawki, maliny, zielona fasolka czy marchewka. Witamina B3 źródła poza naturalnymi produktami może być dostarczana także w formie suplementów diety czyli tabletek.

Jakie są skutki niedoboru niacyny?

Niedobór witaminy B3 może być związany głównie ze spożywaniem zbyt małej jej ilości przy okazji dziennego jadłospisu. Oczywiście jest to zjawisko, które wiąże się z pewnymi dolegliwościami. Osoby, które doprowadzają do ubytków tej witaminy będą mogły zaobserwować u siebie osłabienie mięśni, nawracające bóle głowy. Konsekwencje będą dotykać także ogólnego samopoczucia. Szczególnie drażniące może być występowanie trudności ze snem, braku koncentracji czy też problemów z zapamiętywaniem. Do rzadszych skutków zaliczyć można problemy z apetytem czy bóle stawowe.



Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.