Przepis na sałatkę z kurczakiem w panierce z pestek dyni i fioletowym ziemniakiem

Wiecie, że fioletowe ziemniaki - inaczej zwane ziemniakami truflowymi posiadają całą gamę prozdrowotnych właściwości?

  • fioletowy kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom, które mają właściwości lecznicze
  • po obraniu ich ze skórki nie tracą swoich właściwości
  • antocyjany mają działanie przeciwnowotworowe
  • jednocześnie przyczyniają się do zniwelowania ryzyka chorób zapalnych jelit aż 6-krotnie!
  • fioletowe ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi
  • zawierają ponadto białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B6, Coraz magnez, potas, wapń oraz żelazo

Przepis na sałatkę:

Składniki:

Filet z piersi kurczaka zagrodowego - 350 g

Ziemniak fioletowy - 250 g

kapary - 50 g

Pomidorki cherry - 200 g

Seler naciowy - 100 g

Mix sałat - 200 g

Orzechy nerkowca - 30 g

Papryka żółta - 100 g

Mąka jaglana  - 50 g

pestki dyni - 50 g

Jajko - 1 szt

Miód - 25 g

Musztarda - 20 g

Ocet jabłkowy - 20 g

Oliwa z oliwek - 40 g

Sól himalajska - szczypta do smaku

Pieprz - szczypta do smaku

W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem i panierką.Odpowiednia będzie cała piers lub polędwiczka.Tniemy na kawałki lub paseczki o równej grubości. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Roztrzepujemy jajko. Na płaskim talerzu mieszamy mąkę i posiekane na mniejsze kawałki pestki dyni. Kurczaka obtaczamy w jajku i  mieszance mąki i pestek dyni. 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka - można również go upiec w piekarniku.
Sos: Wymieszać oliwę, ocet, musztardę, miód, sól i pieprz. Ziemniaki fioletowe obrać ze skórki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Mix sałat i pokrojone warzywa wrzucić do miski. Na wierzchu ułożyć przestudzonego kurczaka i polać sosem.

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.