02.01.2019

Wegański mus czekoladowy


Ostatnio odkryłam - zupełnie przypadkiem niesamowite wykorzystanie aquafaby. Byłam w ciężkim szoku kiedy przeczytałam o jej właściwościach :D Bardzo lubię ciecierzycę, ale zawsze pozostałą ze słoiczka wodę wylewałam nie przypuszczając jak genialne ma zastosowanie! Można upiec z niej bezę, dodać do ciast, deserów, gdyż działa podobnie jak jajko :) Okazuje se, że nadaje się perfekcyjnie do kremowego musu z czekolady:)

Przepis jest naprawdę banalny:)

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady
150 ml aquafaby
cukier puder lub zmielony ksylitol - 2 łyżeczki
szczypta soli

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z aquafaby ubić mikserem pianę ze szczyptą soli. Jak już zacznie sztywnieć dodawać cukier lub ksylitol. Następnie dodawać powoli gorzką czekoladę uprzednie ostudzoną :) Wstawić do lodówki na godzinkę.

Mus jest kremowy, delikatny i fantastycznie czekoladowy :)

Wartości odżywcze w 100g:

Kalorie: 237 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 26 g

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.