
Ostatnio odkryłam - zupełnie przypadkiem niesamowite wykorzystanie aquafaby. Byłam w ciężkim szoku kiedy przeczytałam o jej właściwościach :D Bardzo lubię ciecierzycę, ale zawsze pozostałą ze słoiczka wodę wylewałam nie przypuszczając jak genialne ma zastosowanie! Można upiec z niej bezę, dodać do ciast, deserów, gdyż działa podobnie jak jajko :) Okazuje se, że nadaje się perfekcyjnie do kremowego musu z czekolady:)
Przepis jest naprawdę banalny:)
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady 
 150 ml aquafaby 
 cukier puder lub zmielony ksylitol - 2 łyżeczki 
 szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z aquafaby ubić mikserem pianę ze szczyptą soli. Jak już zacznie sztywnieć dodawać cukier lub ksylitol. Następnie dodawać powoli gorzką czekoladę uprzednie ostudzoną :) Wstawić do lodówki na godzinkę.
Mus jest kremowy, delikatny i fantastycznie czekoladowy :)
Wartości odżywcze w 100g:
Kalorie: 237 kcal
 Białko: 4 g
 Tłuszcz: 13 g
 Węglowodany: 26 g
Czytaj więcej:
- Jak zacząć się zdrowo odżywiać w 10 prostych krokach?
 - Rodzaje diet klinicznych - jaka i dla kogo?
 - Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej
 - Walory zdrowotne kiełek
 - Witamina D - Sprawdź jak wpływa na organizm
 - Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
 - Zielona herbata - wady i zalety
 - Czym jest indeks glikemiczny?
 - BMI - co to jest i jak go obliczyć?
 - Owsianka na mleku lub wodzie – na dobry początek dnia
 



















