11.08.2022

Dieta przy zakrzepicy – co można jeść, a czego powinno się unikać? Podpowiadamy


Dieta przy zakrzepicy nierzadko musi być bardzo restrykcyjna. Najważniejsze jest jednak to, żeby w tym przypadku zadbać o swoje zdrowie, a więc odrzucić złe nawyki żywieniowe i cieszyć się zdrowiem na długi czas. Jaka jest zatem przykładowa dieta przy zakrzepicy? Przedstawiamy ją w naszym artykule.

Co jeść przy zakrzepicy? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które cierpi na różnorodne schorzenia. Najważniejsze jest to, aby zadbać o swoje zdrowie jak najprędzej, żeby później cieszyć się doskonałym samopoczuciem przez długi czas. W naszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje na ten temat i dajemy wskazówki, które usprawnią rozpoczęcie zdrowego stylu życia!

Zakrzepica – czym tak naprawdę jest? 

To schorzenie dotyka coraz większą liczbę osób. Dieta przeciw zakrzepicy jest zatem szalenie istotnym elementem, który pomoże rozwiązać problem skutecznie. Co ważne, jest to odpowiednie rozwiązanie dla osób tak naprawdę w każdym wieku, które muszą borykać się z tym schorzeniem. Dolegliwość jest powszechna i trzeba liczyć się z tym, że wiąże się z pojawieniem się zakrzepu w tętnicy albo określonej żyle. A czym jest sam zakrzep? Jest to grudka, które powstaje przed zlepienie się, a następnie osadzenie płytek krwi w naczyniach krwionośnych. To dlatego zakrzepica żyły wrotnej – dieta jest ważna, ponieważ sprawia, że zakrzepy powstają rzadziej, a nawet kompletnie można ich uniknąć.

Musisz wiedzieć o tym, że zakrzepica jest schorzeniem, które pojawia się w sytuacji, w której występuje stan zapalny. Tak dzieje się najczęściej. Co jeszcze jest istotne w tym przypadku? Fakt, że schorzenie można podzielić na zakrzepicę żylną, która skutkiem jest choroba zakrzepowo-zatorowa, a także choroba zakrzepowa żył głębokich. Dieta – zakrzepica jest konieczna również przy zakrzepicy tętniczej. To istotne, ponieważ to właśnie z tym schorzeniem są ściśle powiązane bardzo groźne choroby, takie jak zarostowa tętnic, zawał serca, a nawet udar mózgu. Należy zatem zrobić wszystko, co w Twojej mocy, aby po prostu ich unikać.

Czego nie wolno jeść przy zakrzepicy? Wielu różnorodnych produktów, które wymieniamy w naszym artykule. Ze wskazówek powinny skorzystać przede wszystkim osoby, które są już po czterdziestym roku życia, a przy tym również prowadzą siedzący tryb życia. Niekiedy jest to również problemem kobiet po ciąży oraz po porodzie czy pacjentów przyjmujących określone leki czy zmagających się z chorobami zakaźnymi. Jeżeli chodzi o objawy, które mogą dotykać chorych to można tutaj wymienić, między innymi obrzęki kończyn, duszność oraz kaszel, stan podgorączkowy i gorączkę, kłujący ból w klatce piersiowej, ucisk bólowy w miejscu procesu zapalnego, a także siną albo zaczerwienioną skórę w miejscu wystąpienia zakrzepu.

Dieta na zakrzepicę – poznaj ogólne założenia

Co jesc na zakrzepice? To pytanie zadaje sobie bardzo wiele osób. Przede wszystkim absolutną podstawą w tym przypadku jest oczywiście zdrowa dieta, która musi dostarczać do organizmu właściwych składników odżywczych, minerałów, a także witamin. To jednak nie wszystko, ponieważ w jadłospisie musi się znaleźć pięć posiłków, które powinny być spożywane co około trzy godziny. Jaka dieta przy zakrzepicy? Ostatni posiłek powinien być spożywany przynajmniej na dwie godziny przed snem.

Oczywiście osoby, które są narażone na tego typu schorzenia powinny zwracać szczególną uwagę na utrzymanie prawidłowej masy ciała. To właśnie otyłość oraz nadwaga są największą bolączką osób, które borykają się z zakrzepicą. Nie da się ukryć, że to właśnie zwiększa ryzyko pojawienia się choroby.

Dieta w zakrzepicy – tych składników nie warto pomijać

Zakrzepica żył głębokich – dieta powinna być skrojona na miarę. To najlepszy sposób na to, żeby cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długi czas. Co ważne, jest kilka istotnych składników, które warto włączyć w swoje codzienne żywienie. Jest to najlepszy sposób na to, żeby poczuć się znacznie lepiej w swoim własnym ciele. Przede wszystkim warto postawić na węglowodany złożone. To właśnie one w sposób stopniowy uwalniają energię organizmowi. Jak to możliwe? Otóż są trawione powoli, a to temu sprzyja. Dieta przy zakrzepicy żylnej to zatem pełnoziarniste pieczywo, różnego rodzaju kasze, takie jak pęczak, jaglana czy gryczana, brązowy ryż, różnego rodzaju makarony pełnoziarniste czy zbożowe płatki. Oczywiście warto wziąć pod uwagę również to, że posiadają w składzie sporo błonnika pokarmowego, a to istotnie wspomaga odchudzanie, a przy tym sprawia, że u pacjenta nie pojawiają się zaparcia.

Dieta na zakrzepice zyl to również białko, które jest dostarczane organizmowi wraz z chudym mięsem. Można zatem z powodzeniem jeść kurczaka bez skóry, indyka, królika czy cielęcina. To jednak nie wszystko. Z powodzeniem pacjenci mogą włączyć do swojej diety jaja, ryby, a także nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Najlepszym wyborem zawsze będą naturalne produkty mleczne. Dlaczego? Nie sposób w nich znaleźć dodatkowego cukru czy barwników. Dieta w zakrzepicy żylnej to również konieczność ograniczenia mięsa. Niestety, ale jest to jedno z głównych źródeł aminokwasu metioniny, a to może skutkować pojawianiem się zakrzepów.

Jeżeli chodzi o tłuszcze, to maksymalnie powinno być ich 30% w diecie pacjenta. Oczywiście powinien to być odpowiedni, zdrowy tłuszcz. Najlepsze źródło to zdecydowanie oleje roślinne, a w szczególności olej lniany, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Są to również tłuste morskie ryby czy niesolone orzechy. Jaka dieta przy zakrzepicy żył? Na pewno zawierająca warzywa oraz owoce, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych oraz orzechy, a także oleje roślinne

Czego nie jeść przy zakrzepicy? Tych produktów unikaj

Zakrzepica żył – dieta powinno być skrojona na miarę, a więc konieczne jest również unikanie konkretnych składników. Ograniczyć zatem produkty, które zawierają sporą ilość witaminy K. Jej duże wahania czy nadmiar mogą skutkować zaburzeniami działania leków przeciwzakrzepowych, które muszą spożywać chorzy na co dzień.

Zakrzepica – jaka dieta? Nie zawierają zielonych warzyw, takich jak awokado, brokułów, brukselki, szczypiorku, kapusty, szpinaku, rzeżuchy, boćwiny czy kiwi albo sałaty. Warto również unikać wątróbki, alg, soi, a także liści herbaty. Oczywiście konieczne jest to, aby tego typu składniki po prostu ograniczyć. Nie musisz z nich całkowicie zrezygnować, co zdecydowanie jest dobrą wiadomością.

Dieta na zakrzepice – ważny jest również Twój styl życia

Już teraz wiesz o tym, że leki i dieta przy zakrzepicy żył głębokich powinny iść ze sobą w parze. To bardzo istotne, ponieważ ma wpływ na Twoje samopoczucie, a przede wszystkim może po prostu wspomóc leczenie. Warto zatem zadbać również o regularną aktywność fizyczną, która może sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej na co dzień. To jednak nie wszystko, ponieważ osoby, które borykają się z problemem zakrzepicy, powinny pamiętać o tym, żeby nie siedzieć, ani nie stać zbyt długo. Jedna pozycja nie jest wskazana w ich przypadku. Dieta przy zakrzepicy nóg wiąże się również z koniecznością poruszania nogami, stawiania na piętach, a nawet maszerowania w miejscu w razie takiej potrzeby. To jednak nie wszystko. Istotnym elementem jest również to, żeby nie krzyżować nóg podczas siedzenia. A jeżeli często jesteś w podróży lub po prostu przed tobą daleka droga samochodem albo samolotem, w miarę możliwości warto, żebyś zdjął buty, a także co jakiś czas rozprostowywał nogi. Zadbaj także o to, żeby pić sporo wody! To naprawdę bardzo istotne!

Dieta przy zakrzepicy żył głębokich musi się wiązać także z koniecznością zachowania wagi ciała na właściwym poziomie. W tym pomoże regularna aktywność fizyczna. Dodatkowo, jeżeli borykasz się z obrzękami lub po prostu masz żylaki, warto, żebyś zdecydował się na noszenie uciskowych rajstop.

Zakrzepica a dieta – poznaj przykładowy jadłospis

Dieta przy zakrzepicy żył musi być odpowiednio przemyślana. Najważniejsze jest to, żeby ją właściwie zbilansować, a tym samym cieszyć się doskonałym zdrowiem przez długi czas. Zakrzepica żylna – dieta może opierać się o poniższy jadłospis.

Śniadanie – granola wykonana samodzielnie w domu z płatków owsianych, suszonych owoców, orzechów z dodatkiem śliwek, a także naturalnego jogurtu.

Drugie śniadanie – może to być pyszny koktajl przygotowany na bazie mrożonych owoców, nasion chia, kefiru, a także siemienia lnianego. Warto dodać do niego również banana.

Obiad to z kolei kaszotto po meksykańskie, na które składa się kasza pęczak z pomidorami, czerwoną fasolą, a także kukurydzą. Możesz do całości dodać pierś z kurczaka albo tofu.

Na kolację warto zjeść grzanki z caprese. Wybierz do tego pełnoziarniste pieczywo, które zapieczesz z pomidorami, mozzarellą oraz oliwą z oliwek.

Przykładowa dieta przy zakrzepicy – czym należy pamiętać na co dzień?

Dieta przy zakrzepicy kończyn dolnych może być naprawdę smaczna i pyszna! Najważniejsze jest jednak to, żeby zadbać o to, żeby posiłki były właściwie zbilansowane i dobrane odpowiednio do indywidualnych potrzeb poszczególnych osób. Dieta w zakrzepicy żył głębokich sprawi, że poczujesz się lepiej na co dzień, a przede wszystkim zadbasz o swoje zdrowie. Skup się zatem na tym, żeby przygotowywać pyszne i zdrowe posiłki, które będą dla Ciebie wspaniałym urozmaiceniem i na pewno Ci się nie znudzą, a tym samym nie zniechęcą Cię również do przestrzegania rygorystycznych wymogów w jadłospisie. Jeżeli dieta na zakrzepy jest Ci potrzebna, możesz z powodzeniem wybrać którąś z oferty firmy Fit Apetit. Jest to bowiem zdrowy catering, który będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na codzienne przygotowywanie posiłków, a przy tym po prostu chcą zaoszczędzić. Jeżeli należysz do tego grona, z pewnością będziesz zadowolony z pełnej oferty produktów.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.