Co to są węglowodany?

Świadomość na temat poszczególnych składników jakie znajdują się w naszych potrawach jest niezwykle ważne. Ma to decydujący wpływ na nasze samopoczucie, a także na zachowanie równowagi naszego organizmu. Duże znaczenie odgrywa jedna z grup składników, która wciąż budzi spore kontrowersje. Są to węglowodany, które przez wiele osób nadal uważane są za zło i są główną przyczyną tego, że tyjemy. Na tę sytuację trzeba spojrzeć nieco inaczej. Nie można przypisywać tej grupie samych negatywnych konsekwencji spożywania czy też słabszych wyników osiąganych podczas sportu czy innych czynności. Niektórzy uważali także, że węglowodany przyczyniają się do słabszej regeneracji. Otóż co to węglowodany obecnie powinien wiedzieć każdy, aby móc budować swoją dietę w poprawny sposób. Węglowodany to nic innego jak cząstki składające się z połączenia wodoru, tlenu oraz węgla o czym może świadczyć ich nazwa. Potocznie nazywane są cukrami, co czasami może budzić zwątpienie, ponieważ nie można ich mylić z produktem jakim jest cukier. Gdy już wiemy co to są węglowodany warto rozważyć czy ich obecność w naszym żywieniu jest konieczna. Zdecydowanie tak i uznać ją można za jedną z ważniejszych grup dla naszego organizmu. Wynika to z tego, że nasz organizm potrzebuje ich do codziennego funkcjonowania. Zdrowe węglowodany powodują, że pracują nasze mięśnie, układ nerwowy oraz mózg. Ich ograniczenie mogłoby być niebezpieczne i odbić się w bezpośredni sposób na samopoczuciu oraz zdrowiu. Jest to idealny obraz tego, że w specjalistycznych dziedzinach takich jak dietetyka warto wierzyć wyłącznie dietetykom. Błędy popełniane w kwestiach żywienia często mogą mieć drastyczne skutki.

Różnice między węglowodanami prostymi i złożonymi

Obecnie wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – proste oraz złożone. Węglowodany proste inaczej nazywane mogą być wyróżniane także jako cukry proste. Uznawane są obecnie za podstawowe źródło pozyskiwanej przez nas energii. Ich trawienie powoduje, że pojawiają się znacznie mniejsze i prostsze związki, które wchłaniane są bezpośrednio do naszego organizmu. Jeśli chodzi o różnicowanie dalsze naszych węglowodanów prostych to wyróżnić należy jeszcze następujące przykłady:

  • Fruktoza – jest to cukier znajdujący się przede wszystkim w miodzie oraz owocach. Jest często jednym z podstawowych składników jakie można znaleźć w słodkich przekąskach oraz napojach
  • Glukoza – inaczej najbardziej prosty cukier, który znajduje się niemalże wszędzie tam gdzie jesteśmy w stanie wyczuć słodki smak
  • Galaktoza – występuje w otoczeniu białek i tłuszczy.

Spożywanie węglowodanów prostych jest nam potrzebne to tego, aby utrzymywać poziom energii na odpowiednim poziomie. Nic więc dziwnego w tym, że jest to jeden z elementów jaki buduje nawet zdrowy catering dietetyczny. Jak we wszystkim także w tej kwestii należy znać umiar. Niestety nadmiar węglowodanów o tym charakterze może stać się niebezpieczny i sprawiać, że będzie występowało realne ryzyko pojawienia się chorób serca. Zdecydowanie wystarczające do codziennego funkcjonowanie jest spożywanie ich w granicach 10% całej diety. Do tego warto mieć w nawyku obecność aktywności fizycznej. Węglowodany złożone są natomiast grupą, która pojawia się w wyniku łączenia się cukrów prostych. W efekcie wyróżnić możemy związki takie jak laktoza czy sacharoza. Dużą różnicą między węglowodanami prostymi, a złożonymi jest to, że te drugie trawią się w znacznie wolniejszym tempie. Jest to całkowicie naturalne, bo proces ten doprowadza w pierwszej kolejności do tego, aby rozbić związki na mniejsze. Istnieją także cukry złożone, które nie są w żaden sposób przyswajalne przez nasz organizm. Jest to między innymi błonnik, który ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ doprowadza do poprawy pracy jelit, pozwala na szybsze uzyskanie poczucia sytości czy także powoduje, że tłuszcze są znacznie bardziej przyswajalne.

Produkty w których znaleźć można węglowodany?

W dzisiejszych czasach nie tak trudno jest znaleźć węglowodany i uzupełnić nimi dietę. Jest to zaleta, dzięki której dieta pudełkowa może być jeszcze bardziej pełnowartościowa i atrakcyjna pod względem smaku oraz zawartości. Cukry proste znaleźć można przede wszystkim w owocach, miodzie czy też produktach wykonywanych z mąki. Są to przykłady jednych ze zdrowszych propozycji ale nie należy zapominać także o tym, że słodycze, żywność przetłoczona czy napoje gazowane są także tym co zawiera węglowodany. Tego typu składników warto się jednak wystrzegać, ponieważ nie mają one zbyt dobrego wpływu na naszą sylwetkę czy wygląd. Powodują, że znacznie szybciej stajemy się zmęczeni. Przez wiele osób tego typu składniki uznawane są za tak zwane puste kalorie. Jeśli chodzi o naturalne źródło węglowodanów to na pierwszym miejscu należy umieścić przede wszystkim produkty roślinne, a także mięso. Przechodząc do węglowodanów złożonych to za najbogatsze miejsce ich poszukiwań uznaje się produkty zbożowe takie jak pieczywo żytnie, rośliny strączkowe oraz kasze różnego gatunku. Ich dodatkową zaletą jest oczywiście obecność błonnika. Największa jego ilość dostępna jest w orzechach czy otrębach. Niestety węglowodany często zyskują złą sławę, przez to, że nazywane są także cukrami. Jest to jeden z powodów, przez który duża część osób chce się ich wystrzegać, a zupełnie niepotrzebnie. Istnieje tylko kilka sytuacji, w której warto je ograniczyć – przykładowo podczas diety redukcyjnej. Ich całkowita eliminacja jest jednak wręcz zakazana.

Funkcje węglowodanów w diecie – dlaczego nie wolno ich pomijać

W momencie obalenia mitu na temat ogromnego, szkodliwego wpływu węglowodanów na organizm warto przejść do ich najważniejszych funkcji. Jak już wiadomo ich obecność powoduje, że dostarczamy od 40%-80% energii pod ich postacią. W praktyce oznacza to, że niemalże nie możemy bez nich funkcjonować. Do najważniejszych zalet płynących ze spożywania ich zalicza się:

  • Korzystny wpływ na układ nerwowy, glukoza odpowiada za źródło energii do poprawnej pracy mózgu i mięśni
  • Pozwalają na utrzymanie niezmienionej temperatury ciała
  • Odpowiadają za prawidłową pracę narządów wewnętrznych
  • Umożliwiają produkcję elementów struktury komórek
  • Pełnią role w gospodarce wodno-mineralnej

Jak widać spożywanie ich niesie za sobą bardzo duże korzyści ale jak we wszystkich innych produktach także w przypadku węglowodanów należy utrzymywać umiar. Cukier jest nietypowym składnikiem, który do krwi dostaje się w bardzo szybkim tempie. Spożycie ich w dużej ilości może więc doprowadzić do dużego skoku, co nie jest dobre dla pracy naszej trzustki. Chcąc zachować umiar najlepiej jest określić stały poziom ich w diecie. Catering dietetyczny zakłada zazwyczaj, że aż 60% dziennego zapotrzebowania będzie właśnie podchodziło z takiego źródła. W praktyce przelicza się to na kalorie. Produkty opierające się na węglowodanach są zazwyczaj najbardziej kaloryczne więc utrzymanie takiego poziomu nie jest trudne. Nadmiar węglowodanów w diecie może natomiast skutkować zmęczeniem i sennością. Wybór cukrów prostych w postaci słodyczy będzie także miał negatywny wpływ na wagę oraz zdrowie naszych kości i zębów.

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.