Jesień, jesień, jesień …co dobrego nam przyniesie?? KASZTANY!

Kasztany mają szerokie zastosowanie. Ich spożycie dobrze wpływa na odporność organizmu. Wyciąg z kasztanowca zwyczajnego zawiera escynę – związek chemiczny, mający właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, chroniący przed żylakami. Substancja ta ma też działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przeciwkrzepliwe. Cechy te wykorzystuje się zarówno w medycynie jak i kosmetologii. Kasztany są produktem silnie alergizującym. Nie zawierają natomiast glutenu, więc są produktem bezpiecznym dla osób chorujących na celiakie.

Kasztany pozytywnie działają na koncentrację, włosy, skórę i paznokcie, regulują pracę trzustki, wzmacniają wątrobę i pracę mózgu, obniżają ciśnienie dzięki potasowi, a nawet działają przeciwnowotworowo. Dodatkowo kasztany mają swój udział w utrzymywaniu równowagi psychicznej i w walce z depresją, oczyszczają organizm z toksyn i spowalniają procesy starzenia. 

Pochodzenie

Owoce kasztana jadalnego (Castanea sativa) pochodzą prawdopodobnie z obszaru śródziemnomorskiego, w południowej Europie, północnej Afryce oraz Azji Mniejszej.  Należy je odróżnić od owoców kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum), który pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego.
W Polsce kasztanowiec jadalny najliczniej występuje na Dolnym Śląsku. Owoce z drzew (kasztanowców) rosnących w polskich parkach nie nadają się do spożycia

Kasztany to zródło:

  • energii, ze względu na dużą zawartość skrobi
  • błonnika
  • witamin z grupy B oraz C, E i K
  • minerałów: potasu, magnezu, wapnia, lecytyny (poprawia koncentracje, ułatwia zapamiętywanie)

Zalety spożycia kasztanów jadalnych:

  • Zwiększają uczucie sytości
  • Pomagają niwelować zaparcia
  • Wpływają pozytywnie na leczenie zakrzepowego zapalenia krwi, hemoroidów, zastojów żylnych oraz innych schorzeń wywołujących ból, skurcze mięśni czy mrowienie ciała.
  • Działanie przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczowe
  • Usprawnia pracę jelit i niweluje problemy trawienne
  • Podkręcają metabolizm
  • Działa regenerująco na wątrobę i śledzionę
  • Poprawiają pamięć i koncentracje
  • Wzmacniają odporność
  • Są doskonałym afrodyzjakiem
  • Zwalczają celullit
  • Dodają energii

Jak przygotować kasztany jadalne?

Kasztany jadalne można jeść na surowo, pieczone czy gotowane. Można je gotować w wodzie ok.15min. Pieczone należy przygotować w piekarniku, w temp.200 stopni.
Należy pamiętać, że przed obróbką trzeba nacisnąć skórkę owoców. W innym razie mogą wybuchnąć w piekarniku czy garnku. Gdy owoce przestygną, należy zdjąć łupinkę, a błonę sciągnąć nożem.

W ofercie naszej diety pudełkowej Fit Apetit dbamy, aby te pyszne i jakże zdrowe kasztany zagościły w menu. Znajdziecie u nas posiłki z kasztanami takie jak:

  • Pulpeciki z indyka w sosie kasztanowo- winnym z puree oliwkowym z palonym masłem i francuską sałatka z pieczonych buraków
  • Zapiekanka warzywna z kasztanami i orzechami
  • Krem z batata z kasztanami
  • Omlet kasztanowy z bakaliami, waniliowym musem z batata i winogronami
  • Kasztanowe risotto z dynią i kaczką
  • Sałatka z dojrzewającym serem kozim i karmelizowanymi kasztanami
Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.