Ptasie mleczko z chia

O właściwościach nasion chia nie będę się rozpisywać. Wiadome jest, że są mega zdrowe i stanowią doskonałe źródło kwasów omega -3. Do tego wysoka zawartość  błonnika, białka, magnezu i innych cennych`wartości odżywczych i prozdrowotnych. To pozwala na zaklasyfikowanie ich do najzdrowszej żywności świata. 

Dla tych z was co mają dzieciaczki lub po prostu sami kochają wszelkiego rodzaju słodycze polecam fit wersję jakże popularnego Ptasiego mleczka. W smaku jest boskie ale zdecydowanie różni się od swojego sklepowego odpowiednika. Jest bardzo zdrowe, nie zawiera tony cukru ani składników z grupy E..

SKŁADNIKI:

100 ml mleka np. sojowego lub owsianego
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia
4 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
2 łyżki żelatyny lub agaru (agaru 1,5 łyżki)

SKŁADNIKI NA CZEKOLADĘ:

400 ml mleka kokosowego
200 g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka miodu lub ksylitolu
1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny

Do garnka wlewamy mleko kokosowe,  podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę czekoladę, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy wybrane słodzidło  oraz agar lub żelatynę wymieszaną uprzednio z 2 łyzkami zimnej wody. Chwilę podgrzewamy.  Zostawiamy do przestudzenia. Formę  wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy czekoladowej i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na masę z nasionami przekładamy do garnuszka i chwilę gotujemy. Studzimy. Gdy masa czekoladowa zastygnie wylewamy na nią piankę chia. Wkładamy do lodówki, aby się ścięła. Następnie wylewamy pozostałą część czekoladową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Kroimy na kawałki.

Wartości odżywcze w jednym kawałku (ok. 200 g):
Kalorie: 197 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 16 g  

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Ile kosztuje
Catering
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.