10.12.2019

Pełnoziarnista pizza w wersji fit – przepis


Słysząc włoska kuchnia, w głowie pojawia nam się obraz apetycznych makaronów i przede wszystkim pizzy. Placek z pysznym sosem i dodatkami stał się bardzo popularny na całym świecie, nie tylko w Polsce. Jednakże osoby dbające o linie mają przekonanie, że muszą wystrzegać się pizzy – nawet jeśli jest ich ulubionym daniem, prawdziwym rajem dla podniebienia. Wszystko przez ciasto z białej mąki oraz ciągnący się, wysokokaloryczny ser, często doprawiony niezdrowymi dodatkami. Da się jednak pozostać miłośnikiem pizzy i utrzymać dobrą sylwetkę. Sprawdź przepis na pełnoziarnistą pizzę – wersja fit, specjalnie dla dbających o formę.

Pizza nie musi być wysokokaloryczna. Zmień mąkę na pełnoziarnistą

Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Chcąc uniknąć zbędnych kalorii, pozbawionych wartości odżywczych, powinniśmy unikać nie tylko gotowych spodów do pizzy ze sklepu. Nawet tworząc od podstaw ciasto na pizzę musimy zwrócić uwagę na mąkę, z której je robimy. Mąka biała jest sycąca, ale nie niesie ze sobą wielu wartości odżywczych. Zwłaszcza grube ciasto z białej mąki potrafi dodać nam zbędnych kilogramów. Świetnym zamiennikiem będzie ciasto pełnoziarniste – najlepiej cienkie, jak w prawdziwej włoskiej pizzy. Jak zrobić ciasto na pizzę pełnoziarnistą? Potrzebujemy około 300g mąki pszennej pełnoziarnistej, ponad połowę szklanki ciepłej wody, łyżeczkę soli i łyżkę oliwy, a także około 20g drożdży. Łyżkę mąki pełnoziarnistej, sól i drożdże mieszamy w około 1/3 ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Jak już odczekaliśmy swoje, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, powoli dolewając resztę ciepłej wody ze szklanki. Zwróć uwagę na kleistość ciasta – nie powinno się w ogóle kleić. Co dalej? Robimy z ciasta kulkę, przykrywamy czymś i zostawiamy na kilka godzin, aby narosło.

Zdrowy sos pomidorowy i warzywa

Po odczekaniu i rozwałkowaniu ciasta na placek, nagrzewamy piekarnik do 240-260 stopni. Gdy piekarnik się nagrzewa, powinniśmy przystąpić do przygotowywania sosu i dodatków. Bazą do sosu będą pomidory z puszki – krojone lub w całości, ponieważ i tak będziemy je blendować. Do blendera dodajemy także 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku, a także nieodłączne zioła. Polecamy suszone zioła prowansalskie – oregano i bazylię. Dobrze dopraw sos. Na rozwałkowane i rozciągnięte na blaszce ciasto nałóż sos. Rozprowadź go równomiernie po całości placka, zostawiając trochę przestrzeni na brzegach. Przyszedł czas na dodatki – to one czynią pizzę pełnoziarnistą pysznym i zdrowym daniem. Na sos połóż brokuły, cukinię, pomidory malinowe oraz oliwki. Wszystko posyp tartym serem mozzarella. Bez niego pizza straci swój włoski charakter i smak. Teraz zostało nam tylko włożyć naszą pełnoziarnistą pizzę do nagrzanego piekarnika – najlepiej na 8-10 minut. Pilnujmy co jakiś czas, czy ciasto się nie przypaliło. Przepis jest odrobinę czasochłonny, dlatego jeśli cenisz sobie czas i fit posiłki, możesz spróbować cateringu dietetycznego. Firmy takie jak Fitapetit dostarczą prosto pod twoje drzwi spersonalizowane posiłki o określonej liczbie kalorii – smaczne i zdrowe. Jeśli jednak dysponujesz kilkoma wolnymi godzinami, spróbuj pełnoziarnistej pizzy w wersji fit. Nie tylko pyszna, ale też niskokaloryczna.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.