Gofry od zawsze kojarzą mi się z wakacjami. Ten charakterystyczny zapach z budek na straganikach w drodze na plażę :) Nigdy nie mogłam przejść obojętnie i od początku męczyłam rodziców raz o gofra z bitą śmietaną, z czekoladą, z owocami, z frużeliną :) Nie ważne, ze po powrocie przyrastało parę centymetrów - kto by się wtedy tym przejmował ;P Najlepsze wyjazdy jednak były z babcią, ta nigdy nie odmawiała i z cierpliwością godną Świętego przystawała w każdej kolejce zapewniając swojej już okrąglutkiej wnuczce kolejny smakołyk.
Dzisiaj jednak patrze na to co jem (w szczególności będąc 3 miesiące po urodzeniu dziecka ;)) Podzielę się wiec z wami przepisem na wersję Fit Apetit ;)
Składniki:
Dojrzały banan
Jedno jajko
Jedna łyżka rozpuszczonego masła
Maka graham lub pełnoziarnista
Kiwi, granat ewentualnie nasiona chia do posypania
Banana zmiksuj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki (poza owocami) i wymieszaj. Ciasto wlej do gofrownicy i upiecz.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (w 1 szt.):
Energia: 235 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 25 g
Czytaj więcej:
- Co to są węglowodany?
- Błonnik – podstawowe informacje
- Dieta lekkostrawna – zasady jej stosowania
- Witaminy z grupy B – podstawowe właściwości
- Dieta if – na czym polega?
- Czym jest piramida żywienia?
- Lekceważenie problemu niedowagi – co jeść aby przytyć?
- Zespół jelita drażliwego – czym jest i z czym się wiąże?
- Czym jest maltodekstryna i w jaki sposób powstaje?
- L-karnityna – co to za substancja?