07.02.2022

Dieta przy refluksie żołądka - co i ile jeść?


Refluks żołądka – czym jest i kiedy się pojawia?

Refluks żołądkowy to nic innego jak dolegliwość polegająca na cofaniu się spożywanych treści do przełyku. Zazwyczaj towarzyszy temu zgaga bądź uciążliwe pieczenie zlokalizowane za mostkiem. Zjawiska te występują przede wszystkim gdy pacjent znajduje się w pozycji leżącej. Refluks żołądka dotyka najbardziej bezpośrednio po zjedzeniu posiłku. Jest to jeden z powodów, dla których dieta refluksowa ma tak duże znaczenie w komforcie i funkcjonowaniu osób zmagających się z tego typu chorobą. Głównym powodem, przez który refluks pojawia się jest kwaśna treść, która wędruje do przełyku. Przyczyną jest przede wszystkim brak odpowiedniego napięcia zwieracza umiejscowionego w dolnej części przełyku. Jego poprawne działanie polega na zamykaniu się po wędrówce żywności do żołądka. Jeśli tak się nie dzieje ma miejsce refluks przełykowy. Konsekwencją braku reakcji i powtarzalności tego procesu może być pojawianie się stanów zapalnych, ponieważ zwracana treść ma charakter kwasowy. Objawy refluksu żołądkowego to przede wszystkim uczucie pieczenia pojawiające się w całym przełyku i jamie ustnej. Objawy te mogą przypominać zgagę ale także zawał serca dlatego tak ważne jest szybkie rozpoznanie choroby i działanie skierowane na polepszenie komfortu życia i zniwelowanie objawów. Zdarza się, że refluks przełyku powoduje, że treść dociera także do oskrzeli, gdzie może rozwinąć się poważny stan zapalny. Zazwyczaj proces ten odbywa się w okresie snu dlatego tak ciężkie jest zdiagnozowanie tego problemu.

Przyczyny wpływające na występowanie refluksu

Refluksowe zapalenie przełyku może mieć różne podłoże. Czasem związane jest to z predyspozycjami genetycznymi, a czasem niepoprawnym odżywianiem się. W skrócie przyczyną są różnego rodzaju zaburzenia czynności motorycznej oraz osłabienie ciśnienia występującego w dolnej części zwieracza. Jako główne przyczyny uznaje się:

  • U osób, u których występuje stwardnienie skóry zlokalizowane w górnych częściach przełyku
  • U osób, u których stwierdzona została cukrzyca każdej kategorii
  • U osób cierpiących na zaburzenia wynikające ze spożywania używek – przede wszystkim alkoholu oraz papierosów
  • U osób cierpiących na zaburzenia hormonalne – w tym podczas stosowania środków antykoncepcyjnych

Refluks co to i jakie może być podłoże jego występowania jest zatem niejednoznaczne. Istnieją także czynniki, które mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka jego występowania. Znacznie większy odsetek zachorowania na tę chorobę zauważa się u kobiet w ciąży, osób zmagających się z otyłością lub nadwagą. Dużą grupą, gdzie refluks żołądka objawy są widoczne są także ludzie, którzy zmagają się z innymi dolegliwościami związanymi z żołądkiem, a przede wszystkim problemami z jego opróżnianiem – częste biegunki bądź zaparcia.

Obserwując u siebie jakiekolwiek objawy konieczne jest jak najszybsze odwiedzenie lekarza, który zleci odpowiednie badania na podstawie których będzie można potwierdzić bądź wykluczyć refluks. Do najczęstszych zlecanych badań zalicza się gastroskopię, badanie przełyku czy manometrię przełykową. Im szybsze poznanie diagnozy tym znacznie szybciej można wprowadzać zmiany poprawiające jakość życia.

Objawy refluksu przełyku

Refluks żołądkowy objawy mogą pojawiać się grupowo bądź pojedynczo dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego organizmu na przestrzeni tygodni czy też miesięcy. Choroba długo może nie dawać znaków, a podczas jej wystąpienia najważniejsza jest dieta przy refluksie jadłospis, która opiera się na spożywaniu zarówno wskazanych produktów jak również eliminowaniu żywności, która zaostrza objawy. Do najczęściej występujących skutków dolegliwości zalicza się przede wszystkim powracanie treści żołądkowej powrotem do przełyku. Pacjenci uskarżają się na powracającą zgagę pojawiającą się zarówno w dzień jak i w nocy. Zauważalne jest także zjawisko kwaśnego odbijania i pieczenia w nadbrzuszu. Jest to najbardziej uciążliwe bezpośrednio po zjedzeniu posiłku. Do dość niecharakterystycznych reflux objawy zaliczyć można ból gardła, który pacjent może pomylić z przeziębieniem. Kaszel nocny, a także nudności oraz wymioty. Wiele z tym zjawisk może pojawić się także przy okazji innych dolegliwości dlatego też wykrycie refluksu czasem może zająć więcej czasu i wymagać przeprowadzenia dokładniejszego rozpoznania. Leczenie jakie stosuje się podczas refluksu charakteryzuje się przede wszystkim wyciszaniem stanu zapalnego, a także dokładaniem wszelkich starań aby nie dochodziło do nawrotów. W tym celu najważniejsza jest refluks dieta dobierana w sposób indywidualny. Rzadko konieczne jest wprowadzenie leczenia farmakologicznego i dotyczy ono przede wszystkim osób, u których objawy nadal występują mimo diety. Leczenie opiera się na preparatach, które mają za zadanie ograniczać produkcje kwasu solnego.

Jak powinna wyglądać dieta przypadku refluksu?

Refluks żołądka objawy i ich złagodzenie odbywa się przede wszystkim poprzez zastosowanie u chorego diety. Ma ona największe znaczenie i bardzo ważne aby stosować się do jej zaleceń. Dieta przy refluksie żołądka opiera się przede wszystkim na żywności, która doprowadza do poprawy samopoczucia. Nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć bardzo negatywne skutki i doprowadzać do podrażnień błony śluzowej. Ubytki pojawiające się w przełyku mogą odbierać radość życia dlatego tak wiele osób cierpiących na tą chorobę poza wsparciem lekarzy i dietetyków potrzebują również porad psychologicznych. Zazwyczaj pacjenci dostrzegają dolegliwości bezpośrednio po zjedzeniu dlatego tak istotne jest stosowanie w diecie porcji niewielkich i pozbawionych dużej zawartości tłuszczy. Oczywiście dieta na zgagę to zawsze temat indywidualny, który najlepiej jest konsultować bezpośrednio z dietetykiem. Catering dietetyczny Warszawa stworzony zgodnie z zaleceniami w długim przedziale czasowym może sprawić, że odzyska się komfort i dobre samopoczucie.

Osoby z refluksem żołądkowo przełykowym powinny przede wszystkim w diecie zawrzeć odpowiednią ilość makroskładników. Białko powinno być przyjmowane na poziomie około 1,2 grama na jeden kilogram masy ciała. Źródło tego białka powinno być pełnowartościowe, dlatego też najlepiej jest wybierać chude mięso czy ryby. Takie podejście spowoduje, że usuwany będzie nadmiar kwasu solnego w żołądku, który to jest największym sprawcą refluksu. Niepolecane są zdecydowanie tłuste produkty. Przechodząc do kolejnej grupy składników jakim są tłuszcze to zapalenie żołądka dieta wymaga od pacjenta aby była lekkostrawna. Nie oznacza to jednak tego, że należy całkowicie zrezygnować z tłuszczy. Wręcz przeciwnie, zastosowanie dobrych tłuszczu powoduje, że dochodzi do znacznego zmniejszenia się wydzielania kwasu solnego. Pacjent utrzymuje bilans energetyczny na poziomie niezbędnym do poprawnego funkcjonowania. Wykluczyć natomiast należy tłuszcze zwierzęce, co wiąże się także z obniżeniem złego cholesterolu. Ostatnią grupą budującą dietę dla osoby zmagającej się z refluksem są węglowodany. Tutaj podejście jest podobne jak w przypadku tłuszczy. Konieczne jest opieranie się na założeniach diety lekkostrawnej. Polecane są zatem wszelkiego rodzaju kasze oraz warzywa w formie gotowanej. Dobrze jest ograniczyć także ilość błonnika w diecie.

Dieta refluksowa – czego nie powinno się jeść?

Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym składa się z różnego rodzaju wykluczeń. Są to przede wszystkim produkty, które powodują, że w naszym organizmie dochodzi do zwiększonej produkcji kwasu solnego. Polecane są przede wszystkim posiłki lekkostrawne. Dieta pudełkowa nie powinna składać się z małej ilości posiłków. Dla pacjentów optymalnych jest 5 lub 6 posiłków o małej objętości, dzięki czemu unika się cofania treści żołądka. Do produktów, które nie powinny znaleźć się w jadłospisie osoby cierpiącej na refluks żółciowy zalicza się:

  • Produkty o wysokim stopniu kwasowości takie jak kiszonki, ogórki konserwowe, żelki oraz cytrysy
  • Kawę należy całkowicie wykluczyć bądź ograniczyć do minimum
  • Alkohol
  • Produkty słodkie – czekolada, kakao
  • Napoje wywołujące wzrost ilości gazów w organizmie
  • Duża ilość przypraw przede wszystkim ostrych

Dieta refluksowa przepisy ma przede wszystkim na celu eliminowanie bądź minimalizowanie podrażnienia błon śluzowych co natomiast oznacza, że przygotowywanie posiłków powinno odbywać się w zgodnie z łatwym ich przyswajaniem. Pacjenci nie mogą zapominać także o tym, aby przygotowane dania składały się ze wszystkich niezbędnych makro i mikro składników.

Jak poprawić komfort osoby chorej na refluks?

Poza stosowaniem refluks żołądkowy dieta bardzo istotne jest zmienienie dotychczasowego stylu życia. Niektóre nawyki choć mało zauważalne mogą powodować, że objawy będą znacznie się nasilać. Należą do nich następujące czynności:

  • Palenie papierosów powodujące, że znacznie osłabia się napięcie występujące w dolnej części przełyku
  • Odpoczynek, a przede wszystkim leżenie bezpośrednio po posiłkach przyczynia się do tego, że treść z żołądka wraca do przełyku
  • Wzmożona aktywność fizyczna po jedzeniu
  • Noszenie zbyt ciasnej bielizny, przez co zauważalny jest wzrost ciśnienia w brzuchu
  • Zbyt częste utrzymywanie zgiętej pozycji ciała.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.