28.11.2021

Błonnik – podstawowe informacje


Błonnik jest włóknem określanym jako pewna część komórek roślinnych, które przez organizm człowieka nie jest trawione. Co to jest błonnik warto wiedzieć, ponieważ ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz zdrowie. Błonnik zbudowany jest między innymi z wielocukrów, celulozy, śluzy czy pektyny. Obecnie wyróżnia się, aż dwa rodzaje błonnika – błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Ten pierwszy znaleźć można przykładowo w owocach, płatkach czy też warzywach posiadających korzeń. Błonnik pokarmowy nierozpuszczalny znaleźć można między innymi w kukurydzy czy otrębach. Naturalny błonnik, który to najczęściej przywoływany jest przez dietetyków składa się z następujących produktów:

  • Pektyny – występujące przede wszystkim owocach niedojrzałych. Można je znaleźć w malinach czy porzeczkach oraz warzywach takich jak buraki
  • Celuloza – najbardziej znany wielocukier, który można otrzymać spożywając brukselkę, kapustę czy rodzynki
  • Lignina – naturalnie znajdująca się w brokułach bądź sproszkowanej czekoladzie
  • Hemiceluloza – jest to cukier jaki występuje w burakach, grochu czy też chlebie razowym.

Podczas oceny tego czy błonnik jest korzystny dla organizmu warto podkreślić przede wszystkim to, że jest to składnik, który jest oporny na działanie enzymów trawiennych organizmu. Wyjątkiem jest tutaj pektyna oraz hemiceluloza, które poddawane są trawieniu, dzięki bakteriom znajdującym się w dolnym odcinku naszego przewodu pokarmowego. Ciekawą informacją jest także wyjątek jaki stanowi tak zwana oporna skrobia. Nie jest to składnik, który możemy znaleźć w naturalnym występowaniu ale można ją tworzyć, dzięki podgrzewaniu skrobi w niewielkiej ilości wody. Świetnym przykładem są płatki śniadaniowe i proces ich przygotowania. Trzeba mieć to na uwadze, ponieważ w wielu produktach, które zawierają błonnik może dochodzić do takich przemian.

Funkcje błonnika w organizmie

Produkty z błonnikiem nie są uznawane za podstawowe źródło energii do codziennego funkcjonowania ale nie można od razu uznać, że jest to produkt nam niepotrzebny. Wręcz przeciwnie – produkty bogate w błonnik są niezwykle ważne, a ich spożywanie ma ogromny wpływ na działanie naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że dieta pudełkowa zazwyczaj zawiera w swoim jadłospisie dania opierające się na tym w czym jest błonnik. W konsekwencji są to dla ludzi potrawy pełnowartościowe, co jest istotne jeśli chce się zachować zdrowy tryb odżywiania. Wiele osób może uważać, że prowadzenie takiego stylu życia jest trudne. Nic bardziej mylnego. Obecnie dostępnych jest wiele możliwości tworzenia dań smacznych i składających się z najlepszych produktów jak dieta pudełkowa. To natomiast powoduje, że nasze samopoczucie bardzo się poprawia. Znikają różnego rodzaju dolegliwości, a my mamy lepsze podejście do życia. Analizując co zawiera dużo błonnika warto także skupić się bezpośredniej jego roli w organizmie. Do najważniejszych funkcji błonnika zaliczyć można:

  • Ograniczanie wysokiego poziomu cholesterolu, a także większa ilość wydzielanych kwasów żółciowych
  • Poprawa pracy jelit zarówno pod kątem mechanicznym jak również chemicznym
  • Redukcja ryzyka występowania kamieni żółciowych
  • Regulacja pracy trzustki
  • Prowadzenie do zwiększenia objętości stolca, dzięki czemu zmniejszają się problemy z wypróżnianiem się
  • W przypadku zatrucia metalami ciężkimi pektyna i hemiceluloza doprowadza do trwałego połączenia się ich jonów, dzięki czemu dochodzi do usuwania źródła zatrucia
  • Polepszenie się metabolizmu u pacjentów z cukrzycą, dzięki spowolnieniu wchłaniania się glukozy do krwi
  • Wspomaganie podczas walki z dodatkowymi kilogramami, warzywa bogate w błonnik powodują, że utrzymuje się uczucie sytości przez długi czas i wchłania się mniej tłuszczu
  • Poprawa flory bakteryjnej jelit – dobre bakterie wypierają te złe
  • Zapobiega rozwojowi i powstawaniu raka jelita grubego
  • Zapobiega występowaniu stanów zapalnych jelit.

Jak widać nie można odmówić błonnikowi jego korzystnego wpływu na cały organizm. Dobrze jest aby szukać i wybierać to co ma dużo błonnika aby cieszyć się lepszym zdrowie. Osoby mające problem ze stworzeniem dla siebie perfekcyjnego jadłospisu mogą zdecydować się na gotowy catering dietetyczny, który to jest rozwiązaniem, dzięki któremu oszczędza się bardzo dużą ilość czasu. Nie trzeba szukać inspiracji czy też przygotowywać dań w domu, ponieważ wszystko dostarczane jest pod wybrany adres.

Źródła błonnika pokarmowego w produktach

Źródło błonnika to bardzo ciekawy temat rozważany wielokrotnie przez wielu dietetyków. Jest to produkt, który można z łatwością znaleźć w produktach stosowanych na co dzień do przygotowywania sobie posiłków. Mało jednak osób zwraca uwagę na to co zawiera błonnik, co jest bardzo złą cechą. Dobrze jest mieć świadomość tego co się je oraz jak te rzeczy oddziałują na nasze samopoczucie czy po prostu zdrowie. Jako podstawowe i największe źródło z jakim ludzie mogą się spotkać są warzywa, owoce, a także przetwory zbożowe. Analizując dalej jakie produkty zawierają błonnik nie powinno się zapominać również o roślinach strączkowych. Nie są to jednak to wybory często podejmowane, ponieważ w naszym społeczeństwie jest mała tendencja ich spożywania. Oczywiście zastanawiając się nad tym co ma najwięcej błonnika nie można wykluczyć także innych czynników mających na to wpływ. Chodzi tutaj przede wszystkim o pojawiające się różnice w zawartości, co spowodowane jest rodzajem, częścią rośliny, a także miejscem gdzie ona rosła czy procesem przetwarzania. Przyjmuje się, że jako dobre źródło błonnika uznawane są produkty, w których znaleźć można przynajmniej 3 gramy błonnika w kontekście 100 gram. O wysokiej zawartości mówimy gdy wartość ta przekroczy 6 gram/100. Dobrze jest wiedzieć także gdzie nie szukać błonnika. Są to przede wszystkim produkty odzwierzęce czyli mięso, jajka czy mleko. Nie ma go także w produktach o dużej zawartości tłuszczy. Żywność mocno przetworzona także nie jest w tej kwestii dobrym wyborem. Podsumowując obecność błonnika w naszym życiu może przynieść bardzo dużo korzyści. Jego wprowadzenie do codziennej diety zawsze będzie wiązało się z poprawą ogólnego funkcjonowania organizmu. Oczywiście dobrze jest we wszystkim znać umiar, ponieważ nadmiar jakiegoś produkty także może wywoływać jakieś niepożądane skutki. Z racji, iż błonnik można znaleźć w dużej części produktów spożywczych nie należy o nim zapominać. Wprowadzenie go do diety na stałe to najlepszy wybór jaki może podjąć świadoma zasad poprawnego odżywiania osoba.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.