02.01.2019

Tajska zupa curry z indykiem


Ta niezwykła orientalna zupa zastąpić może sycący obiad :) Jest wspaniale aromatyczna i pachnąca kolendrą. 

Składniki:

Makaron sojowy - 30 g
mleczko kokosowe - puszka
Bulion - 1 litr
Pasta curry - 2 łyżeczki
Polędwiczka z indyka - 1 szt.
Papryka czerwona - 2 szt
Grzybki mun - 3 łyżki
Groszek cukrowy- 25 dag
Cebula - połówka
Cytryna lub limonka
Szczypta brązowego cukru
Olej kokosowy
Kolendra świeża

Przygotowanie:

W garnku na oleju kokosowym podsmażyć pastę curry , zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną na małe kawałeczki indyka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę, groszek ptysiowy oraz namoczone i posiekane grzybki mun i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Doprawić sokiem z cytryny lub limonki i szczyptą cukru. Odstawić z ognia, dodać posiekaną kolendrę. 

Wartości odżywcze (250 ml):

Kalorie: 311 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 39 g

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.