22.03.2023

Witamina D1


Witamina D to jeden z najważniejszych związków, potrzebny człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki właściwościom, które posiada, witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowia kości, układu odpornościowego i może przeciwdziałać chorobom serca i cukrzycy.

Witamina D1 – czym jest?

Witamina D to grupa steroidów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najważniejsze związki to witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol). Ta druga jest syntetyzowana w skórze człowieka pod wpływem promieniowania UVB, a także może być dostarczana z pożywieniem lub w formie suplementów. Z kolei witamina D2 powstaje z ergosterolu, związku występującego w grzybach i niektórych roślinach, w procesie podobnym do produkcji witaminy D3 przez organizm ludzki.

W wielu opracowaniach można spotkać podział witaminy D na trzy osobne związki:

  • wit D1 (kalcyferol)
  • witamina D2 (ergokalcyferol)
  • witamina D3 (cholekalcyferol)

Tylko dwie ostatnie substancje odgrywają ważną rolę w kwestii odżywiania u człowieka. Do określenia witamin D1 używa się czasem sformułowania, że jest to mieszanina substancji - ergokalcyferolu z lumisterolem – jednak zaliczenie jej do grupy witamin jest kwestionowane.

Rola witaminy D w organizmie człowieka

Powszechnie uważa się, że witamina D odpowiada za mocne kości. I jest w tym sporo racji – związek ten jest odpowiedzialny za zapewnienie właściwego poziomu wapnia w organizmie. Wapń jest kluczowym składnikiem budulcowym kości, a witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia z jelit. Jeśli występują niedobory wit D, wapń nie może być prawidłowo przyswojony, co może prowadzić do osłabienia kości i zwiększenia ryzyka osteoporozy i złamań. Prawidłowy poziom witaminy D jest szczególnie ważny u osób starszych, u których ryzyko osteoporozy jest większe.

Witamina D odgrywa również ważną rolę w regulowaniu pracy układu odpornościowego. Badania wykazały, że witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania limfocytów.

Niedobór witaminy D - konsekwencje

Zbyt mała ilość witaminy D w organizmie niekorzystnie wpływa na samopoczucie i funkcjonowanie naszego ciała. Długotrwały niedobór wit D może prowadzić do rozwoju takich schorzeń jak choroby serca, cukrzyca i choroby autoimmunologiczne.

Wit D dla dzieci Jest bardzo ważna. Jej niedobór u najmłodszych może prowadzić do zaburzeń wzrostu oraz osłabienia kości, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób, takich jak krzywica. Z kolei u dorosłych może zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń rumieniowaty układowy, reumatoidalne zapalenie stawów czy choroba Crohna. Szczególnie groźne może być utrzymywanie się niskiego poziomu witaminy D u osób starszych. Wraz z wiekiem organizm traci zdolność do wytwarzania witaminy D w skórze. Może to prowadzić do osłabienia kości, zwiększając ryzyko złamań i osteoporozy. Ponadto, niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

Zadbaj o poziom witaminy D1

Ekspozycja na słońce – przynajmniej kwadrans w ciągu dnia to podstawa, aby uzupełnić braki witaminy D w organizmie. Jeśli słońca jest zbyt mało, trzeba posiłkować się dietą. Dobrze zbilansowane posiłki będą dostarczać właściwych ilości tego cennego składnika. W diecie warto sięgać po produkty bogate w witaminę D, takie jak:

  • ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk
  • żółtka jaj
  • wątróbka
  • produkty mleczne, takie jak mleko, sery i jogurty wzbogacane w witaminę D

W przypadku osób, które nie są w stanie uzyskać odpowiedniej ilości witaminy D z diety lub ze światła słonecznego, można rozważyć suplementację. Witamina D dla dziecka może być podawana w wygodnych w użyciu kropelkach. Warto jednak pamiętać, że przed zastosowaniem suplementów należy skonsultować się z lekarzem, który dobierze odpowiednią dawkę w zależności od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.

Zalecana dzienna dawka - normy witaminy D dla osób dorosłych wynosi od 600 do 800 IU, ale w niektórych przypadkach (np. u osób starszych lub z chorobami układu kostnego) może być zwiększona do nawet 4000 IU.

Suplementując witaminę D nie warto przesadzać. Nadmiar także jest szkodliwy – w przypadku przedawkowania witaminy D dochodzi do wzrostu poziomu wapnia we krwi, a to z kolei powoduje zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego.


Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.