27.04.2023

Dieta przy miażdżycy - na co zwracać uwagę?


Zdrowie oraz dobre samopoczucie to aspekty, które chce osiągnąć każdy. Dążenie do takiego efektu jest jednak w bezpośredni sposób związane ze stosowaną dietą. Jest to jednak problematyczne, ponieważ nie każdy ma umiejętności czy czas na to aby tworzyć sobie pełnowartościowe posiłki. Wiele osób korzysta z gotowych dań, które są jednocześnie mocno przetworzone. Zawierają one duże pokłady tłuszczu, które mogą prowadzić do różnych problemów oraz dolegliwości. Jedną z nich może być miażdżyca czyli choroba, która charakteryzuje się tym, że w ścianach tętnic odkładane są pokłady tłuszczu. Oznacza to, że możliwe jest zaburzenie przepływu krwi. W takich okolicznościach bardzo ważne jest to, aby wprowadzona została dieta miażdżycowa, gdyż pomaga ona w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz ograniczeniu powikłań choroby.

Jakie są zasady jakich należy się trzymać przy diecie na nadciśnienie?

Dieta miażdżycowa jadłospis powinna przede wszystkim opierać się na dużej ilości owoców, warzyw ale także produktów z nabiałem pod warunkiem, że nie zawierają one zbyt dużych nakładów tłuszczy. Jeśli chodzi o podstawowe zasady jakich warto jest się trzymać to są one następujące:

  1. Zminimalizowanie ilości tłuszczów z diety - chodzi tu głównie o tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które znaleźć można w mięsie czerwonym, wędlinach
  2. Ograniczenie ilości cukru w diecie czyli zminimalizowanie słodkich ciast czy ciastek
  3. Wprowadzenie do diety większej ilości owoców oraz warzyw. Dieta miażdżycowa zalecenia zakłada około 5 porcji zarówno owoców jak i warzyw w ciągu dnia
  4. Zadbanie o mniejsze nakłady soli w potrawach. Chodzi tu zarówno o sól dodawaną do dań jak również tą znajdującą się już w gotowych produktach czyli różnego rodzaju przekąskach
  5. Wyeliminowanie z diety alkoholu, który przyczynia się do wahań cholesterolu ale także może być przyczyną nadciśnienia
  6. Osoby zmagające się z miażdżycą powinny zatroszczyć się o regularność jeśli chodzi o jedzenie
  7. Kontrola wagi w trakcie miażdżycy również odgrywa ogromne znaczenie, gdyż otyłość lub nadwaga zwiększają ryzyko chorób jak miażdżyca bądź utrudniają jej leczenie.

Czego powinno się unikać w diecie chorując na miażdżycę?

Osoby zmagające się z miażdżycą oraz powikłaniami wynikającymi z niej muszą szczególnie zwrócić uwagę na to czego nie wolno jeść przy miażdżycy. Będą to oczywiście wszelkiego rodzaju artykuły spożywcze, które mogłyby zwiększać ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych czy doprowadzać do pogorszenia stanu zdrowia. W celu zadbania o swoje samopoczucie należy ograniczyć ilość tłustego mięsa oraz wszystkich mlecznych produktów z wysoką zawartością tłuszczów. Aorta miażdżycowa dieta nie powinna również zawierać w sobie słodzonych napojów czy przetworzonej żywności. Są to produkty kaloryczne o dużej zawartości tłuszczów. Warto jest wyeliminować również wszelkiego rodzaju używki gdyż zawsze są one szkodliwe i mogą wyłącznie pogarszać stan zdrowia.

Jakie produkty warto jest dodać do diety na miażdżycę?

Wiele osób wychodzi z założenia, że dieta miażdżycowa jadłospis wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście wcale to tak nie wygląda, gdyż w zakresie produktów dozwolonych znajduje się ogromna ilość propozycji, z których to można stworzyć ciekawe przepisy, które zachwycą smakiem oraz zawartością dużej ilości makroskładników cennych dla organizmu. Jeśli chodzi o polecaną żywność podczas zmagania się z miażdżycą to kluczowa tutaj będzie duża zawartość owoców oraz warzyw. Wynika to z faktu, że zawierają one w sobie sporą ilość błonnika ale także cennych dla organizmu witamin oraz minerałów. Świetnym wyborem będą jagody, cukinia, papryka czy truskawki. Dieta może zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, dzięki czemu nie trzeba rezygnować z często jedzonego chleba czy bułek.

Dieta p miażdżycowa to również konieczność wprowadzenia produktów, które będą dostarczały kwasów omega-3. Dobrze jest postawić na ryby gdyż mają ich w sobie najwięcej. Ponadto przyczyniają się do obniżania cholesterolu ale także redukcji stanów zapalnych. Dobrym rozwiązaniem do picia będą herbaty ziołowe. Dla osób niejedzących mięsa dobrą informacją jest to, że można korzystać z tofu, gdyż chude produkty białkowe są jak najbardziej polecane.

Dieta miażdżycowa przepisy - jakie wybrać?

Niektóre osoby mogą mieć problem ze znalezieniem adekwatnych przepisów na dania podczas leczenia miażdżycy. Świetną opcją są wszelkiego rodzaju lekkostrawne posiłki. Jednym z rozwiązań jest sałatka z dodatkiem tuńczyka oraz fasoli. Taki wariant będzie dostarczał około 360 kalorii w porcji oraz 25g białka, 16g tłuszczu oraz 25g węglowodanów. Jest to szybki przepis gdyż zajmie jedynie 15 minut.

Przepis 1 - sałatka z dodatkiem fasoli i tuńczyka

Składniki:

  • Tuńczyk
  • Czerwona fasola
  • Papryka czerwona
  • Pomidor malinowy
  • Ogórek zielony
  • Cebula czerwona
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Przyprawy

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka z puszki należy odsączyć, a następnie umieścić go w misce. To samo zrobić z fasolą
  • Wszystkie świeże warzywa należy pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka oraz fasoli
  • Do sałatki dodać oliwę z oliwek oraz łyżkę soku z cytryny
  • Przyprawić ulubionymi przyprawami
  • Wymieszać składniki.

Poza daniami głównymi dieta miażdżycowa przepisy posiada z zakresu zup. Wiele osób jest zwolennikami takiej opcji, ponieważ jest to danie, które można spożywać zarówno na obiad jak również na kolację. Przykładem jest pełnowartościowy krem z brokułów. Jedna miska to jedynie 150 kalorii, a dostarcza dodatkowo 6g białka, 6g tłuszczu oraz węglowodanów 17g. Na taki przepis należy poświęcić niebo więcej czasu - około 30 minut.

Przepis 2 - krem z brokułów

Składniki:

  • 500g brokułów
  • Nieduża cebula
  • Czosnek
  • 500 ml bulionu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, papryka czerwona, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Brokuły należy umyć oraz rozdzielić na mniejsze główki
  • Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę oraz czosnek do momentu zeszklenia
  • Na patelni umieścić brokuły, a następnie zalać je bulionem. Gotować do zmiękczenia brokułów
  • Wystudzoną zupę zblendować na gładką masę
  • Dodać ulubione przyprawy.

Dieta to przede wszystkim czerpanie przyjemności z jedzenia dlatego też w jadłospisie mogą znaleźć się również słodkie przekąski. Świetną opcją będą ciastka przygotowywane na masie z płatków owsianych z dodatkiem orzechów oraz daktyli. Taka opcja zawiera w jednej porcji czyli ciastku tylko 110 kalorii oraz 2,5g białka, 13g węglowodanów i tylko 5g tłuszczu. Czas jaki należy poświęcić na przygotowanie to około 30 minut już z czasem pieczenia.

Przepis 3 - ciastka owsiane z daktylami i orzechami

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych
  • Pół szklanki mąki - najlepiej pełnoziarnistej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta cynamonu i soli
  • Daktyle
  • Orzechy włoskie
  • Jajko
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce połączyć suche składniki poza ekstraktem z wanilii
  • Dodać pokrojone daktyle oraz pokruszone orzechy włoskie
  • W osobnym pojemniku połączyć miód, jajko, olej oraz odrobinę ekstraktu waniliowego
  • Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy aż do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Z powstałego ciasta formujemy małe kulki
  • Układamy na blaszce gdzie lekko je spłaszczamy
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
  • Podawać wystudzone.


Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.