21.04.2023

Dieta ketogeniczna – jak stworzyć jadłospis aby był smaczny?


Prowadzenie diety dla wielu osób wydaje się bardzo dużym wyzwaniem. Może wynikać to przede wszystkim z tego, że konieczne jest połączenie składników w taki sposób aby tworzyć ciekawe i co ważne różnorodne dania. Dla osób, które nie posiadają w tym temacie żadnego doświadczenia może okazać się to problematyczne. W takich sytuacjach wcale nie trzeba rezygnować z uzyskania oczekiwanych celów, a jedynie skonsultować się z doświadczonymi dietetykami. Sposób odżywiania się jest aspektem, który w bezpośredni sposób wpływa zarówno na jakość życia jak również samopoczucie i wygląd. Zaniedbania na tym etapie mogą okazać się niebezpieczne w skutkach. Często dochodzi do różnego rodzaju chorób, które nieleczone mogą być bardzo uciążliwe. Przykładem jest otyłość, która dotyka coraz większą liczbę osób.

Nadmierna masa ciała bardzo utrudnia życie i przyczynia się do różnych problemów czy to hormonalnych czy związanych z układem trawienia. Jest to alarm ku temu, że należy wprowadzić zmiany do swojego sposobu żywienia. Świetnym rozwiązaniem są zupy keto przepisy i jadłospis ułożony właśnie według zasad diety ketogenicznej. Jest to forma odżywiania się, która w głównej mierze skupia się na większej ilości tłuszczy niż węglowodanów. Taki celowy zabieg ma na celu doprowadzenie organizmu do stanu ketozy, który to charakteryzuje się tym, że organizm czerpie energię z tłuszczy szybciej je spalając. Dla wielu osób może wydawać się to dziwne jednak taki rodzaj odżywiania jest bardzo skuteczny i bezpieczny. Zawsze jednak wszelkie diety dobrze jest układać pod okiem specjalisty aby nie doprowadzać do niedoborów składników.

Jakie są główne założenia diety ketogenicznej?

Zupy na diecie keto bardzo często zdarzają się gdyż jest to przepis zawsze łatwy do przygotowania ale także lekki. Oczywiście nie jest to jedyny aspekt, który powtarza się w różnych jadłospisach. Do głównych zasad jakich należy trzymać się podczas diety ketogenicznej zaliczyć można:

  • Ilość węglowodanów w ciągu dnia nie powinna przekraczać 50g. Oczywiście jest to kwestia związana bezpośrednio z indywidualnymi preferencjami oraz celem danej diety
  • W diecie powinna znaleźć się duża ilość tłuszczów zarówno nasyconych i wielo-nienasyconych
  • Jadłospis musi zakładać obecność błonnika aby utrzymać odpowiednią ilość składników odżywczych oraz zadbać o zdrowie jelit
  • Z codziennego odżywiania warto jest wykluczyć żywność przetworzoną oraz cukier gdyż są to produkty niemające żadnych korzystnych wartości dla organizmu
  • Dania powinny składać się z produktów o niskiej zawartości węglowodanów
  • Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie w ciągu dnia.

Czy z diety ketogenicznej może korzystać każdy?

Dieta ketogeniczna i zupa ketogeniczna jest bardzo pomocna w wielu sytuacjach jednak nie jest przeznaczona dla każdego. Wykorzystuje się ją przede wszystkim podczas redukcji masy ciała ale także u osób, u których konieczne jest wsparcie w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru. Niekiedy jest wsparciem w trakcie leczenia neurologicznego. Nie sprawdzi się natomiast u osób cierpiących na choroby wątroby, nerek, a także u kobiet spodziewających się dziecka. Oznacza to, że dobrze jest konsultować zmiany w nawykach żywienia gdyż niektóre mogą być szkodliwe.

Zupy w diecie ketogenicznej – przykładowe przepisy

Najtrudniejszym elementem podczas tworzenia jadłospisu dla siebie jest znalezienie odpowiednich przepisów tak aby były one sycące oraz łatwe w przygotowaniu. Zupa dieta ketogeniczna taka jak pomidorowa z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jedna porcja czyli ¼ całego dania zawiera 220 kalorii i dostarcza organizmowi 13g tłuszczu, 11g węglowodanów oraz 18g białka. Całość zajmuje około 40 minut.

Przepis 1 – zupa pomidorowa z mięsem mielonym

Składniki:

  • 500g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparzyć oraz obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę
  • Cebulę i czosnek poszatkować
  • Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek
  • Dodać mięso mielone i smażyć do zarumienienia
  • Wlać bulion oraz dodać pomidory wraz z koncentratem
  • Gotować przez około 15 minut
  • Doprawić przyprawami.

Niektóre osoby mają trudność z przemyceniem do swojego jadłospisu warzyw. Taką opcją, która sprawdzi się u każdego jest keto zupa jarzynowa, która ma ich w sobie wiele. Jest to danie, które zajmie około 45 minut, a jedna porcja dostarczy około 110 kalorii – w tym 2g białka, 7g tłuszczu oraz 10g węglowodanów.

Przepis 2 – zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Pół selera naciowego
  • Pół kapusty
  • Pół cukinii
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę
  • W garnku podsmażyć cebulę oraz czosnek
  • Do garnka dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler oraz cukinię. Smażyć przez chwilę
  • Dodać kapustę oraz zalać bulionem
  • Gotować na małym ogniu przez 25 minut aż do momentu zmiękczenia warzyw
  • Doprawić według smaku.

Dieta musi być ciekawa dlatego warto jest czasem kombinować w zakresie przepisów. Nie muszą być to jedynie tradycyjne warianty. Nietuzinkową opcją jest zupa keto tajska, która z pewnością zasmakuje fanom takiej kuchni. Jest to przepis, który wykona się w błyskawicznym czasie – około 30 minut. Całość można podzielić na 4 porcje, gdzie każda z nich dostarczy 250 kalorii, 19g tłuszczu, 7g białka oraz 9 węglowodanów.

Przepis 3 – zupa tajska

Składniki:

  • 400ml mleczka kokosowego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 plastry imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Papryka czerwona
  • Pół papryki zielonej
  • 100g pieczarek
  • Łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Sok z połowy limonki
  • Kolendra, sól, papryka czerwona

Sposób przygotowania:

  • Pokroić wszystkie warzywa w kostkę
  • W garnku podsmażyć cebulę oraz czosnek
  • Dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć przez kilka minut
  • Wlać bulion, a następnie dodać pastę curry oraz imbir. Gotować przez około 12 minut
  • Dodać mleczko kokosowe, sos rybny oraz sok z limonki. Gotować przez 10 minut
  • Dodać przyprawy oraz świeżą kolendrę.


Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.