11.04.2023

Co zjeść na keto obiad?


Keto dieta to popularna nazwa diety ketogenicznej, której założeniem jest bardzo niska zawartość węglowodanów w jadłospisie (pięć do dziesięciu procent kalorii), umiarkowana ilość białka (koło dwudziestu pięciu procent) i wysoka zawartość tłuszczu (siedemdziesiąt do osiemdziesięciu procent). Nazwa diety wzięła się od jej celu - czyli wprowadzenia organizmu w stan tak zwanej ketozy - spalania tłuszczu jako głównego źródła energii, zamiast glukozy, która pochodzi z węglowodanów.

Dieta ketogeniczna jest wprowadzana podczas redukcji wagi i opiera się głównie na obniżeniu poziomu cukru we krwi, a tym samym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Jej zwolennicy zapewniają, że keto obiady są w stanie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, Alzheimera, Parkinsona, a także zredukować objawy padaczki. Przeciwnicy natomiast podnoszą argumenty wskazujące na negatywne skutki dla organizmu, gdy wybieramy jakąkolwiek dietę wykluczającą zamiast zbilansowanej.

Jedno jest pewne - przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety - warto jest zrobić sobie podstawowe badania krwi, a także skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, aby upewnić się, że nie ma żadnych zdrowotnych przeciwskazań do takich pomysłów.

Keto przepisy obiad

Kiedy mamy już pewność, że możemy bezpiecznie rozpocząć przygodę z nowym rodzajem odżywiania, warto poszukać różnych inspiracji i przepisów na keto obiad czy śniadanie.

Dieta ketogeniczna bazuje na produktach bogatych w tłuszcze, takich jak mięso, jaja, ryby, awokado, oleje roślinne czy nasiona. Eliminowane są natomiast węglowodany, a więc cukier, słodycze, fast-foody, pieczywo, makarony, ryż, kasze, ziemniaki.

Przykładowe obiady keto

Pieczony łosoś z masłem czosnkowym - szybki keto obiad dla peskatarian

Składniki:

  • 200 gramów łososia
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza
  2. Połóż na blaszce dwieście gramów łososia przyprawionego solą i pieprzem
  3. W rondelku rozgrzej masło na średnim ogniu, a następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez dwie minuty, aż zmięknie.
  4. Polej łososia masłem czosnkowym i piecz przez około dwadzieścia minut, do momentu, gdy mięso będzie delikatnie różowe.

Kalorie: 330 kcal

Makroskładniki:

  • Białko: 29 gramów
  • Tłuszcz: 23 gramów
  • Węglowodany: 0

Sałatka z kurczakiem i awokado - obiad ketogeniczny dla fanów sałatek

Składniki:

  • 200 gramów fileta z kurczaka
  • 1 awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • sałata rzymska

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu
  2. Przypraw kurczaka solą i pieprzem
  3. Smaż na patelni z oliwą z oliwek przez około sześć minut z każdej strony, aż mięso będzie w całości miękkie
  4. Pokrój awokado na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny
  5. W dużej misce wymieszaj sałatę, kurczaka i awokado, a następnie polej oliwą z oliwek i dodaj sól i pieprz do smaku.

Kalorie: 500 kcal

Makroskładniki:

  • Białko: 40 gramów
  • Tłuszcz: 35gramów
  • Węglowodany: 10 gramów

Zupa krem z brokułów - jednogarnkowy obiad keto

Składniki:

  • 500 g brokułów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół litra bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły umyć, odcinać łodyżki i podzielić na mniejsze kawałki
  2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie
  3. Dodać brokuły i smażyć przez trzy minuty
  4. Dodać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu około dwudziestu minut, aż brokuły zmiękną
  5. Całość zmiksować blenderem, aż powstanie gładki krem
  6. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
  7. Krem podgrzać na patelni, dodając sól i pieprz do smaku.
  8. Podawać na gorąco.

Kalorie: 173 kcal

Mikroskładniki (dla 1 porcji):

  • Białko: 5 gramów
  • Tłuszcz: 14 gramów
  • Węglowodany: 6 gramów

Kalorie: 690 kcal (dla całego przepisu)

Makroskładniki (dla całego przepisu):

  • Białko: 20 gramów
  • Tłuszcz: 55 gramów
  • Węglowodany: 27 gramów

Krewetki w śmietanowym sosie czosnkowym - obiad keto przepis dla fanów owoców morza

Składniki:

  • 400 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany 30 %
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obierz ze skorupek i oczyść z jelita.
  2. Rozgrzej masło na patelni i smaż krewetki z obu stron na złoty kolor.
  3. Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez minutę.
  4. Wlej na patelnię bulion warzywny i śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez około trzy minuty, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawaj z posiekaną natką pietruszki na wierzchu.

Kalorie: 380 kcal

Makroskładniki:

  • Białko: 29 gramów
  • Tłuszcz: 27 gramów
  • Węglowodany: 7 gramów

O czym warto pamiętać?

Monitorowanie makroskładników to podstawa diety ketogenicznej. Aby osiągnąć i utrzymać stan ketozy musimy zachować odpowiednie proporcje tłuszczów, białka i węglowodanów. Co więcej, powinniśmy regularnie spożywać wodę, aby utrzymać odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Natomiast zdecydowanie należy unikać produktów wysoko przetworzonych, zawierających substancje chemiczne, które negatywnie wpływają na dietę raz nasze zdrowie.



Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.