09.04.2023

Witamina B9 - jakie są jej właściwości?


Ułożenie pełnowartościowej diety nie dla każdego jest najłatwiejszym zadaniem. Może wynikać to z braku odpowiedniej wiedzy czy też doświadczenia w tym temacie. Ma to jednak ogromne znaczenie oraz wpływ dla organizmu, gdyż dostarczenie wszystkich niezbędnych składników powoduje, że ciało funkcjonuje bez zarzutu. Chodzi tu zarówno o białko, węglowodany oraz tłuszcze ale także witaminy. Świetnym przykładem witamin jest witamina B9, która to przez dużą część osób może być znana również jako kwas foliowy. Odgrywa ona ogromną rolę w procesach metabolicznych ale nie tylko. Jest to substancja, która jest niezbędna podczas rozwoju organizmu na różnych etapach życia. Nie bez znaczenia stosowana jest u kobiet w ciąży, gdzie pomaga w rozwoju układu nerwowego, a także chroni płód przed różnymi wadami.

Jakie istnieją funkcje kwasu foliowego?

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy z tego, że istnieją funkcje witaminy B9 w bezpośredni sposób wpływające na jakość codziennego funkcjonowania. Wśród nich wymienić można między innymi:

  • Wsparcie produkcji czerwonych krwinek co w bezpośredni sposób przekłada się nad ochronę przed występowaniem niedokrwistości
  • Wsparcie w procesie syntezy oraz naprawy DNA. Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w kontekście prawidłowego funkcjonowania komórek, w tym również komórek płodu
  • Witamina B9 przyczynia się do niezawodnego działania układu nerwowego oraz ochrony przed występowaniem chorób takich jak Alzheimer
  • Bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz węglowodanów na energię, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania
  • Ogranicza ryzyko występowania chorób krążenia. Pomaga w trakcie regulacji poziomu homocysteiny, która to odpowiada za występowanie wielu chorób sercowo naczyniowych
  • Doprowadza do zachowania dobrej kondycji skóry, włosów oraz paznokci.

Niedobór witaminy B9 - jakie są konsekwencje?

Z racji, iż wciąż duża część osób doprowadza do nieodpowiedniej diety to mogą występować niedobory jeśli chodzi o obecność kwasu foliowego. To natomiast będzie skutkowało szeregiem objawów takich jak niedokrwistość, problemy na tle układu trawienia jak zaparcia czy biegunka. Zauważalne będzie także ograniczenie funkcjonalności układu immunologicznego odpowiadającego za odporność. Osoby, u których występuje niedobór witaminy B9 będą również skarżyć się na słabsze mięśnie oraz zaburzenia nastroju. Taki niedobór może okazać niebezpieczny dla płodu i będzie objawiać się to zaburzeniami rozwoju.

Jakie produkty zawierają w sobie kwas foliowy?

Kwas foliowy ma ogromne znaczenie podczas codziennego funkcjonowania dlatego tak ważne jest minimalizowanie ryzyka jego niedoboru. Jego obecność w organizmie może wynikać z zadbania o prawidłową dietę. Powinna ona wówczas opierać się na zielonych warzywach takich jak szpinak, liście rzodkiewki, brokuły czy kalafior. Bardzo ważnym składnikiem będzie również zastosowanie owoców cytrusowych takich jak mandarynki czy pomarańcze. Nie bez znaczenia jest także wykorzystanie produktów zbożowych w tym ryżu czy płatków owsianych. Dieta powinna zakładać dawkę nasion czy orzechów. Jeśli to nie jest wystarczające dla organizmu można wprowadzić również suplementacje w postaci tabletek. Wszelkie wahania tego składnika dobrze aby były konsultowane z lekarzem lub dietetykiem.



Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.