17.04.2023

Jak jeść po ludzku na diecie keto?


Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskim spożyciu węglowodanów, która ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy. To sytuacja, w której organizm zaczyna spalać tłuszcz zamiast węglowodanów, które w większości diet stanowią główne źródło energii. Taki stan ma pomóc w szybszej utracie wagi oraz w ogólnej poprawie funkcjonowania naszego organizmu.

W diecie keto spożywa się zwykle mniej niż pięćdziesiąt gramów węglowodanów na dobę i zastępuje się je tłuszczami oraz białkami. Jako główne źródło tłuszczu podaje się mięso, jajka orzechy czy na przykład oliwę z oliwek. Jeżeli chodzi o białko, powinno ono stanowić około dwudziestu procent kalorii spożywanych w ciągu dnia. Zbyt duże ilości białka mogą zwiększyć poziom glukozy we krwi i tym samym uniemożliwić przejście do stanu ketozy – na co trzeba bardzo uważać.

Zdecydowanie w diecie keto musimy bacznie obserwować to co jemy i dokładnie wyliczać makroskładniki każdego posiłku czy produktu. Co ważne, poleca się w diecie keto spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak warzywa zielone, mięso, ryby, jaja, tłuszcze i produkty mleczne o niskiej zawartości węglowodanów.

Dieta keto może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak szybsza utrata wagi, poprawa poziomu cukru we krwi i cholesterolu, polepszenie kondycji skóry i włosów, a także redukcja stanów zapalnych. Warto jednak pamiętać może nie być odpowiednia dla osób z chorobami nerek, wątroby, cukrzycą typu pierwszego oraz dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Czy ketomaniacy mogą jeść pieczywo?

Jak wiadomo - dieta keto opiera się na niskim spożyciu węglowodanów, co wymaga wykluczenia z diety tradycyjnych bułek, w których skład wchodzi przeważnie mąka pszenna lub żytnia, a także cukier i inne składniki, które mają wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że zwolennicy gięty ketogenicznej muszą zrezygnować całkowicie z jakiegokolwiek pieczywa. Wciąż można cieszyć się pysznymi i zdrowymi bułkami, które nie będą wpływać negatywnie na poziom cukru we krwi.

Oto kilka rodzajów bułek, które można jeść na diecie keto:

  • Bułki z mąki migdałowej - mąka migdałowa jest bogata w tłuszcze i białka, a jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. Bułki z mąki migdałowej mają delikatny orzechowy smak i dobrze komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak masło orzechowe czy awokado.
  • Bułki keto z mąki kokosowej - mąka kokosowa zawiera dużo błonnika, białka i tłuszczów, a jej indeks glikemiczny również nie jest wysoki. Bulki keto z maki kokosowej są słodkie w smaku i można dodać do nich różne przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon.
  • Bułki z mąki ziemniaczanej - mąka ziemniaczana jest zrobiona z suszonego skrobi ziemniaczanej o niskim indeksie glikemicznym. Ten rodzaj bułek jest w smaku najbardziej zbliżony do klasycznych wariantów tego produktu.
  • Bułki z mąki sezamowej - mąka sezamowa jest bogata w tłuszcze i białka, a jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. Bułki z mąki sezamowej mają lekko orzechowy smak i są bardzo chrupiące.

Keto bułki z mąki kokosowej – przepisy

Jednym z ciekawszych jest przepis na bułki z mąki kokosowej i serka mascarpone:

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki serek mascarpone
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza
  2. Wymieszaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól w misce
  3. Dodaj ser mascarpone i jajka, i dokładnie wymieszaj – na przykład mikserem
  4. Wysmaruj blachę do pieczenia olejem kokosowym lub wykorzystaj papier do pieczenia
  5. Formuj małe kule z ciasta i ułóż je na blaszce
  6. Piecz przez około 20 minut, aż bułki będą dobrze wypieczone
  7. Smacznego!

Co ciekawe, do ciasta możesz dodać dodatkowe składniki, takie jak orzechy, suszone owoce, nasiona chia, czy otręby, aby dołożyć sobie wartości odżywczych.

Serek mascarpone możesz natomiast zastąpić jakimś innym miękkim serem, takim jak feta lub ricotta – w zależności od preferowanego smaku – słodkiego lub wytrawnego.

Kolejna propozycja to dyniowe keto bułki mąka kokosowa:

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Jak poprzednio rozgrzej piekarnik do temperatury stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza
  2. Wymieszaj suche składniki w misce -mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cynamon i sól
  3. Dodaj puree z dyni i jajka, i dokładnie wymieszaj
  4. Formuj małe kule z ciasta i ułóż je na blasze
  5. Piecz przez dwadzieścia minut, aż bułki będą złote

Warianty:

  • Możesz zastąpić puree z dyni innymi warzywami lub owocami, takimi jak marchew, jabłka czy gruszki.
  • Możesz dodać do ciasta dodatkowe przyprawy, takie jak imbir, goździki lub gałka muszkatołowa, aby nadać bułkom bardziej korzenny smak.

Keto bułki z mąki kokosowej i dyni to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych bułek. Dynia jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczna, co sprawia, że jest idealnym składnikiem dla osób na diecie ketogenicznej.

Keto bułki mąka kokosowa i serek mascarpone to z kolei idealna opcja dla osób, które chcą zrezygnować z tradycyjnych bułek, ale wciąż chcą cieszyć się smakiem pieczywa. Są one bogate w tłuszcze i białka, a jednocześnie niskowęglowodanowe, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej.



Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.