18.04.2023

Bułki keto z mąki migdałowej –alternatywa dla zwolenników keto


Głównym założeniem diety ketogenicznej jest rezygnacja z węglowodanów, które przy zbilansowanej diecie, zapewniają nam większość energii do wykorzystania każdego dnia. Zwolennicy tej diety chcą wprowadzić organizm w stan ketozy, w którym energia będzie pozyskiwana z tłuszczy, pomagając szybko i sprawnie przeprowadzić redukcję zbędnych kilogramów. Jedną z najtrudniejszych kwestii przy diecie keto jest nieustanne kontrolowanie kalorii oraz podziału produktów na makroskładniki, by nie przekroczyć ilości białka ani węglowodanów. Wiele osób chwali sobie jednak ten sposób odżywiania, nie tylko w kontekście odchudzania, ale również poprawiania ogólnego stanu swojego zdrowia.

To co bywa najtrudniejsze na diecie ketogenicznej, to reyzgnacja z ulubionych produktów – na przykład z chleba czy bułek pszennych, na których zostaliśmy przecież wychowani! Czy rzeczywiście trzeba je zupełnie wyeliminować z diety? A można uda się znaleźć jakiś świetny zamiennik w postaci keto bułki? Sprawdźmy to!

Co można jeść na diecie keto?

W diecie keto można jeść wiele produktów i tworzyć z nich różnorodne i pyszne dania. Wybierając się do sklepu po zakupy, zwróćmy uwagę na:

  • Mięso (wieprzowina, drób, ryby) – są to produkty pełne tłuszczów i białka. Wybieramy mięso niskotuszczowe, takie jak piersi z kurczaka, a unikamy mięsa wędzonego i przetworzonego.
  • Jaja - bogate źródło białka i tłuszczu. Są również wszechstronne i mogą być spożywane na wiele sposobów, od gotowanych na twardo do smażonych.
  • Oleje roślinne, takie jak olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany i oliwa z oliwek, są bogate w tłuszcze i łatwo dostępne. Warto wykorzystać je do gotowania czy na przykład do sałatek
  • Orzechy i nasiona to dobre źródło tłuszczów, białka i błonnika. Warto postawić na orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika i dyni, ale trzeba też pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością, ponieważ orzechy i nasiona są również wysoko kaloryczne.
  • Warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych, w tym błonnik, witaminy i minerały. Najlepsze są warzywa niskowęglowodanowe, takie jak szpinak, brokuły, kalafior i cukinia. Unikamy raczej ziemniaków i innych skrobiowych warzyw.
  • Sery są bogate w tłuszcze i białka, co czyni je idealnym składnikiem diety keto. Najlepsze są sery twarde, takie jak cheddar, parmezan i gouda.
  • Awokado to świetne źródło dobrego tłuszczu i błonnika. Sprawdzi się w sałatkach, pastach do chleba lub zjadane samodzielnie.
  • Jogurt grecki jest bogaty w białko i tłuszcze, a jednocześnie niskowęglowodanowy. Wybieraj jogurt naturalny bez dodatku cukru i owoców.
  • Miąższ kokosowy: Miąższ kokosowy to naturalne, doskonałe źródło tłuszczu i błonnika. Możemy go dodać do sałatek, smoothie lub wykorzystać jako składnik wypieków.
  • Czekolada: Tak, można jeść czekoladę na diecie keto! Wybierajmy jednak czekoladę o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%) i unikajmy czekolady mlecznej.
  • Kawa jest niskokaloryczna i niskowęglowodanowa. pijemy kawę z mlekiem lub śmietanką, ale unikamy dodatków w postaci cukru lub syropów.

Należy jednak pamiętać, że dieta keto jest bardzo restrykcyjna i wymaga zbilansowanego podejścia. Unikajmy wysokoprzetworzonych produktów, a zamiast tego wybierajmy naturalne źródła tłuszczu i białka. Pamiętajmy również o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika, co pomoże zachować prawidłową pracę jelit.

A co z pieczywem?

Łatwo zauważyć, że w rozpisce polecanych produktów na diecie keto, próżno szukać chleba, bułek czy chociażby tortilli. Rzeczywiście pieczywo nie jest najlepszym produktem, jeżeli chcemy radykalnie obciąć kalorie pochodzące z węglowodanów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na zdrowszą alternatywę – na przykład keto bułki z mąki migdałowej!

Bułki keto z mąki migdałowej – jak to zrobić?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: ziarna sezamu lub chia do posypania bułek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną w misce
  3. W innej misce wymieszaj jajka, mleko kokosowe i rozpuszczone masło lub olej kokosowy
  4. Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj dokładnie
  5. Formuj kulki z ciasta i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Posyp bułki ziarnami sezamu lub chia.
  7. Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez piętnaście minut.
  8. Wyciągnij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Te bułki ketogeniczne z mąki migdałowej są pyszne i sycące, a jednocześnie niskowęglowodanowe i bogate w białko i tłuszcze. Można je jeść same lub jako dodatek do sałatek, zup lub dań mięsnych.

Jeżeli poszukujesz czegoś bardziej oryginalnego w smaku i odważnego, z pewnością docenisz bulki z maki migdalowej i koziego sera:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki koziego sera, startego
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: łyżeczka suszonego tymianku lub innych ulubionych ziół

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.
  2. Wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i pieprz w misce.
  3. Dodaj starty kozie ser do suchej mąki migdałowej i wymieszaj.
  4. W innej misce wymieszaj jajka i rozpuszczone masło lub olej kokosowy.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj suszone zioła i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić.
  7. Zrób kulki z ciasta i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez dwadzieścia minut, aż staną się złociste i wierzch będzie chrupiący.

Te keto bulki z maki migdalowej z kozim serem świetnie pasują jako dodatek do sałatek, zup czy jako przekąska w ciągu dnia. Smak koziego sera w połączeniu z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem sprawi, że te bułki z pewnością stają się ulubionym przepisem.



Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.