Orzech włoski to owoc drzewa z rodziny orzechowatych. Drzewo ma gruby pień o wysokości 10-30 metrów i szeroką koronę o średnicy do 20 metrów. Rośliny wyhodowane z nasion zaczynają owocować po 10-12 latach. Drzewa, które wyrosły z sadzonek, zaczynają owocować 1-2 lata po posadzeniu. O zaletach orzechów włoskich można mówić bez końca. Ze wszystkich gatunków uważany jest za najbardziej przydatny. Zawiera ogromną ilość mikroelementów i witamin. Włoski orzech pokryty jest zieloną skórką, która wysycha i pęka po dojrzeniu, a także twardą skorupą, która sama się nie otwiera. Wewnątrz znajduje się rdzeń, czyli część jadalna.
Jaka jest wartość odżywcza orzecha włoskiego?
Jest to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów dla mózgu, ponadto pomaga organizmowi zregenerować się po ciężkiej pracy umysłowej i fizycznej. Stosując najnowsze wytyczne żywieniowe renomowanych organizacji zdrowotnych, wprowadzamy do diet orzechy włoskie, ponieważ chronią układu sercowo-naczyniowy. Ich spożywanie w zaleconej przed dietetyka ilości spowoduje obniżenie trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL.
Wartości odżywcze orzecha włoskiego (w 100 g produktu):
- Kalorie - 654 Kcal.
- Białka - 15,23 g.
- Tłuszcze - 65,21 g.
- Węglowodany - 13,71 g.
- Błonnik - 6,7 g
- Kwasy tłuszczowe: nasycone: 6,1 g, jednonienasycone: 8,9 g, wielonienasycone: 47,2 g.
Właściwości odżywcze orzecha włoskiego w 100 g to także: 4 gramy wody i 6,7 g błonnika.
Orzechy włoskie wartości odżywcze - tabela z 2024 roku
Witaminy w orzechu włoskim:
Nazwa |
Wartość w 100 g |
Witamina A |
20 IU |
Witamina B1 |
0,341 mg |
Witamina B2 |
0,15 mg. |
Witamina B4 |
39,2 mg. |
Witamina B5 |
0,82 mg. |
Witamina B6 |
0,537 mg. |
Witamina B9 |
98 µg. |
Witamina C |
1,3 mg. |
Witamina E |
0,7 mg. |
Witamina H |
2,6 mcg. |
Witamina K |
2,7 µg |
Witamina PP |
4,8 mg. |
Minerały w orzechu włoskim:
Nazwa |
Wartość w 100 g |
Potas |
441 mg. |
Wapń |
98 mg. |
Krzem |
60 mg. |
Magnez |
158 mg. |
Sód |
2 mg. |
Fosfor |
332 mg. |
Żelazo |
2.91 mg. |
Jod |
3,1 mcg |
Selen |
4,9 mcg. |
Mangan |
1,9 mg. |
Cynk |
3,09 mg. |
Miedź |
527 mcg. |
Nasze metody pracy opierają się na dokładnym rozumieniu procesów metabolicznych, a w ich regulacji sprawdza się orzech włoski. Zawiera fosfolipidy które w znacznym stopniu usprawniają metabolizm cholesterolu. Ten gatunek orzechów jest odpowiedni dla diabetyków, ponieważ reguluje poziom glukozy krwi.
Jakie właściwości lecznicze mają orzechy włoskie?
Orzechy włoskie zawierają największą ilość przeciwutleniaczy w porównaniu do innych rodzajów orzechów. Kwasy tłuszczowe zawarte w owocach poprawiają pamięć i działają uspokajająco. Stosowanie tego produktu chroni organizm przed stresem i napięciem nerwowym. W 2024 roku potwierdzono, że 100 gramów orzechów włoskich zawiera niemal dzienną dawkę manganu, który zapewnia wsparcie funkcji poznawczych człowieka (myślenie, pamięć, mowa). Miedź zawarta w orzechach włoskich jest substancją niezbędną dla zdrowia układu naczyniowego, ponieważ ten mikroelement bierze udział w tworzeniu elastyny, która jest ważną częścią naczyń krwionośnych. Ponadto wraz z żelazem bierze udział w tworzeniu erytrocytów - czerwonych krwinek.
Już 50 gramów zjadanych orzechów włoskich wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania człowieka na krzem. Ten mikroelement ma wiele dobroczynnych właściwości. Na przykład krzem poprawia wchłanianie ponad 70% pierwiastków niezbędnych dla organizmu (fosfor, mangan, fluor, sód, chlor, kobalt, glin itp.). Sprzyja także wchłanianiu wapnia i stymuluje wzrost kości. Ponadto krzem jest głównym elementem strukturalnym zapewniającym przejrzystość i spójność w sterowaniu pracą wszystkich narządów przez układ nerwowy.
Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kobaltu, którego głównym celem jest usprawnienie procesu tworzenia krwi w organizmie. Mikroelement ten jest także niezbędny do regulacji poziomu glukozy we krwi. Jedzenie orzechów włoskich prowadzi do wzrostu poziomu lipoprotein o dużej gęstości, zwanych dobrym cholesterolem, obniżenia poziomu złego cholesterolu i normalizacji mikroflory w jelitach. Obecność witamin z grupy B w orzechach włoskich wspomaga pełny metabolizm białek w organizmie, a także stymuluje pracę mózgu.
Jakie właściwości orzechów włoskich są ważne dla kobiet?
Zawartość witaminy E w orzechach włoskich pozytywnie wpływa na zdrowie skóry: nadaje jej gładkość, elastyczność i zapobiega wysuszaniu. Na właściwości orzecha włoskiego wpływa także błonnik oraz zawarte w nim białka i tłuszcze, które dają poczucie sytości. Dlatego zjedzenie przekąski z niewielką porcją orzechów może zaspokoić głód i nie pozwoli się przejadać. Dzięki tej właściwości orzechy włoskie wchodzą w skład wielu diet.
Orzechy włoskie zawierają fitosterole - substancje roślinne, które pomagają regulować poziom estrogenów w organizmie kobiety, a także spowalniają rozwój komórek nowotworowych poprzez blokowanie receptorów estrogenowych. Miedź wchodząca w skład orzechów wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, bierze udział w procesie tworzenia kolagenu, syntezie hormonów i ich normalizacji. Czy orzechy włoskie mogą jeść osoby odchudzające się?
W 100 gramach orzechów włoskich znajduje się 1,9 mg manganu (dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi 2 mg). Niedobór tego mikroelementu prowadzi do zwiększonego ryzyka otyłości oraz zaburzenia metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Dlatego orzechy włoskie są często włączane do różnych diet na redukcję wagi. Korzystne właściwości orzechów włoskich wykorzystują dietetycy, dlatego zbilansowana dieta pudełkowa zawiera potrawy z ich dodatkiem.
Jakie właściwości orzechów włoskich są dobre dla mężczyzn?
Orzech włoski zawiera cynk, wapń i magnez, te mikroelementy są szczególnie cenne dla mężczyzn. Pomagają zwiększyć syntezę męskiego hormonu płciowego. Jedzenie tych orzechów pozytywnie wpływa na potencję. Dodatkowo, dzięki zawartości witamin z grupy B, zwiększa ilość energii w organizmie. Olejki eteryczne i błonnik zawarte w orzechach błyskawicznie przywracają siły fizyczne po przepracowaniu. Nasze rekomendacje opieramy na skuteczności potwierdzonej w licznych badaniach, które wskazują korzystne właściwości zdrowotne i odżywcze orzecha włoskiego dla zdrowia mężczyzny.
Jakie właściwości orzechów włoskich są przydatne dla dzieci?
Właściwości orzechów włoskich odnoszą się także do zdrowia dzieci, ponieważ zawierają wiele przydatnych witamin i mikroelementów, które są ważne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należy pamiętać, że orzechy mogą powodować alergie, dlatego zaleca się wprowadzanie ich do diety dzieci nie wcześniej niż po ukończeniu 3 roku życia. Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe, bez których rosnący organizm nie może się obejść. Badania naukowe z 2023 i 2024 roku wykazały, że dodanie tego produktu do diety dziecka pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić pracę mózgu, układu krążenia i przewodu pokarmowego. Zawarta w produkcie witamina C jest niezbędna w procesach wzrostu. W wysokich stężeniach kwas askorbinowy występuje w komórkach odpornościowych, dzięki czemu stymuluje układ immunologiczny. Kwas nikotynowy wchodzący w skład orzechów może poprawiać metabolizm wody i soli, a także metabolizm w komórkach tkanki nerwowej.
Czy drzewo orzech włoski ma wpływ na człowieka? Pojawia się coraz więcej informacji na temat korzyści jakie daje przytulanie się do drzewa. Okazuje się, że pozwala to wyciszyć się po stresującym dniu i nabrać sił do dalszych wyzwań. Co daje przytulanie drzewa orzechu włoskiego? Otóż, różne publikacje przemawiają za tym, że wzmacnia to siłę, człowiek otrzymuje więcej wytrzymałości emocjonalnej.
Do czego najczęściej używane są orzechy włoskie?
Oprócz tego, że orzechy włoskie spożywane są jako naturalna przekąska, dodaje się je do dużej liczby różnych potraw.
Najczęstsze z nich:
- Na śniadanie z owsianką lub płatkami owsianymi.
- Jako zamiennik mięsa do sałatek.
- Jako część deserów (pasta twarogowa, mus, lody).
- W wypiekach (ciasta, ciasteczka, bułki).
- Jako składnik różnych sosów.
Jaka jest cena orzechów włoskich? Cena orzechów włoskich łuskanych za 1 kg to około 35 złotych. Cena dla orzechów włoskich w łupinie to około 14 złotych za kilogram. Cena orzecha włoskiego łuskanego - 100 g to około 9 złotych. Orzech podobny do włoskiego to orzech pekan, ma zbliżoną teksturę, smak i wygląd zewnętrzy. Nie trzeba samodzielnie przygotowywać wykwintnych dań, catering dietetyczny zajmuje się tym profesjonalnie i dostosuje menu do oczekiwań każdej osoby i dostarczy jedzenie w pudełku pod same drzwi.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania orzechów włoskich?
Orzechy włoskie są produktem dość wysokokalorycznym. Spożywanie ich w dużych ilościach może prowadzić do przyrostu masy ciała. Wysoka zawartość oleju może powodować biegunkę. Alergia na orzechy włoskie jest jedną z najczęstszych reakcji pokarmowych. Duża ilość białka w orzechach, jest trudna do strawienia przez organizm, może wywołać szybki rozwój alergii. W przypadku osób cierpiących na choroby skóry (łuszczyca, neurodermit, egzema) spożywanie orzechów włoskich jest niepożądane, ponieważ może to spowodować aktywację choroby. Ile orzechów włoskich można zjeść dziennie? Orzechy włoskie są wysokokaloryczne, na tej podstawie zalecane dzienne spożycie wynosi 30-60 g.
Jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie?
Odpowiednio wysuszone orzechy włoskie w łupinach można przechowywać nawet do trzech lat. Wyjęte z łupiny można przechowywać w lodówce (do 6 miesięcy) lub w zamrażarce (do 1 roku). Aby przechowywać orzechy w łupinach, należy je najpierw wysuszyć. Aby to zrobić, należy rozłożyć papier pergaminowy (najlepiej na słońcu), położyć na nim orzechy i pozostawić na 5-6 tygodni. Natomiast orzechy łuskane sprzedawane w sklepach w opakowaniach są zazwyczaj pasteryzowane, co zwiększa ich trwałość. Jeśli orzech jest łuskany w domu, nie zaleca się przechowywania w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas.