15.05.2024

Jakie właściwości ma kiwi, co przemawia za włączeniem go do diety?


Ojczyzną kiwi są Chiny. Po raz pierwszy odkryto miejsce uprawy drzewa rodzącego owoce kiwi w dolinie rzeki Jangcy. Naukowa nazwa owocu to Actinidia chinensis. Nazwa kiwi powstała w latach 60 XX wieku w Nowej Zelandii. Wierzono, że owoc przypomina ciało ptaka kiwi, który jest symbolem tego kraju. Zaletą owocu jest wysokie stężenie witaminy C i potasu. Owoc ten jest przydatny do zwiększania odporności, w niektórych postaciach nadciśnienia i niedoboru jodu.

Skąd pochodzi kiwi?

Owoc kiwi pochodzi z południa Chin, z prowincji: Jiangxi, Fujian, Zhejiang, Hubei, Syczuan. Jednak kiwi jest uprawiane również w Nowej Zelandii, Kalifornii, Chile, Australii, Włoszech, w basenie Morza Śródziemnego. Dawno temu kiwi było chińskim agrestem - dziko rosnącym, dość małym (nie większym niż 30 gramów) i pozbawionym smaku. Gdy trafiło do Nowej Zelandii, w wyniku licznych eksperymentów lokalnych hodowców powiększyło się, pokryło puchem i nabrało niezwykłego słodko-kwaśnego smaku z nutami truskawek, banana, melona i agrestu. Nawiasem mówiąc owoc otrzymał tam swoją słynną na całym świecie nazwę. Kiwi to mały, puszysty, brązowy ptak, to on pomógł nowozelandzkim naukowcom wybrać imię dla ich pomysłu.

Jak wygląda kiwi?

Kiwi ma kształt owalny, brązowy, z cienkimi włóknami na skórce, miąższ jasnozielony lub ciemnożółty, z małymi czarnymi nasionami i jasnymi żyłkami w kształcie gwiazdy. Średnia waga jednego owocu wynosi zwykle 75 - 100 gramów. Znane odmiany kwi: Jumbo, Kens Red, Issai, Sentyabraskaya, Lucy. Jakie właściwości ma kiwi czerwone? Jest bogate w minerały oraz witaminy, dlatego poprawia pracę całego organizmu. Czerwony kolor nadaje antocyjanina, naturalny pigment, który poprawia zdrowie układu krążenia i funkcje poznawcze. Czerwone kiwi jest bogate w substancje pektynowe, które usuwają toksyny z organizmu i usprawniają pracę jelit.

Jakie są interesujące fakty na temat owocu kiwi?

W rzeczywistości kiwi jest jagodą: podobnie jak winogrona rośnie w gronach na winorośli. W 2024 roku uznano, że kiwi to najlepszy zmiękczacz do mięsa: można dodać kiwi do marynaty, a po godzinie mięso stanie się miękkie i delikatne. Kiwi zawiera 2 razy więcej witaminy C niż pomarańcze: nie można było lepiej trafić na wzmocnienie układu odpornościowego. Już 1 owoc kiwi złagodzi uczucie ciężkości w żołądku i zgagę: trzeba go spożywać 40 minut po posiłku lub przed snem. Ile można jeść kiwi dziennie? Zjedzenie jednego owocu kiwi dziennie jest odpowiednie dla każdego, kto chce odżywiać się racjonalnie.

Jakie właściwości kiwi wskazują na to kto powinien je spożywać?

  • Kobiety ciężarne powinny włączyć kiwi do swojej codziennej diety (w przypadku braku alergii). Wysoka zawartość kwasu foliowego przyczynia się do rozwoju psychicznego i fizycznego płodu, a także dobrego samopoczucia przyszłej matki.
  • Jeżeli ktoś ma trudności z zasypianiem i budzi się w złym humorze? Jedzenie 2 kiwi dziennie przed snem pomoże szybko zasnąć. Serotonina, która jest obecna w kiwi, poprawia jakość snu i stan emocjonalny.
  • Jeśli po jedzeniu odczuwany jest dyskomfort lub uczucie ciężkości, to 40 minut po posiłku warto zjeść jedno kiwi. Zawiera dużo błonnika i aktynidyny, właściwości kiwi wspomagają trawienie i poprawiają funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego.
  • Aby zachować młodzieńczą skórę i kwitnący wygląd przez wiele lat, należy dodawać kiwi do sałatek, koktajli, jeść je na surowo, robić maseczki. Te cudowne owoce wspomagają produkcję własnego kolagenu, ujędrniają, odmładzają i napinają skórę.
  • W walce o silną odporność nie ma lepszego pomocnika niż witamina C, a kiwi ma jej 2 razy więcej niż cytrusy. Jedząc kiwi, wzmocni się funkcje ochronne organizmu i pomoże przeciwstawić się przeziębieniom i chorobom wirusowym.
  • Kiwi zadba o zdrowie serca i naczyń krwionośnych, dlatego jedzenie kiwi codziennie jest wskazane. Zawarty w nim potas normalizuje ciśnienie krwi, wzmacnia serce i ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zakrzepowego zapalenia żył.
  • Aby jak najdłużej zachować nerki w zdrowiu warto jeść kiwi. Usuwają nadmiar płynów z organizmu, pomagają pozbyć się toksyn i zapobiegają tworzeniu się kamieni.

Jakie właściwości odżywcze ma kiwi?

Nasze porady żywieniowe bazują na głębokiej analizie składu mikro i makroelementów, dlatego poniżej przedstawiamy ich zawartość w kiwi.

  • Wartości odżywcze kiwi: zawartość kalorii - 60 kcal w 100 g.
  • Tłuszcze - 0,52 g.,
  • Nasycone kwasy tłuszczowe - 0,03 g.
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 0,05 g.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 0,29 g.
  • Białka - 1,14 g.
  • Węglowodany - 14,66 g.
  • Cukier - 9,0 g.
  • Błonnik - 3,0 g.

Jakie witaminy ma kiwi?

Rodzaj witaminy

Ilość w 100 g

Witamina A

4,0 mcg.

Beta karoten

52,0 mcg.

Witamina E

1,5 mg

Witamina K

40,3 mcg.

Witamina C

92,7 mg

Witamina B3

0,3 mg

Witamina B4

7,8 mg

Witamina B5

0,2 mg

Witamina B6

0,1 mg

Witamina B9

25,0 mcg.

Jakie mikroelementy ma kwi?

Wapń

34,0 mg

Żelazo

0,3 mg

Magnez

17,0 mg

Fosfor

34,0 mg.

Potas

312,0 mg.

Sód

3,0 mg.

Cynk

0,1 mg.

Miedź

0,1 mg.

Mangan

0,1 mg.

Selen

0,2 mcg.

Kompleks trzech niezbędnych aminokwasów: leucyny (0,066 g), izoleucyny (0,051 g) i waliny (0,057 g) - łączna zawartość 0,174 g w 100 g kiwi. Kreatyna jest ważną substancją dla sportowców, organizm może ją syntetyzować niezależnie od 3 aminokwasów: glicyny (0,060 g), argininy (0,081 g) i metioniny (0,024 g) - łącznie 0,165 g na 100 g kiwi. Wykorzystując nasze doświadczenie w zakresie żywienia sportowego, zalecamy spożywanie produktów o dużej zawartości witaminy C przez osoby wykonujące duży wysiłek fizyczny, ponieważ pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek. Ponadto potas jest niezbędny do funkcjonowania mięśni a jest jego duża zawartość w kiwi.

Jak przechowywać kiwi?

Dojrzałe owoce kiwi trzeba natychmiast włożyć do lodówki, tam będą leżeć nawet przez miesiąc, nie tracąc smaku i korzystnych właściwości. Jeśli owoce kiwi są dość twarde, można zostawić je w temperaturze pokojowej, będą stopniowo dojrzewać. I dopiero wtedy włożyć dojrzałe owoce do lodówki, nie zamykając szczelnie pojemnika lub torby. Mrożony miąższ kiwi nadaje się do przygotowania zielonego smoothie lub orzeźwiającego sorbetu. Stosując najnowsze wytyczne żywieniowe renomowanych organizacji zdrowotnych podpowiadamy, czy owoc kiwi można jeść ze skórką? Tak, spożywanie skórki kiwi wiąże się ze spożywaniem większej ilości błonnika, witaminy C i E oraz kwasu foliowego, ponadto zawiera ona więcej przeciwutleniaczy niż miąższ.

Jaki właściwości zdrowotne ma kiwi?

Zastanawiając się na co pomaga kiwi, warto poznać poniższe dane z 2024 roku:

  • Reguluje poziom cholesterolu. Przeciwutleniacze zawarte w kiwi pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Zatem wystarczą 2 owoce dziennie, aby zmniejszyć ryzyko zatykania tętnic i naczyń krwionośnych.
  • Jakie właściwości ma kiwi dla zdrowia oczu? Owoc zawiera przeciwutleniającą luteinę. Z wiekiem ilość tej substancji w organizmie ulega zmniejszeniu, dlatego istotne jest uzupełnianie jej niedoborów poprzez dietę. W ten sposób można zmniejszyć ryzyko zmian wzroku związanych z wiekiem.
  • Poprawia kondycję skóry. Witamina C bierze udział w produkcji kolagenu, kluczowego składnika komórek w całym organizmie, w tym komórek skóry. Ponadto witamina pomaga szybciej goić rany.
  • Prozdrowotne właściwości kiwi są niezaprzeczalne i udowodnione naukowo. Kiwi zawiera enzym aktynidynę, która rozkłada białka, dzięki czemu pokarm staje się łatwiejszy do strawienia, szczególnie po spożyciu dużych ilości mięsa lub produktów mlecznych. Kwasy obecne w tym owocu wspomagają również trawienie, co jest szczególnie ważne, jeśli w żołądku nie wytwarza się wystarczająca ilość kwasu solnego.

Kierując się zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych możemy stwierdzić, że podczas spożywania kiwi obserwuje się rozrzedzenie krwi, udowodniono, że pod tym względem jest to naturalna alternatywa dla aspiryny. W ten sposób zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi, co jest przydatne w przypadku chorób serca i naczyń. Dodanie do codziennej diety owoców zawierających witaminy i przeciwutleniacze może poprawić zdrowie płuc. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na astmę. Witamina C i przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy i mogą chronić przed chorobami układu oddechowego, co oznacza zmniejszenie obciążenia płuc i oskrzeli.

Czy kiwi ma dużo cukru? Tak, kiwi na 9 g cukru na 100 g. Czy cukrzyk może jeść kiwi? Owoc zawiera sporo cukrów prostych w tym fruktozy i glukozy, dlatego wprowadzenie go do jadłospisu powinno być pod kontrolą lekarza. W 2024 roku wskazane jest spożywanie kiwi z dodatkiem białka lub tłuszczu, to pomoże obniżyć IG dania i spowolni uwalnianie glukozy do krwi. Dobrym rozwiązaniem dla diabetyków jest korzystanie z takiego rozwiązania jak zbilansowana dieta pudełkowa IG, która jest spersonalizowana pod kątem wymagań żywieniowych.

Jakie są skutki uboczne jedzenia kiwi?

Kiwi jest bogatym źródłem cukru prostego, fruktozy, która jest jeszcze bardziej niebezpieczna niż glukoza. A jej nadmiar bezpośrednio oddziałuje na wątrobę i może odkładać się w tkance podskórnej. Nie zaleca się spożywania kiwi w dużych ilościach przez osoby podatne na reakcje alergiczne, osoby cierpiące na choroby żołądka, zwłaszcza ostre zapalenie i wysoką kwasowość soku żołądkowego. Kiwi nie wchodzi również dobrze w interakcję z beta-blokerami przepisywanymi osobom z chorobami serca. Leki te mogą powodować wzrost poziomu potasu we krwi, a kiwi jako bogate źródło tego pierwiastka, może powodować przedawkowanie. Catering dietetyczny opracowując plany zdrowego odżywiania, bierze pod uwagę stan zdrowia osoby, nietolerancje pokarmowe i alergie, dlatego posiłki są zdrowe i bezpieczne.


Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.