03.03.2023

Jaka jest rola prebiotyków?


Prebiotyki są substratami, które są często pomijane przez wzgląd na skupianie pełnej uwagi na zdrowotnych właściwościach probiotyków. Prebiotyki natomiast również mają szereg prozdrowotnych działań. Są one nietrawionymi składnikami produktów, które to mają za zadanie doprowadzać do zwiększonego wzrostu dobrych drobnoustrojów znajdujących się w jelitach. Oznacza to, że dobrze wpływają one na zdrowie całego organizmu. Prebiotyki wchodzą w skład frakcji błonnika pokarmowego. Zanim jednak dana substancja uzyska miano prebiotyku musi spełnić następujące wymagania:

  • pobudzanie wzrostu oraz aktywności korzystnych drobnoustrojów
  • posiadać odporność na hydrolizę, a także być odpornym na działanie kwasu żołądkowego i jego pH
  • doprowadzać do regulacji pH treści jelitowej
  • charakteryzować się stabilnością na etapie produkcji oraz przetwarzania chemicznego.

Prebiotyki - na co pomagają?

Ważną informacją jest to, że prebiotyki nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka co oznacza, że są one dostarczane do jelita grubego w takiej samej formie. Jest to miejsce, w którym dochodzi do ich fermentacji. Wynikiem takich procesów jest wytworzenie się krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz innych substancji o udowodnionym działaniu zdrowotnym. Prebiotyki w trakcie przemieszczania się przez jelito doprowadzają do wiązania się wody, co natomiast skutkuje zwiększaniem się objętości treści. To jest natomiast idealną pożywką dla drobnoustrojów, dzięki czemu aktywowana jest mikrobiota jelit.

prebiotyki (4).jpg

Jakie są najważniejsze funkcje prebiotyków?

Wprowadzenie do swojej diety prebiotyków w wielu okolicznościach może przynieść naprawdę sporą ulgę. Wynika to z szeregu funkcji tych składników wśród których zalicza się:

  • utrzymywanie równowagi mikrobioty jelit
  • stymulowanie układu odpornościowego
  • niwelowanie złego cholesterolu
  • umożliwianie większego przyswajania się wapnia, magnezu
  • ograniczanie dolegliwości oraz występowania biegunek
  • normowanie pracy jelit
  • dbanie o prawidłowe pH treści jelitowych
  • wsparcie wchłaniania składników odżywczych
  • doprowadzanie do szybszego pozbywania się toksyn z organizmu.

Gdzie naturalnie występują prebiotyki?

Zdrowa, zbilansowana dieta zawsze będzie zawierała w sobie korzystne składniki jakimi są prebiotyki. Chcąc zadbać o ich prawidłową ilość w ciągu dnia do swojego jadłospisu należy wprowadzić przede wszystkim większą ilość warzyw oraz owoców. Bardzo polecane jest także urozmaicenie jadłospisu o artykuły ze zwiększoną ilością ziaren. W skład produktów o dużej ilości prebiotyków będą zaliczać się: cykoria, szparagi, czosnek, soja czy banany.

Dobrze jest również wiedzieć, że prebiotyki często występują także w przemyśle spożywczym, gdzie znajdują się w żywności przetworzonej jak pieczywo czy dżemy, a także w szeregu innych artykułów. Jest to forma dodatków, który ma zastąpić cukier bądź tłuszcz, który w bezpośredni sposób wpływa na trwałość pożywienia.

prebiotyki (2).jpg

Suplementacja prebiotyków - czy warto?

Niedobory prebiotyków zdążają się dość rzadko, a konsekwencją ich występowania jest wyłącznie gorsze samopoczucie czy też ograniczona walka w trakcie szeregu dolegliwości. W zdecydowanej większości przypadków ludzie są w stanie utrzymać prawidłowy poziom wyłącznie opierając się na zdrowej diecie. Istnieje jednak także inne rozwiązanie jakim są suplementy diety występujące w formie kapsułek. Dzienna dawka prebiotyków jaka powinna być dostarczana do organizmu będzie kumulowała się w granicach od 5 do 10 gramów na dobę. W trakcie przyjmowania suplementów dobrze jest zapoznać się z działaniem aby dopasować rodzaj prebiotyku bezpośrednio do swoich dolegliwości.


Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.