05.03.2023

Tłuszcze trans – jaka jest ich charakterystyka?


Tłuszcze trans jest to nic innego jak nienasycone kwasy tłuszczowe, w których występują wiązania chemiczne - trans. Ich naturalne występowanie jest bardzo rzadko związane z żywnością natomiast bardzo często pojawiają się wraz z obróbka termiczną. Są szkodliwe dla człowieka. Znaleźć je można przede wszystkim w produktach, które wzbogacone są utwardzonymi olejami roślinnymi. Są to produkty wysoko przetworzone. Mogą pojawić się one również w trakcie smażenia, przy użyciu nieodpowiednich olejów jak olej słonecznikowy bądź jeśli używa się tego samego oleju nawet kilkukrotnie. Ich regularne przyswajanie będzie doprowadzało do zwiększenia się poziomu cholesterolu, a co za tym idzie wystąpienia ryzyka chorób takich jak miażdżyca czy choroby układu krążenia.

tłuszcze-trans (3).jpg

Gdzie występują tłuszcze trans?

Z racji, iż tłuszcze trans nie mają żadnego pozytywnego wpływu na ludzki organizm zdecydowana większość osób stara się je wyeliminować ze swojej codzienności. Nie zawsze jest to łatwe gdyż naturalnie substancje te występują w produktach zwierzęcego pochodzenia. Ich zauważalne ilości są w maśle, tłustym mleku ale także mięsie. Największe pokłady tłuszczu trans dostępne w diecie będą związane ze spożywaniem żywności przetworzonej. Do takich produktów zaliczyć można przede wszystkim:

  • margarynę
  • olej stosowany w restauracji do wytwarzania frytek
  • słodycze gotowe jak ciastka czy batony
  • fast-food
  • dania błyskawiczne

Jaka ilość tłuszczy trans w diecie jest bezpieczna?

Negatywny wpływ na organizm sugeruje aby tłuszcze trans znajdowały się w organizmie człowieka w jak najmniejszej ilości. Jeśli chodzi o normy jakie zostały ustalone to przyjmuje się aby ich ilość w diecie nie przekraczała procenta w kontekście dziennego zapotrzebowania. W praktyce będzie to oznaczało konieczność zrezygnowania z tak zwanych produktów gotowych i zadbanie o urozmaicenie diety pełnowartościowymi daniami oraz składnikami.

tłuszcze-trans (4).jpg

Jakie są konsekwencje jedzenia tłuszczy trans?

Tłuszcze trans mają udowodnione bardzo negatywne działanie na funkcjonowanie organizmu człowieka. Ich zbyt duża ilość będzie skutkowała zwiększeniem się ryzyka występowania raka piersi u kobiet czy raka jajników. Jest to także bezpośredni winowajca rozwoju chorób sercowo naczyniowych. Przeprowadzone badania dały informacje także o tym, że tłuszcze tego typu będą przyczyniać się do większej śmiertelności związanej z rozwojem chorób układu krążenia. W codziennym życiu ich obecność będzie odbijała się na zwiększaniu złego cholesterolu, który natomiast może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy.

W jaki sposób ograniczyć ilość tłuszczów trans w diecie?

Chcąc zadbać o swoje lepsze samopoczucie oraz zdrowie należy w pełni wykluczyć tłuszcze trans z diety. Nie zawsze jest to tak łatwe jak może się wydawać, gdyż duża ilość producentów nie daje jasnej informacji o ich obecności na etykiecie. W celu posiadania pewności, że ogranicza się tłuszcze trans warto jest stosować się do zasad zdrowej diety. W pierwszej kolejności należy wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego, które mogą w sobie zawierać właśnie tłuszcze trans czyli masło czy wołowina. Zaleca się ograniczyć używania olejów roślinnych i przede wszystkim zrezygnować z wielokrotnego smażenia przy użyciu tego samego oleju. Z racji, iż największa ilość tłuszczów trans występuje w żywności przetworzonej powinna ona zniknąć z dziennego jadłospisu.

Nadmiar tłuszczu trans - powikłania

Ilość tłuszczu trans w codziennej diecie będzie bezpośrednio wpływać na samopoczucie oraz zdrowie pacjenta. W celu zapewnienia sobie tych aspektów na wysokim poziomie istotne jest wykluczenie tłuszczów trans z diety i zastąpienie ich pełnowartościowymi produktami pełnymi witamin i minerałów.

tłuszcze-trans (1).jpg

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.