13.03.2023

Erytrytol - czym jest i czy warto go stosować?


Erytrytol to produkt, który pojawił się na rynku stosunkowo niedawno, a zyskał bardzo dużą popularność czemu nie należy się dziwić. Jest to jeden z najzdrowszych słodzików występujących obecnie. Wynika to z jego indeksu glikemicznego, który równy jest 0. Oznacza to jednocześnie, że jest produktem bardzo zdrowym dla osób zmagających się z cukrzycą bądź insulinoopornością. Będzie chronił przed występowaniem próchnicy ale także działaniem wolnych rodników. Z racji praktycznie zerowej ilości kalorii jest bardzo polecany podczas diet skupiających się na odchudzaniu.

Z czego zbudowany jest erytrytol?

Erytrytol czyli inaczej słodzik należy do grupy alkoholi polihydroksylowych. Są to związki, które charakteryzują się przede wszystkim bardzo niską wartością energetyczną, co jednocześnie nie doprowadzą do podnoszenia się glukozy we krwi. Oznacza to, że jest to bardzo zdrowy zamiennik dla popularnego cukru. Produkty te są do siebie bardzo podobne jeżeli chodzi o wygląd ale także smak, przy czym jeśli chodzi o właściwości to wiele je odróżnia.

Gdzie występuje erytrytol?

Jeśli chodzi o naturalne występowanie tego składnika to spotkać go można w owocach takich jak gruszki czy winogrona, niektórych grzybach, owocach morza ale także pyłkach kwiatów. Ten, który sprzedawany jest w sklepach nie jest jednak pozyskiwany z żadnych tych produktów, a z drożdży. Jako samodzielny artykuł bardzo często wykorzystywany jest jako zamiennik cukru gdyż jest o wiele zdrowszy dla naszego organizmu. Wynika to z faktu, że nie jest on metabolizowany przez organizm i jest w pełni wydalany poprzez mocz. Ma to związek z brakiem enzymów, które doprowadzałyby do jego rozpadu.

Czy erytrytol jest bezpieczny?

Największą zaletą tej substancji jest to, że jest ona bezpieczna. W odróżnieniu od cukru białego nie doprowadzą on do wzrostu poziomu glukozy czy insuliny we krwi, z racji 0 indeksu glikemicznego. Zastąpienie nim sacharozy będzie znacznie ograniczało wszelkie skutki wynikające z regularnego spożywania cukru. Ponadto erytrytol ma właściwości odpowiadające za walkę z wodnymi rodnikami, dzięki czemu organizm jest chroniony przed szkodliwym działaniem.

xylitol (4).jpg

Erytrytol jest bardzo polecany osobom, które chcą przejąć na dietę odchudzającą. Dzieje się tak, gdyż często przyczyną nadmiernej wagi jest właśnie zbyt duże spożywanie sacharozy. Zastąpienie jej erytrytolem spowoduje, że do organizmu będzie docierała o wiele mniejsza ilość kalorii, dzięki czemu możliwe będzie zaobserwowanie spadku masy. Przyjmuje je, że w 1 gramie erytrytolu dostarczane jest tylko 0,3 kcal. Istniały domysły, że erytrytol ma działanie rakotwórcze jednak nie ma to nic wspólnego z prawdą. Nawet jego bardzo duże ilości nie przynoszą żadnych negatywnych skutków właśnie z racji tego, że jest on całkowicie wydalany z organizmu.

Inne zastosowanie erytrytolu?

Podstawową właściwością erytrytolu jest funkcja słodząca, która nie jest jedyna. Stosowanie erytrytolu będzie doprowadzało również do zwiększania aromatu, ograniczania zmian smaku czy też zwiększania gęstości artykułów. Bardzo ciekawą informacją jest również to, że jest to produkt chętnie stosowany także w dziedzinie kosmetyki, gdzie wykorzystuje się go jako zamiennik gliceryny, która to ma chronić przed zepsuciem się produktu.


Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.