Dieta a odporność

Dobrze zbilansowana dieta znacząco wpływa na odporność naszego organizmu. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić aby szybko pokonać infekcję?Należy przede wszystkim wzmocnić te rejony ciała, gdzie wytwarzane są są komórki odpornościowe - należą do nich właśnie nasze jelita. To właśnie w błonach śluzowych naszego układu pokarmowego komórki te są produkowane w znacznej ilości. Aby wytworzyć odpowiednią ilość przeciwciał chroniących nasz organizm, wystarczy zmiana nawyków żywieniowych.

Co zatem należy jeść aby poprawić funkcjonowanie naszego układu immunologicznego oraz wpłynąć na poprawę naszego samopoczucia?

Po pierwsze warzywa i owoce - są one kluczowym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety. Ze względu na szeroki wachlarz dostarczanych przez nie pro-zdrowotnych składników są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Jednymi z istotniejszych są te zawierające w swoim składzie beta-karoten. Beta-karoten przekształca się w naszym ciele w witaminę A, a ta ma kluczowy wpływ na wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej na pojawienie się w naszym organizmie toksyn oraz innych obcych substancji.

Świetnym źródłem beta-karotenu są: bataty, marchew, szpinak, jarmuż, brokuły, mango oraz morele. Dlatego w naszym jadłospisie znajdujecie ich spore ilości.

Witamina D i jej wpływ na infekcje dróg oddechowych.

Według przeprowadzonych badań witamina D3 redukuje ryzyko infekcji grypopodobnych od 36 do 50%*

Ma istotny i znaczący wpływ na tłumienie toczących się w naszym ciele procesów zapalnych. Jej niedobory istotnie wpływają na osłabienie naszego układu odpornościowego. Witaminę D znajdziemy przede wszystkim w mleku, jajkach, tłustych rybach, serach oraz produktach na bazie mleka roślinnego.


Kolejnym równie ważnym składnikiem odpowiedniej diety jest witamina C, która zwiększa liczbę przeciwciał w naszej krwi, wpływając jednocześnie na ogólne wzmocnienie naszego systemu immunologicznego. Dlatego pamiętaj o regularnym spożywaniu pomarańczy, cytryn, grejpfrutów, kiwi truskawek a także kiszonej kapusty, papryki czerwonej i zielonej, brukselki oraz brokułów.


Cynk

Cynk jest obecny w fasoli, soczewicy, ciecierzycy oraz wielu mięsach jak wołowina czy wieprzowina. W cynk bogate są również owoce morza, jogurty czy orzechy. Dzięki temu pierwiastkowi nasz organizm szybciej mobilizuje się do walki z patogenami, co skraca i łagodzi czas infekcji.

 

 

 

*Płudowski P., Witamina D witaminą życia. Lepiej (i taniej) zapobiegać niż leczyć - materiały z konferencji „Witamina D – fakty i mity”

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.