Mrożona kawa – zdrowa, smaczna i niskokaloryczna

Kawa stała się już właściwie nieodłącznym elementem naszej codzienności. Nie tylko coraz większa liczba kawiarni zachęca nas do picia czarnego naparu, ale też mnogość dostępnych na rynku kaw oraz przyrządów do ich zaparzania. Kawa pobudza, wywołuje uśmiech na twarzy i wspomaga przemianę materii.

Co jednak, gdy na dworze upał, a my mamy ogromną ochotę na ulubioną kawę? Oczywiście czas na kawę mrożoną. Często jest kojarzona z dużymi ilościami śmietanki oraz bitej śmietany, co wiąże się z kalorycznością. Niektóre mrożone kawy przypominają bardziej deser niż pobudzający napar. Możesz jednak cieszyć się orzeźwieniem, nie tracąc pięknej sylwetki i nie rezygnując ze smaku kawy. Sprawdź, jak stworzyć zdrową, pyszną oraz niskokaloryczną kawę mrożoną!

Mniej śmietanki – mniej kalorii!

Przede wszystkim, postaw na kawę świeżo mieloną z ziaren. Jest dużo mniej kaloryczna niż produkowane masowo zamienniki – kawa rozpuszczalna czy zbożowa. Posiada około 2 kcal na 100g naparu, podczas gdy zamienniki… około 250 kcal. Jednak kawa mrożona to często kawa biała, z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Jeśli już decydujemy się na dodatki do kawy mrożonej, postawmy na niskotłuszczowe mleko. Najmniej kaloryczne jest mleko sojowe, które w jednej szklance zawiera około 98 kcal. Niskokaloryczne są również klasyczne mleka krowie (zawierające np. 2% tłuszczu) i owsiane – mają do 120 kcal na szklankę. Unikaj śmietanki, bitej śmietany oraz mleka kokosowego – w jednej szklance jest aż do 500 kcal!

Dodaj zdrowe i odchudzające przyprawy

Kupcy korzenni wiedzieli co robią, przywożąc przyprawy ze wschodu. Wiele z nich nie tylko nadaje niesamowity aromat i smak potrawom, ale też poprawia naszą przemianę materii.

Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie dodajcie do kawy mrożonej cynamon. Nie tylko poprawia smak i nadaje niesamowitego aromatu, ale też zarządza naszym metabolizmem węglowodanów. Jedna łyżeczka cynamonu do kawy mrożonej pomoże zniwelować napady głodu oraz apetyt na słodkości.

Bardzo dobrym dodatkiem, który pomaga spalać tkankę tłuszczową, jest imbir. Drobno pokrojony korzeń imbiru w kawie wspomoże twoją koncentrację, ale też pobudzi naszą przemianę materii, rozgrzewając żołądek. Poza tym – jest niesamowicie aromatyczny! Świętą trójcę przypraw do kawy dopełnia kardamon – wspomaga trawienie i układ pokarmowy, dzięki czemu zapobiegniemy oponce na brzuchu. Podobnie jak cynamon i imbir, ma intensywny, przyjemny zapach. Kawa mrożona może wspomóc twoje odchudzanie!

Zastąp cukier zdrowymi zamiennikami

Aby kawa mrożona nie tylko świetnie smakowała, ale też spełniała swoje funkcje zdrowotne – przeciwutlenianie, regeneracja, odporność na ból – trzeba z niej wyeliminować biały cukier. Dzięki niemu kawa będzie słodsza, ale każda łyżeczka wiąże się z około 20 pustymi kaloriami. Zamiast niego, możemy wybrać zdrowsze substancje słodzące. Cukier brzozowy, czyli ksylitol, ma ponad połowę mniej kalorii i niski indeks glikemiczny. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób chorujących na cukrzycę, a także tych dbających o linię. Podobnie jak przyprawy korzenne, ksylitol wspomaga przemianę materii. Warto dodać go do swojej kawy mrożonej!

Coraz popularniejszym „słodzikiem” staje się stewia. Jej liście mają w sobie dużo słodsze substancje od białego cukru, natomiast nie niosą ze sobą praktycznie żadnych kalorii. Niski indeks glikemiczny oraz zerowa kaloryczność, czyni stewię świetną alternatywą dla cukru. Jej tabletki bardzo dobrze rozpuszczają się w płynach, przez co można dodać ją do kawy mrożonej. Zdrowo, smacznie i bez zbędnych kalorii!

Pamiętaj – kawa mrożona pita z umiarem może być źródłem lepszego humoru. Używając także odpowiedniego mleka, przypraw i substancji słodzących, wspomożesz swój proces zrzucania kilogramów oraz zregenerujesz organizm.

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.