10.03.2021

Walory zdrowotne kiełek


Kiełki to rośliny we wczesnej fazie rozwoju.
Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą przy bardzo małej kaloryczności. Są bogate w witaminy, składniki mineralne.
Regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory pokarmowe i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jest to szczególnie istotne przy stosowaniu diety odchudzającej, a także w okresie jesienno-zimowym i podczas przesilenia wiosennego, kiedy organizm jest osłabiony.
W naszym menu często serwujemy dla Was różnorodne kiełki
?

Postaramy się przybliżyć ich charakterystykę i właściwości.

Kiełki rzodkiewki
Są lekkostrawne i wspomagają odchudzanie, ponieważ zawierają flawonoidy, które usprawniają procesy trawienne. Zawierają dużo potasu, magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i dobry nastrój. Usprawniają prace układu pokarmowego dzięki obecności błonnika.
Kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki oraz zwiększają odporność organizmu. Uznawane są za naturalny lek na przeziębienia. Posiadają działanie wykrztuśne. Ponadto dzięki zawartości siarki, poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Regularne ich spożywanie obniża cholesterol i ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
 
Kiełki słonecznika
Przede wszystkim wzmacniają kości i zęby. Zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne i pracę serca. Dzięki dużej zawartości żelaza zapobiegają anemii. Są bardzo dobrym uzupełnieniem niedoborów witamin wynikających z diety wegetariańskiej. Kiełki słonecznika świetnie nadają się do sałatek, surówek i jako dodatek do kanapek.
Przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są szczególne wskazane w dietach odchudzających.
 
Kiełki lucerny

Kiełki lucerny dostarczają białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, kwasu foliowego, selenu, cynku i magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych.
Lucerna ma również wysoką zawartość bioaktywnych związków roślinnych.

Już pół szklanki kiełków lucerny zawiera tyle witaminy C, co 6 szklanek soku pomarańczowego.

Kiełki Fasoli mung

Kiełki fasoli mung redukują objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy, jak również obniżają ból menstruacyjny.
Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Obniżają stężenia złego cholesterolu oraz poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego
Kiełki fasoli mung są bogate w witaminę A i z grupy B, a także witaminy C i K1. Zawierają również duże ilości mikroelementów. Kiełki fasoli mung są często wykorzystywane w azjatyckich potrawach na ciepło.


Szczaw krwisty

Wielkością i kształtem liści przypomina szpinak. Natomiast szczaw zawiera na powierzchni czerwone żyłki. Szczaw należy do grupy najbogatszych warzyw w beta-karoten. Liście szczawiu zawierają znaczne ilości żelaza, witaminy C, A i B.
Wspiera leczenie stanów zapalnych zatok, górnych i dolnych dróg oddechowych oraz poprawia wzrok. Dzięki wysokiej zawartości rutyny poprawia szczelność i wzmacnia naczynia krwionośne. Kiełki te wykazują również silne działanie antyoksydacyjne.


Kiełki Buraka

Obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm.  Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Kiełki buraka wzmacniają włosy i paznokcie. Betacyjanina, która powoduje czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Wspomagają leczenie anemii. Dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluję pracę przewodu pokarmowego.
Nasiona buraka mają bardzo twarde, niestrawne skorupki, które należy usunąć przed spożyciem kiełków.

Kiełki pora

Mają działanie moczopędne, dzięki czemu poprawiają prace nerek i wspierają leczenie kamienicy moczowej. Kiełki pora posiadają właściwości przeciwzapalne- wspomagają leczenie reumatyzmu. Stabilizują poziom cukru we krwi i znakomicie wpływają na układ odpornościowy. Są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C, E i PP oraz minerałów. Obniżają poziom złego cholesterolu. Uważane są za naturalny antybiotyk, ponieważ wykazują działanie bakteriobójcze.

Kiełki to bez wątpienia naturalny zastrzyk energii. Warto jeść je wczesną wiosną i jesienią, aby wzmocnić odporność. W nawet niewielkiej porcji kiełki zapewniają mnóstwo cennych dla organizmu witamin i związków mineralnych, a także antyoksydantów. Warto wzbogacać nimi postawy, by zwiększyć ich udział i poprawić smak dania. Warto zatem urozmaicać nimi codzienną dietę ?

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.