28.01.2021

Jak zacząć się zdrowo odżywiać w 10 prostych krokach?


Jak mówią - nie od razu Rzym zbudowano. Tak samo jest ze zdrowym jedzeniem. Z dnia na dzień zmiany nie przychodzą łatwo. Efekty długofalowe dobrze osiągać metodą małych kroków. W ten sposób dajemy sobie czas na przyzwyczajenie się do zmian. Poniżej przedstawiamy listę jak to uzyskać. Zmiany wprowadzaj stopniowo.

Czas start! ?

1.Warzywa jedz bez ograniczeń, jak najwięcej- uważaj jedynie awokado i ziemniaki.

Wcinaj dużo zup i kremów warzywnych. Są zdrowe i sycące.  Warzywa oraz owoce wybieraj sezonowe. Zupa warzywna to zazwyczaj lekkostrawne i pożywne danie, które na długo zaspokoi głód i dostarczy cennych wartości odżywczych. Możesz zjeść klasyczną zupę jarzynową – ugotowaną na mięsie, a nie na sztucznych kostkach rosołowych i bez dodatku śmietany. Dobrym pomysłem są też zupy krem, do których można przemycić nawet te warzywa, które jedzone osobno nie za bardzo nam smakują. Przygotowane zupy krem z brokuła, pomidorów czy dyni będzie smaczną bombą witaminową!

2. Wypijaj co najmniej 8 szklanek wody w ciągu dnia. Unikaj napoi gazowanych i soków zawierających duże ilości cukru.

To fundament dobrze zbilansowanej diety, który dodaje energii, jest niezbędny do prawidłowego trawienia, funkcjonowania przemiany materii i metabolizmu. Oprócz wcześniej wspominanej wody, pij również domowe soki z warzyw i owoców. To ekspresowy zastrzyk witamin dla naszego organizmu. Zawarte w nich składniki odżywcze bardzo szybko wchłaniają się do krwiobiegu, wspomagają układ odpornościowy i spowalniają procesy starzenia. Takie soki są niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Jeśli nie lubisz samej wody, dorzuć liść mięty czy plaster cytryny/pomarańczy. Nie wpłynie to znacznie na kaloryczność, a może pozytywnie wpłynąć na akceptowalny smak wody. Fajnym dodatkiem mogą być herbatki ziołowe, który poprawiają trawienie i metabolizm.

3. Jedz regularnie.

Przerwy pomiędzy posiłkami rób nie krótsze niż dwie godziny i nie dłuższe niż sześć godzin. Pomaga to w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na prawidłowym poziomie i zapobiega gwałtownym napadom głodu.

4. Jedz częste posiłki, a małe.

Dla optymalnego zdrowia i szczupłej sylwetki ważne jest, aby nie podjadać, nie zamieniać posiłków na kilkanaście przekąsek dziennie. Sprzyja to przejadaniu się, wybieraniu bezwartościowego jedzenia i odbija się negatywnie na metabolizmie.

5. Ogranicz produkty z białej mąki oraz zawierające duże ilości cukru.

6. Dbaj o różnorodność posiłków.

W ciągu tygodnia powinniśmy zjadać około 100 produktów. Jedz warzywa i owoce w różnych kolorach. Wybieraj mięsa z odmiennych grup: drobiowe, cielęce, wołowe czasem wieprzowe. Korzystaj z różnorodnych zbóż, owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka, amarantus.

7. Pamiętaj o śniadaniu.

Spożywaj je od godziny maksymalnie do dwóch od przebudzenia. Jego spożycie powoduje rozkręcenie metabolizmu i zapobiega napadom głodu w ciągu dnia.

8. Słodycze jedz tylko okazjonalnie.

Miejsce sklepowej czekolady, batoników, paluszków i chipsów powinny zastąpić zdrowe przekąski. Przegryzaj orzechy nerkowca i migdały, suszone morele, śliwki, daktyle, żurawinę i banany. Chrup również świeże warzywa – marchewkę, paprykę, ogórka, pomidorki koktajlowe, seler naciowy, pieczone szparagi będą doskonale smakowały z hummusem.

9. Ogranicz produkty: smażone w panierce, majonez, śmietanę, masło, cukier w dużych ilościach, boczek, słodzone napoje.

10. Wprowadz aktywność fizyczną.

Może to być spacer, jazda na rowerze, siłownia czy basen. Warto wybrać taki rodzaj aktywności, który będzie sprawiał przyjemność
?

Zdrowe odżywianie może poprawić jakość Twojego życia. Nigdy nie jest za pózno na zmiany. Wprowadzane stopniowo, z rozwagą mogą zagościć na resztę życia i przynieść mnóstwo korzyści. Jedząc produkty zawierające dużo naturalnie występujących minerałów, białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczy i błonnika wspieramy układ pokarmowy, krwionośny, serca i pracę mózgu. Ma to też niebagatelny wpływ na kondycję włosów i skóry oraz poprawę samopoczucia. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. otyłość, miażdżyca, cukrzyca).  

W obecnej sytuacji brakuje czasu na przygotowanie zdrowych, bogatych w składniki odżywcze dań. W takim wypadku rozwiązaniem może być skorzystanie z usług cateringu dietetycznego, gdzie dietetycy i kucharze dbają o odpowiednie przygotowanie i dobór składników w posiłkach.  

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.