Ach, ten (nie)straszny gluten! Czy gluten naprawdę jest szkodliwy?

W ostatnich latach niesamowitą popularność zyskał gluten – niekoniecznie pozytywną. Coraz częściej słyszy się o dietach bezglutenowych, a półki sklepowe uginają się pod ciężarem produktów z przekreślonym kłosem, czyli tych nie zawierających właśnie glutenu. Pojawia się zasadne pytanie: czy jest to tylko moda, czy rzeczywiście gluten jest szkodliwy dla naszego zdrowia? Może słusznie popularność zdobywają produkty bez niego, a osoby dalej zawierające go w swojej diecie narażają się na uszczerbek na zdrowiu? Sprawdźmy, czy szkodliwość glutenu to tylko mit.

Co to jest gluten?

Aby w ogóle zacząć zastanawiać się nad działaniem glutenu, musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, czym właściwie jest ta mistyczna substancja. Właściwie mieszanka substancji, bo gluten jest połączeniem białek roślinnych z ziarn zbóż. Sam gluten składa się z gliadyny oraz gluteniny, które nadają mu lepkości i elastyczności. Dzięki temu jest bardzo dobrym rozwiązaniem przy tworzeniu sprężystych ciast do wypieków. Okazało się także, że gluten świetnie sprawdza się jako nośnik smaku. Dlatego zaczęto go masowo dodawać do wszelkiego rodzaju produktów, nie tylko zbożowych.

W czym jest gluten?

W czym więc znajdziemy gluten? Jest pewna grupa produktów, która z całą pewnością ma go w swoim składzie. Pamiętaj – informacje o zawartości glutenu w większości przypadków znajdziesz na etykiecie produktu bądź w jego składzie. Gluten zjemy decydując się na potrawy z wykorzystaniem makaronów pszennych oraz żytnich, a także mąki, kaszy i płatków wyprodukowanych na bazie pszenicy, żyta (również pszenżyta) i jęczmieniu. Jeśli lubimy słodkości, zwróćmy uwagę na ciastka, wafelki oraz batony – z reguły także zawierają gluten. Pojawia się on także w pieczywie, przetworach i konserwach, a także naszej ulubionej pizzy (a właściwie w jej cieście).

Nietolerancja glutenu – objawy

Czytając listę produktów zawierających gluten, możemy dojść do wniosku, że na pewno kiedyś go spożyliśmy. To, czy gluten jest szkodliwy w znacznej mierze zależy od organizmu i jego indywidualnych uwarunkowań. Po spożyciu glutenu możemy czuć się świetnie, albo bardzo źle. Niektóre osoby mogą mieć nadwrażliwość lub alergię na gluten. W tym przypadku gluten może być umiarkowanie szkodliwy i wywoływać bóle brzucha oraz głowy, a także być przyczyną chronicznego zmęczenia, biegunek, wzdęć oraz egzemy. W ostrych przypadkach dochodzi do skurczów oskrzeli lub wstrząsów anafilaktycznych. Gluten jest szkodliwy także dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę autoimmunologiczną. Chorzy na celiakię spożywając gluten czynią szkodę swojemu organizmowi – przestają czerpać składniki odżywcze z jedzenia, ze względu na uszkodzenie kosmków jelitowych. Wyrzuć gluten ze swojej diety po konsultacji z gastrologiem. Może się okazać, że podobne objawy są spowodowane czymś innym.

Produkty bezglutenowe

Jeśli jednak stwierdzono u nas jedną z chorób bądź nietolerancję glutenu, musimy się przestawić na odrobinę inną dietę. Szukaj produktów z przekreślonym kłosem – nie zawierają one glutenu. Pamiętaj jednak, że brak glutenu nie oznacza zdrowego jedzenia. Zwróć uwagę także na jego skład. Najlepiej jeśli jest krótki – wtedy produkt jest mniej przetworzony i zdrowszy. Dieta bez glutenu nie musi być straszna. Wśród produktów nie zawierających glutenu znajdziemy mięso, owoce, warzywa, a także fasolę, soję, ryż czy soczewicę, więc produkty używane na co dzień w wielu potrawach. Jeśli interesuje cię dieta bezglutenowa, to w zależności w jakim punkcie na mapie Polski się znajdujesz może zostać Ci dostarczony catering dietetyczny. Warszawa, a może catering dietetyczny w Krakowie? Wybor zależy od ciebie. Firma Fitapetit w swojej ofercie posiada taką dietę. 

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Ile kosztuje
Catering
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.