26.11.2020

Kiszony burak - bomba witaminowa i nie tylko


Zakwas z buraków to cenne zródło składników odżywczych tj.witamin A, C, K, E, folianów, składników mineralnych, tj. żelazo, potas, wapń, magnez, betanina i antocyjany. Zawiera naturalne probiotyki. Można go traktować jako naturalny suplement diety. Kiszony burak wzmacnia odporność w sezonie jesienno-zimowym. To bomba witaminowa i moc korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.

Właściwości kiszonych buraków:

  • wspomagają odchudzanie, oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, hamują apetyt na słodycze, przyspiesza metabolizm
  • poprawiają samopoczucie i kondycję.
  • mają właściwości przeciwzapalne
  • pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu
  • łagodzą uderzenia gorąca w trakcie menopauzy,
  • wzmacniają układ odpornościowy poprzez pozytywne działanie na florę bakteryjną, są niezastąpione po kuracji antybiotykowej, spowalniają procesy gnilne w jelitach, hamują rozrost flory patogennej
  • Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego (LDL) cholesterolu
  • Działają przeciwnowotworowo
  • zwiększają wytrzymałość, dodają energii, wzmacniają kondycję fizyczną oraz poprawiają wydolność organizmu,
    pomagają w rekonwalescencji po chorobach,
  • Działają krwiotwórczo, dostarczają cennego żelaza pochodzenia roślinnego.

Okazuje się też, że sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka. Dzieje się tak dlatego, że w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny. Oczyszczają organizm z toksyn wspomagając pracę nerek i wątroby.

Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

Kilogram buraków należy obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie ułożyć w dużym, szklanym naczyniu, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi, kulkami ziela angielskiego. Następnie buraki trzeba zalać 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem 2 łyżek soli kamiennej. Woda musi przykryć całość. Na wierzchu układamy kromkę pieczywa razowego, przykrywamy naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Proces fermentacji trwa zwykle około tygodnia.  

W naszym menu znajdziesz bombę witaminową w postaci koktajlu z kiszonych buraków na zakwasie zrobionym przez naszego szefa kuchni!

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.