Wielkanocny stół okiem dietetyka

Święta Wielkanocne to czas rodzinnych spotkań i wspólnych posiłków. Najważniejszymi z nich są śniadanie i obiad.
Tego dnia można pozwolić sobie zjeść więcej, w końcu Święta mamy dwa razy do roku. Natomiast nie przesadzajmy 😉 Skorzystajmy z produktów, które są mniej kaloryczne i zdrowe.

Na tradycyjnym, polskim, wielkanocnym stole zazwyczaj pojawiają się jajka z majonezem, sałatka jarzynowa, pasztet, pieczone mięsa czy żurek. Choć są to potrawy bardzo smaczne to niestety również dość tłuste i kaloryczne.

Jajko, symbol Wielkanocy

To nie tylko element tradycji, ale też istna skarbnica pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest ono uznane jako wzorcowe ze względu na zawartość niezbędnych aminokwasów. Jajko dostarczy również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K, witamin z grupy B, składników mineralnych tj. wapń, związki fosforu i siarki, żelazo oraz lecytynę. Osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej powinny uważać na ilość spożywanych jajek ze względu na wysoką zawartość w nich cholesterolu.

Jak odchudzić świąteczne dania?

Na wielkanocnym stole jajka podawane są najczęściej z majonezem. Jednak można je nafaszerować np. pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku lub suszonych pomidorów.
Do sałatki warzywnej, oprócz tradycyjnych gotowanych warzyw, dobrze jest dołożyć cebulę, kiszone ogórki oraz jabłko. Majonez z łatwością zastąpimy jogurtem naturalnym z dodatkiem kurkumy.

Sięgnijmy po wędliny ze sprawdzonego źródła, z chudego mięsa kurczaka czy indyka. Pasztet warto przygotować w wersji vege np. z nasion roślin strączkowych.

Do wytrawnych posiłków warto zacząć dorzucać kiełki. O ich walorach zdrowotnych przeczytacie w naszym artykule dostępnym TUTAJ 

Do zabielenia wielkanocnego żurku zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego lub greckiego. Białą kiełbasę ugotujmy w oddzielnym garnku, dzięki czemu pochodzący z niej nadmiar tłuszczu nie znajdzie się w zupie.
Żurek warto przygotować na wywarze z dużej ilości warzyw, takich jak marchew, por, seler czy cebula. Pod koniec gotowania warto dorzucić dwa ząbki czosnku czy też łyżkę tartego chrzanu, które mają właściwości antybakteryjne.

Na drugie danie możemy podać pieczone, gotowane lub grillowane mięsa. Zrezygnujmy z tłustych i ciężkich sosów. Podajmy do tego nowalijki z sosem vinegret lub warzywa korzeniowe ugotowane na parze, a zamiast ziemniaków polecamy czerwony ryż, komosę ryżową, kaszę gryczaną lub jaglaną.

Podczas przygotowania świątecznych ciast i deserów użyjmy mieszanych mąk (owsianej, żytniej, pszennej, kukurydzianej, jaglanej).  Cukier najlepiej zastąpmy ksylitolem, erytrolem lub zmiksowanymi daktylami.

Po okresie jesienno-zimowym Święta Wielkanocne są dobrą okazją, aby poczuć wiosnę na talerzu 😊
Święta nie muszą oznacza dodatkowych kilogramów na wadze. Pokazaliśmy jak w łatwy sposób odchudzić świąteczne dania. Jajko- król, a może królowa na wielkanocnym stole jest pełnowartościowym posiłkiem i również można je podać w wersji fit. Podczas Świąt warto pamiętać o aktywności fizycznej i wybrać się na wspólny rodzinny spacer, który usprawni przemianę materii 😉

Naszym klientom życzymy spokojnych i zdrowych Świąt! 😊

Zamów zestaw
Próbny
Sprawdź
Zobacz gdzie
Dowozimy
Sprawdź

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.