Czy smakuje lepiej od oryginału? Moim zdaniem zdecydowanie tak! A skład bomba! Kasza jaglana odkwasza organizm, gorzka czekolada zawiera mnóstwo magnezu i ciekawostka dla Panów- daktyle - zwiekszają poziom testosteronu ;)
Składniki:
Kasza jaglana surowa - 1 szklanka
Mleko ryżowe lub kokosowe - 4 szklanki
Ksylitol lub inne słodzidło - wedle uznania - 5-6 łyżek
Orzeszki ziemne solone- 150 g
Gorzka czekolada - 200 g
Daktyle - 1 szklanka
Olej kokosowy - 2 łyzki
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 2 godziny. Sucha kaszę przepłukać i uprażyć na patelni aż zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach. Rozgotować w mleku - można dodać trochę wody. Dokładnie mieszać aby nie przywarła. Daktyle zblendować na gładka masę. Orzeszki rozdrobnić w moździerzu lub blenderze. Gdy kasza juz będzie rozgotowana dodać do niej wybrane słodzidło i równiez zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku razem z olejem kokosowym. Do słoiczków lub szklaneczek wykładac po kolei kaszę, mus daktylowy orzeszki i czekoladę. :)
Wartości odżywcze w porcji 150 g:
Kalorie: 330 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 38 g
Czytaj więcej:
- Jak pić więcej wody?
- Jak zacząć się zdrowo odżywiać w 10 prostych krokach?
- Rodzaje diet klinicznych - jaka i dla kogo?
- Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej
- Walory zdrowotne kiełek
- Witamina D - Sprawdź jak wpływa na organizm
- Wpływ na organizm produktów bogatych w magnez, potas i wapń
- Zielona herbata - wady i zalety
- Czym jest indeks glikemiczny?
- BMI - co to jest i jak go obliczyć?