Jedliście kiedyś ryż z kalafiora? :) Ten oryginalny pomysł zaczerpnięty z kuchni Paleo to idealny zamiennik dla klasycznego ryżu. Dodatkowo zawiera bardzo mało węgli oraz niski indeks IG.
Tak naprawdę można do niego dodać wszystko, warzywa, mięso- ponoć fantastycznie smakuje w sosie curry :)
Składniki:
Kalafior - połowa Awokado - 1 sztuka
Pomidor świeży 120,0 g - 1 szt
Pomidory z puszki lub bez skórki - 2 szt
Rzodkiewka - 4 szt.
Koper ogrodowy - 4 łyżki
Sok z cytryny - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Pieprz czarny mielony - szczypta
Kurkuma - szczypta
Sól himalajska - szczypta
Przygotowanie:
Sparz krótko kalafiora we wrzątku. Po ostudzeniu zmiksuj go na sypko, tak aby konsystencją przypominał ryż. Zmiksuj oddzielnie awokado, pomidory, czosnek i sok z cytryny. Pokrój na drobno rzodkiewkę, koper i pomidora. Wymieszaj kalafior z warzywami i sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Wartości odżywcze w porcji ok. 150 g
Kalorie: 125 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 10 g
Czytaj więcej:
- Jak być fit? Budowa ciała ma znaczenie!
- Jak cheat day i cheat meal wpływa na samopoczucie i zdrowie
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?
- Błonnik – podstawowe informacje
- Dieta lekkostrawna – zasady jej stosowania
- Witaminy z grupy B – podstawowe właściwości
- Dieta if – na czym polega?
- Czym jest piramida żywienia?
- Lekceważenie problemu niedowagi – co jeść aby przytyć?