02.01.2019

Ryż z kalafiora z pomidorami i sosem awokado


Jedliście kiedyś ryż z kalafiora? :) Ten oryginalny pomysł zaczerpnięty z kuchni Paleo to idealny zamiennik dla klasycznego ryżu. Dodatkowo zawiera bardzo mało węgli oraz niski indeks IG.

Tak naprawdę można do niego dodać wszystko, warzywa, mięso- ponoć fantastycznie smakuje w sosie curry :)

Składniki:

Kalafior - połowa Awokado - 1 sztuka
Pomidor świeży 120,0 g - 1 szt
Pomidory z puszki lub bez skórki - 2 szt
Rzodkiewka - 4 szt.
Koper ogrodowy - 4 łyżki
Sok z cytryny - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Pieprz czarny mielony - szczypta
Kurkuma - szczypta
Sól himalajska - szczypta 

Przygotowanie:

Sparz krótko kalafiora we wrzątku. Po ostudzeniu zmiksuj go na sypko, tak aby konsystencją przypominał ryż. Zmiksuj oddzielnie awokado, pomidory, czosnek i sok z cytryny. Pokrój na drobno rzodkiewkę, koper i pomidora. Wymieszaj kalafior z warzywami i sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą. 

Wartości odżywcze w porcji ok. 150 g
Kalorie: 125 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 10 g

ryz-z-kalafiora-2.jpg

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

ryz-z-kalafiora

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.