07.04.2023

Miedź – charakterystyka minerału


Miedź jest kolejnym niezwykle istotnym dla ludzkiego organizmu minerałem. Można znaleźć ją we wszystkich tkankach, a jej rola w produkcji czerwonych krwinek jest ogromna. Wspomaga również wytwarzanie komórek nerwowych. Jakie są jej zadania i czy można suplementować ten pierwiastek?

Co to jest miedź?

Miedź jest minerałem, ogólnie obecnym nie tylko w ludzkim ciele, ale i w żywności, roślinności. Stanowi kofaktor niektórych enzymów. Wspiera produkcję energii, metabolizuje żelazo, pomaga w syntezie tkanki łącznej i neuroprzekaźników. Minerał bierze udział w ważnych dla ciała procesach fizjologicznych. Mowa o m.in. homeostazie neurohormonu, rozwoju mózgu, angiogenezie, a nawet w procesach pigmentacyjnych. Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Pierwiastek ten znajdziemy w niektórych enzymach. Wspiera prawidłowy metabolizm, produkcję energii. Pomaga w produkcji melaniny oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Nasz organizm przyswaja miedź, gdy ta znajduje się w jelitach. Jej nadmiar wydalany jest z żółcią.

Enzym ten możemy spotkać również w produktach spożywczych np. ziarnach, grzybach, suszonych owocach i wątróbce.

Znaczenie miedzi dla organizmu

Miedź jako mikroelement wspólnie z żelazem odpowiada za wytwarzanie czerwonych krwinek. Utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie. Podobnie nerwy. Odpowiada za wysoki poziom odporności organizmu. Pierwiastek pomaga też wchłaniać żelazo i pogłębia jego przyswajalność.

Dieta, w której znajduje się prawidłowa ilość miedzi wspiera dobre zdrowie. To profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych i osteoporozy. Co ważne, nadciśnienie oraz podwyższony poziom cholesterolu mają negatywny wpływ na obecność miedzi w organizmie.

Miedź wpływa również na nasz wygląd. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu elastyny oraz kolagenu. Działa przeciwutleniająco, dzięki czemu spowalnia procesu starzenia się skóry.

Ile miedzi potrzebuje ludzki organizm – zadbaj o dietę

Młodzież i dorośli potrzebują dziennie 900 mcg miedzi. Maksymalnie można przyjąć dawkę 10 mg dziennie. Przedawkowanie mikroelementu może mieć negatywne skutki dla naszego organizmu.

Możemy włączyć do jadłospisu produkty bogate w miedź. Znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • Owocach morza,
  • Podrobach,
  • Wołowinie,
  • Orzechach,
  • Soi,
  • Granacie,
  • Soczewicy,
  • Kakao,
  • Awokado,
  • Śliwkach,
  • Bananach,
  • Ziemniakach,

Niedobór miedzi – objawy

Niedobory miedzi mogą prowadzić do reperkusji zdrowotnych. U pacjentów wykrywana jest m.in.:

  • Niedokrwistość,
  • Problemu układu krążenia,
  • Zaburzenia rytmu serca,
  • Nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Zwiększona łamliwość kości,
  • Zaburzenia pracy: płuc, trzustki, nerek, tarczycy.

Zbyt mała ilość pierwiastka, dostarczanego organizmowi może prowadzić również do neutropenii, która charakteryzuje się zmniejszeniem ilości białych krwinek. Oznacza to, że możemy być bardziej narażeni na infekcje.

Nadmiar miedzi – znaczenie dla organizmu

Nadmiar miedzi w organizmie diagnozowany jest niezwykle rzadko. Jeśli jednak się pojawi, objawy zatrudnia pierwiastkiem są dość znamienne w skutkach. Pojawiają się:

  • Mdłości,
  • Wymioty (charakterystyczne są czarne lub krwawe),
  • Ból brzucha,
  • Ból i zawroty głowy,
  • Biegunki,
  • Metaliczny posmak w ustach,
  • Uczucie chronicznego zmęczenia.

Może się zdarzyć, że poziom miedzi w organizmie będzie diagnozowany, jako toksyczny. Wówczas może dojść do szeregu powikłań, jak:

  • Niewydolność nerek,
  • Niewydolność serca,
  • Choroby mózgu,
  • Śpiączka,
  • Zażółcenie skóry,
  • Uszkodzenie wątroby.

Miedź – suplementacja

Miedź może być przyjmowana i uzupełniana w formie suplementów. Najczęściej można kupić je jako zbiór najważniejszych dla ludzkiego organizmu minerałów. Jeśli okaże się, że z pożywieniem dostarczamy zbyt mało miedzi organizmowi, można posiłkować się farmaceutykami. Warto jednak pamiętać o tym, że mogą one wchodzić w reakcje z niektórymi lekami. Dlatego sięganie po suplementy diety z miedzią należy skonsultować wcześniej z lekarzem, który uwzględni nasze schorzenia i dobierze najlepsze preparaty.


Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.