Szybki i prosty przepis na pyszne placuszki bez smażenia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek a z dodatkiem jakiegoś dobrego fit sosiku i mięska (lub tofu dla wegan ;))nawet na obiad :D
Składniki:
Dynia - 300,0 g
Marchew - 90,0 g (2 szt.)
Jaja kurze (całe) - 1 szt.
Płatki jaglane - 30,0 g (3 łyżki)
Olej kokosowy lub rzepakowy - 20,0 g (2 łyżki)
Szczypiorek - 10,0 g (1 łyżka)
Kurkuma - 1,0 g (szczypta)
Imbir mielony - 1,0 g (szczypta)
Mielona słodka papryka - 1,0 g (szczypta)
Pieprz czarny mielony - 1,0 g (szczypta)
Sól himalajska różowa lub czarna (szczypta)
Przygotowanie:
Płatki jaglane zmiksuj na mąkę. Wymieszaj startą na małych oczkach dynię i marchewkę. Dodaj jako, olej, przyprawy i mąkę z płatków. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką porcjuj placuszki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 15 min. aż zrobią się rumiane :)
Wartości odżywcze w 100g (2 małe placuszki):
Kalorie: 95 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany: 8,4 g
Zapoznaj się z naszą dietą bezglutenową
Czytaj więcej:
- Potas – jakie są jego główne właściwości?
- Co to są węglowodany?
- Błonnik – podstawowe informacje
- Dieta lekkostrawna – zasady jej stosowania
- Witaminy z grupy B – podstawowe właściwości
- Dieta if – na czym polega?
- Czym jest piramida żywienia?
- Lekceważenie problemu niedowagi – co jeść aby przytyć?
- Zespół jelita drażliwego – czym jest i z czym się wiąże?
- Czym jest maltodekstryna i w jaki sposób powstaje?