21.12.2018

Bezglutenowe placuszki z marchwi i dyni


Szybki i prosty przepis na pyszne placuszki bez smażenia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek a z dodatkiem jakiegoś dobrego fit sosiku i mięska (lub tofu dla wegan ;))nawet na obiad :D 

Składniki:

Dynia - 300,0 g
Marchew - 90,0 g (2 szt.)
Jaja kurze (całe) - 1 szt.
Płatki jaglane - 30,0 g (3 łyżki)
Olej kokosowy lub rzepakowy - 20,0 g (2 łyżki)
Szczypiorek - 10,0 g (1 łyżka)
Kurkuma - 1,0 g (szczypta)
Imbir mielony - 1,0 g (szczypta)
Mielona słodka papryka - 1,0 g (szczypta)
Pieprz czarny mielony - 1,0 g (szczypta)
Sól himalajska różowa lub czarna (szczypta)

Przygotowanie:

Płatki jaglane zmiksuj na mąkę. Wymieszaj startą na małych oczkach dynię i marchewkę. Dodaj jako, olej, przyprawy i mąkę z płatków. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką porcjuj placuszki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 15 min. aż zrobią się rumiane :)

Wartości odżywcze w 100g (2 małe placuszki):

Kalorie: 95 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany: 8,4 g

Zapoznaj się z naszą dietą bezglutenową

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.