16.02.2022

Co to jest STEWIA i jakie ma właściwości?


Zrozumieć szkodliwość cukru

Nie jest tajemnicą, że cukier w obecnych czasach jest dla naszego zdrowia, a nawet życia niebezpieczny i bardzo szkodliwy. Nie bez powodu nazywa się go „cichym zabójcą”. Dietetycy biją na alarm, utożsamiając zbyt duże dawki cukru w codziennej diecie z przyczynami większości chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy nawet nowotwory. Otyłość i nadwaga to efekty uzależnienia od cukru, który jest dzisiaj obecny nie tylko w słodkich produktach, takich jak. czekolada czy batonik, ale również w wielu wysoko przetworzonych artykułach, których z cukrem wcale nie kojarzymy – na przykład ketchup czy gotowe dania mięsne.

Wiele z osób nie zdaje sobie sprawy, że w prosty sposób można polepszyć swoje życie i zdrowie, unikając cukru, redukując go do minimum lub zamieniając go na zdrowszą alternatywę. Na rynku istnieje wiele naturalnych zamienników, które sprawią, że wciąż będziemy jeść smacznie, jednocześnie dbając o wartości prozdrowotne posiłków (na przykład stewia suszona czy ksylitol).

Dlaczego cukier jest zły dla naszego zdrowia?

Niby dużo się mówi o szkodliwości cukru, ale tak naprawdę powszechnie utożsamia się go po prostu z przyczyną otyłości i nadwagi. I rzeczywiście, naukowcy w Raporcie sporządzonym przez NFZ w 2019 roku podkreślają, że jemy w Polsce około 12 kilogramów więcej cukru niż zaledwie 10 lat temu. Nie ma więc co się dziwić, że trzy na pięć osób mają nadwagę, a u co czwartej zdiagnozowano otyłość. Dane są przerażające, ale tak naprawdę trzeba mieć dużo wewnętrznej dyscypliny i samozaparcia, żeby nauczyć się jeść zdrowo, wśród tylu niezdrowych składników. Cukier znajduje się wszędzie – głównie w tak zwanych „gotowcach”, czyli przetworzonych produktach lub półproduktach, których zadaniem jest maksymalne ułatwienie nam procesu przygotowywania posiłków.

Nasz zabiegany i stresujący styl życia niejako wymusza ciągły pośpiech. Spieszymy się do pracy, podczas obowiązków służbowych próbujemy nadgonić zaległe terminy i spieszymy się do domu. W domu na szybko jemy częściowo gotowe posiłki, żeby mieć czas na pozostałe obowiązki czy przyjemności. Tak wygląda każdy dzień statystycznego Polaka, więc w pewnym sensie nie ma co się dziwić, że nie zostaje tu zbyt wiele miejsca na szukanie zdrowych alternatyw i gotowanie od podstaw, dbając o jak najmniej przetworzone składniki.

Cukier jest bezpośrednią lub pośrednią przyczyną:

  • Cukrzycy;
  • Nadwagi;
  • Otyłości;
  • Chorób krążenia;
  • Próchnicy;
  • Zaburzenia gospodarki lipidowej;
  • Zwiększenia ryzyka nowotworów;
  • Zmian miażdżycowych;
  • Zwiększenia ryzyka zawału i udaru.

Statystyki są nieubłagalne, schemat naszego codziennego życia trudny do zmiany. Czy jest jednak coś, co nie będzie nas kosztowało zbyt wiele pod kątem rewolucji nawyków, a jednak ograniczy spożywanie cukru, a jednocześnie pozwoli dalej jeść smacznie? Na szczęście tak. Dobrym początkiem będzie zamiana białego cukru na któryś z bezpieczniejszych i zdrowszych zamienników. A także zainwestowanie w catering dietetyczny oparty na naturalnych słodzikach. Na szczęście oferta na rynku jest szeroka i z pewnością znajdzie się dieta pudełkowa ograniczająca biały cukier.

Lepsze alternatywy dla cukru

Wraz z rozwojem świadomości dotyczącej szkodliwego działania sacharozy pozyskiwanej z buraków cukrowych i trzciny cukrowej na zdrowie człowieka, rozwinął się dosyć prężnie rynek ciekawych i zdrowszych alternatyw. Dziś w pierwszym lepszym markecie, znajdziemy co najmniej kilka zamienników, którymi możemy posłodzić herbatę czy ciasto drożdżowe bez znaczącego wpływu na ostateczny ich smak.

Stewia co to jest? Jak używać stewii?

Stewia naturalna to roślina uprawiana na polach Ameryki Południowej. Swój słodkawy smak zawdzięcza substancjom znajdującym się w jej liściach (glikozyd stewiowy). Stewia, co ciekawe, jest znacznie słodsza niż dobrze znany nam cukier biały, a do tego nie ma właściwie kilokalorii. Wydawałoby się, że to idealne rozwiązanie dla każdej osoby, która chce się odchudzać albo po prostu przejść na zdrowszy tryb odżywiania. Jest jednak pewien haczyk – liście stewii poza słodyczą wydzielają nutę goryczy, która nie każdemu będzie odpowiadać. Mimo to, stewia roślina słodząca jest dobrze tolerowana przez cukrzyków, którzy tylko w ten sposób mogą poczuć smak, za którym z pewnością tęsknią.

Warto zauważyć, że glikozydy stewiolowe wykorzystuje się w wielu produktach spożywczych, nie tylko typowych słodyczach dla cukrzyków i oznacza się je symbolem E-960. Wchłanianie substancji z liści stewii nie powoduje wzrostu glukozy we krwi, dlatego jest to produkt zupełnie bezpieczny.

Stewiadziałanie i właściwości

Stewia to naturalny słodzik, dobry i bezpieczny dla cukrzyków - występuje w wersji w płynie, proszku oraz drażetkach. Jej zastosowanie sięga jednak znacznie dalej. Znajdziemy ją nie tylko w przemyśle spożywczym i piekarniczym, ale również kosmetycznym. Wielu specjalistów medycyny chętnie sięga po stewię, deklarując jej działanie uspakajające i antydepresyjne.

Jako składnik kosmetyków wykazuje działanie regenerujące i kojące, łagodzi podrażnienia, działając jak chłodzący okład na skórze. Dodatkowo stewia poprawia koloryt skóry i wzmacnia jej elastyczność.

Stewia a odchudzanie

Wiadomo już, że stewia nie zawiera żadnych kcal, dzięki temu sprawdza się świetnie u osób próbujących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Stewia posiada też niski indeks glikemiczny, który jest ważny u osób chorujących na insulinooporność. Jak stosować stewię? Po prostu zamienić na nią cukier, w każdej możliwej sytuacji – do herbaty, do wypieków czy po prostu gotowania.

Czy stewia jest zdrowa?

Stewia wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i pomaga na odporność organizmu. Często zaleca się stewię w przypadku biegunki czy problemów z trawieniem. Wybierając stewię zamiast cukru dostarczymy sobie między innymi: kwas foliowy, witaminę C, magnez i potas, a także żelazo i wapno. Być może nie każdy z was zauważył, że stewia jest też składnikiem wielu past do zębów, ze względu na jej właściwości i zapobieganie próchnicy.

Jaka jest cena stewii?

Cena stewii niestety nie nastraja pozytywnie, choć jeśli chcemy szukać plusów, to przez jej słodszy od cukru smak, jest znacznie bardziej wydajna. Mimo wszystko jest to roślina bardzo trudna (choć nie niemożliwa) w uprawie w warunkach domowych. Sprowadzanie jej z Ameryki Południowej z pewnością generuje spore koszty. Mimo wszystko koszt stewii nie powinien nas zniechęcać. Jeżeli na szali leży nasze zdrowie, a być może nawet życie – nie jest to zbyt duża cena.

W naszym społeczeństwie jest jeszcze jeden problem – wiele osób nie wie co to stewia i jak jej używać. Warto więc, aby firmy sprowadzające ten słodzik zadbały lepiej o kampanię informującą o różnicach na liniach: stewia- cukier, stewia erytrol czy stewia ksylitol.

Ksylitol to kolejna alternatywa dla cukru

W ostatnich czasach ksylitol jest znacznie bardziej popularny niż stewia. Dlaczego? Po pierwsze dużo bardziej przypomina biały cukier w smaku, a po drugie ma dużo niższą cenę niż stewia. Jest po prostu bardziej dostępny dla przeciętnego „Kowalskiego”, a nie brakuje mu świetnych właściwości prozdrowotnych.

Zalety ksylitolu to przede wszystkim:

  • Mniejsza zawartość kilokalorii niż w przypadku cukru – dobrze działa w procesie odchudzania, bez konieczności rezygnacji ze słodkiego smaku;
  • Tak jak stewia ma działanie przeciwgrzybiczne zapobiegające próchnicy;
  • Nie powoduje znacznego wzrostu glukozy we krwi;
  • Przeciwdziała infekcjom;
  • Poprawia poziom mineralizacji w organizmie;
  • Jest bezpieczny w diecie cukrzyka;
  • Wspomaga procesy trawienne;
  • Naturalnie leczy zaparcia.

Jak widać, w przypadku ksylitolu, zauważymy podobne właściwości prozdrowotne jak przy stewii, a zapłacimy za niego nawet trzykrotnie mniej. Do tego nie musimy obawiać się specyficznej nuty goryczy, którą zawiera stewia.

Erytrol – chudszy ksylitol?

Erytrol to kolejna alternatywa dla białego cukru, obok ksylitolu i stewii. W smaku przypomina bardzo sacharozę z buraków cukrowych, ale podobnie jak stewia, praktycznie nie zawiera kilokalorii. Dzięki temu erytrol sprawdzi się świetnie przy zrzucaniu kilogramów.

Ten zamiennik wykazuje podobne właściwości zdrowotne, jak ksylitol. Jest też dodatkowo całkowicie bezpieczny dla cukrzyków i osób chorych na insulinooporność. Problemem może być jego cena i dostępność.

Miód i syropy: z agawy, daktylowy, klonowy

Ostatnią grupą zamienników dla cukru są różnego rodzaju słodkie syropy oraz miód. Są to substancje dużo zdrowsze i bardziej naturalne niż biała sacharoza. Jednakże nie są pozbawione wad. Z tego rodzaju produktami łatwo niestety przesadzić. A zarówno syropy z agawy, klonowy, daktylowy czy miód – mają sporo kalorii. Tu właśnie czai się największy podstęp – myśląc, że zamieniamy niezdrowy cukier na zdrową alternatywę, często zapominamy o kontrolowaniu przyjmowanych ilości słodzika. Nadwyżka kaloryczna jednak zawsze odłoży się w formie dodatkowego tłuszczyku, który regularnie powiększany, prowadzi do otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych. Tak samo jak cukier.

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.