Owoce to jeden z ważniejszych składników pokarmowych znajdujące się na priorytetowym miejscu w piramidzie żywienia. Jednymi z najbardziej popularnych owoców na całym świecie są truskawki. Ile kcal ma truskawka? Jakie wartości odżywcze wykazuje? Czy wszyscy mogą ją jeść? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.
Truskawka- najważniejsze informacje
Truskawki to małe, niezwykle atrakcyjne owoce o czerwonym zabarwieniu. Należą do rodziny jagodowych. Ich cechą charakterystyczną jest niezwykle słodki i soczysty smak. Oprócz tego, że niezwykle smakują, truskawki to źródło wielu cennych minerałów, witamin, jak również antyoksydantów. Są to owoce, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Ich słodko- kwaśny smak kojarzony jest przez nas jako symbol dzieciństwa i beztroski. Jedzone są na surowo, dodawane do pieczonych ciast, czy deserów na zimno. Wykonuję się z nich przepyszne konfitury i dżemy. Truskawki uważane są za najsmaczniejsze z polskich owoców. Oprócz tego, że truskawki doskonale smakują, dodatkowo wykazują bardzo korzystne działanie na ogólny stan zdrowia.
Ile kalorii ma truskawka?
Truskawki- kcal, to najważniejsze zagadnienie, które ciekawi wielu z nas. Czy ich niezwykle słodki smak oznaczać, że są kaloryczne? Ile kcal mają truskawki? Można wskazać, że 100 g truskawek posiada średnio 32 kcal. Ile kcal ma 1 kg truskawek? Tu łatwo dokonać obliczeń. Wartość kaloryczna truskawek w 1 kg te 320 kcal. Pojawia się również pytanie; 200 g truskawek- ile to kalorii? To porcja mieszcząca się w standardowej szklance. Jak łatwo obliczyć, taka smakowita porcja truskawek dostarczy około 64 kcal.
Warto także wiedzieć, ile kcal ma 1 truskawka. W tym celu należy w pierwszej kolejności odpowiedzieć sobie na pytanie, ile gram ma truskawka. Można wskazać, że jedna truskawka waży przeciętnie 15 gramów. Oznacza to, że zjedzenie jednej truskawki to około 5 kalorii. To jedne z owoców, które cechują się najniższą wartością kalorii. Warto jednak wziąć pod uwagę, że wielkość poszczególnej truskawki zależy w dużej mierze od konkretnej odmiany owoców. Każda, poszczególna odmiana różni się od siebie wielkością, kształtem, smakiem, jak również aromatem. W związku z tym, chcąc wiedzieć, ile kalorii ma jedna truskawka, zawsze warto zważyć ją przed konsumpcją.
Wartości odżywcze truskawek
Poznaliśmy informację ile kcal ma 100g truskawek. Nadszedł czas, by wyszczególnić wartości odżywcze smacznego owocu.
Ukochane przez nas truskawki- ile mają węglowodanów? Na 100 gram owoców jest to zaledwie 7,68 grama. To niezwykle mała, korzystna wartość, zwłaszcza biorąc pod uwagę bardzo słodki smak truskawek. A ile błonnika mają truskawki? Tutaj wynik również jest imponujący. To aż 2 gramy na 100 gram owoców. Jeśli chodzi o tłuszcz, odnaleźć można go w takiej samej gramaturze w ilości znikomej- 0,30 gram, podobnie jak w przypadku białka- 0,67 grama. To idealne wartości odżywcze dla wszystkich osób, które pragną prowadzić zdrową, doskonale zbilansowaną i pełnowartościową dietę.
Walory zdrowotne smacznych, niskokalorycznych owoców
Wiemy już ile kalorii ma 100 gram truskawek. To niezwykle niska wartość energetyczna. Dzięki temu możemy obserwować korzyści w postaci pomocy w utrzymaniu właściwej masy ciała, bądź zredukowaniu nadmiernych, zgromadzonych kilogramów. Truskawki mogą stanowiąc doskonałą formę słodkiej przekąski, co znacząco zmniejszy ochotę na podjadanie kalorycznych słodyczy, czy tłustych, kalorycznych przekąsek.
Popularne na całym świecie owoce korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Okazuję się, że pomagają naszemu organizmowi tworzyć swojego rodzaju tarczę, która pozwala na ochronę przed licznymi wirusami oraz bakteriami. Witamina C pobudza do działania limfocyty B i T (białe krwinki). Dodatkowo stymuluje wytwarzanie interferonu.
Dodatkowo warto wskazać, że truskawki to doskonałe pożywienie, by wspomóc funkcjonowanie całego układu sercowo- naczyniowego. Dodatkowym walorem jedzenia truskawek jest także ochrona przed powstaniem wielu chorób serca.
Dzięki ciągłemu śledzeniu trendów żywieniowych i ich wpływu na zdrowie, można jasno wskazać, że truskawki odgrywają znaczącą rolę w wyglądzie naszej skóry. Ich spożycie dodaje jej witalności, pięknego kolorytu, jędrności i doskonałego wygładzenia.
W związku z liczną obecnością przeciwutleniaczy w owocach, truskawki doskonale eliminują w naszym organizmie stres oksydacyjny. Na szczególną uwagę zasługuje obecność polifenoli w truskawkach. Dokładnie chodzi o antocyjany, karotenoidy, jak również flawonoidy. To ich obecność jest zdolna do neutralizacji wolnych rodników- szkodliwych cząstek, które wchodzą w interakcje z ważnymi strukturami komórek ciała. Ich działanie uszkadza materiał genetyczny DNA, białek i lipidów, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Nie sposób nie wspomnieć, że polifenole to substancję odgrywające priorytetową rolę w profilaktyce miażdżycy.
Mając na uwadze walory zdrowotne płynące ze spożycia truskawek nie wolno zapominać, że duża zawartość błonnika w truskawkach polepsza ogólną perystaltykę jelit. W perspektywie długoterminowej owoce pozwalają na znaczną ochronę dotyczącą wystąpienia raka jelita grubego.
Czy truskawki mogą być spożywane przez diabetyków?
Czy truskawki mają dużo kalorii? Wiemy już, że nie. Jednak jak wygląda sytuacja, gdy chcemy przeanalizować indeks glikemiczny popularnych owoców? Tutaj sytuacja wygląda równie korzystnie. Nie ma się więc czemu dziwić, że truskawki cieszą się tak ogromną popularnością i zainteresowaniem. Okazuje się bowiem, że wykazują w tabeli indeksu glikemicznego poziom 25 jednostek. Jest to niski poziom, przez co truskawki znajdują się na liście rekomendowanych produktów do spożycia przez osoby cierpiące na problem utrzymania właściwego poziomu glukozy we krwi. Co więcej, 25 jednostek określonych według indeksu glikemicznego to wynik, który nie znajdę się nawet na górnej granicy dopuszczalnej normy. Dla przykładu, o wiele korzystniej jest zjeść garść truskawek, niż pomarańcza. To właśnie jeden z największych fenomenów popularnych owoców jagodowych. Mogą stanowić doskonałą, słodką, soczystą przekąsek także dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Smakują doskonale, są niezwykle słodkie, a przy tym wszystkim mają mało kalorii, i nie podnoszą poziomu glukozy, czy insuliny we krwi. Warto o tym wiedzieć, ponieważ wiele osób, bardzo często, zwraca uwagę tylko na kaloryczność produktów, pomijając ich wartości w indeksie glikemicznym. Dla przykładu arbuz- posiada bardzo niską kaloryczność (mniejszą niż truskawki), jednak jego wartości w indeksie glikemicznym wynosi aż 70 jednostek. To sprawia, że nie powinien być spożywany przez diabetyków- znacząco podnosi poziom cukru i glukozy we krwi.
Jakie witaminy i minerały odnajdziemy w truskawkach?
Pomimo tego, że jedna truskawka posiada mało kcal, niski indeks glikemiczny, okazuje się, że dodatkowo owoce wnoszą dla naszego organizmu sporą ilość witamin, minerałów, oraz cennych związków i substancji.
Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość minerałów. Do najważniejszych zaliczyć należy m.in.:
To kluczowe elementy, by móc cieszyć się prawidłowym funkcjonowaniem całego organizmu. Biorą one udział w wielu podstawowych procesjach i zjawiskach, które każdego dnia zachodzą w naszym organizmie. Potas to minerał, który występuje w licznej postaci w jagodowych owocach. To on odpowiedzialny jest za utrzymanie właściwego stanu całej gospodarki wodno- elektrolitowej naszego organizmu. Dodatkowo jego właściwa ilość w organizmie przeciwdziała nadmiernemu gromadzenia się wody w naszym organizmie, co jednocześnie zmniejsza tendencję do powstawania obrzęków.
Na szczególną, odrębną uwagę zasługuje ilość witaminy C, jaką znaleźć można w truskawkach. Co ciekawe, owoce jagodowe są w stanie dostarczyć jej aż dwukrotnie więcej, niż osławione cytrusy. Jedna porcja truskawek, a więc około 100- 150 gram, dostarczy do naszego organizmu tyle witaminy C, że zaspokoi to dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej. W 100 gramach jest to około 586 mg witaminy C. Nie jest to jedyna cenna substancja, jaką odnaleźć można w truskawkach. Analizując skład owoców można odnaleźć w nich takie witaminy, jak m.in.:
- tiamina (B1),
- ryboflawina (B2),
- kwas pantotenowy (B6),
- niacyna (PP),
- kwas foliowy (B9).
Gotowe dania z wykorzystaniem truskawek
Znamy już kaloryczność truskawek. Nic więc dziwnego, że są one składnikiem wielu dań- zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Jeśli chcesz cieszyć się ich wartościami, doskonałym smakiem, a przy tym nie masz ochoty spędzać samodzielnie długich godzin we własnej kuchni, catering dietetyczny to usługa gastronomiczna skrojona na miarę Twoich potrzeb. Dieta pudełkowa sprawi, że będziesz mógł cieszyć się smakiem swoich ulubionych owoców przez cały rok. Co więcej, oprócz tego, że zafundujesz sobie doskonale zbilansowaną, pełnowartościową dietę, to dodatkowo zadbasz także o komfort swojego życia. Nic więc dziwnego, że jest to gotowe, praktyczne rozwiązanie, po które sięga coraz większa liczba osób.
Kto powinien wyeliminować z własnej diety truskawki?
Wiemy ile kcal ma jedna truskawka. Czy jej niska kaloryczność oznacza, że są to owoce, które mogą być spożywane bez ograniczeń przez wszystkich? Niestety wyodrębnić można pewną grupę osób, która powinna powstrzymać się od spożywania truskawek. Z całą pewnością mowa tu o alergiach pokarmowych. Jeśli po wykonaniu testów jasno wynika, że truskawki są dla nas alergenami, nawet w małym stopniu, wówczas należy powstrzymać się od ich spożycia. W przeciwnym razie może dojść do pojawienia się wysypki alergicznej, bólu brzucha, biegunki, czy nudności. Co więcej, u osób w dużym stopniu uczulonych na truskawki, może pojawić się nawet mrowienie warg, jak również nieprzyjemne pieczenie języka.
Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że zbyt dużej ilości truskawek powinny unikać także najmłodsze dzieci. Wykorzystując interdyscyplinarne podejście do zdrowego stylu życia, warto wskazać, że należy bardzo ostrożnie, małymi porcjami, rozszerzać dzieciom dietę o te popularne owoce jagodowe. Pomimo tego, że dzieci są chętne do dużej ilości spożycia truskawek, warto zachować umiar. Wynika to z faktu, że zwłaszcza wczesnym i późnym sezonem na te owoce, są one sprowadzane z dalekich, egzotycznych krajów, a ich naturalność pozostawie wiele do życzenia. Wniosek jest jeden- warto zawsze stawiać na naturalne, ekologiczne truskawki, pochodzące od lokalnych dostawców i plantatorów.
Ile kalorii mają truskawki? To zdecydowanie opcja dla wszystkich- osób na diecie redukcyjnej, diabetyków, czy prawdziwych łasuchów. Nic więc dziwnego, że gdy tylko mamy szczyt sezonu, truskawki trafiają na stół wielu domów. Ich słodki smak, który idzie w parze z niską kalorycznością, to wymarzone połączenie, które pozwala na satysfakcjonujące dla naszych kubków smakowych desery i posiłki. Bez obaw jedz truskawki, i ciesz się ich pysznym smakiem, kiedy tylko chcesz!.
Bibliografia:
Andersen, P.C., Brodbeck, B.V. (2005). Strawberries: nutrition, health benefits, and cultivation. Truskawki są owocem bogatym w witaminę C, antyoksydanty oraz błonnik, które wspierają zdrowie serca i układu odpornościowego. Artykuł omawia również niskokaloryczność truskawek, co czyni je idealnym składnikiem diety odchudzającej. Zawartość antocyjanów w truskawkach wspiera zdrowie oczu i zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Truskawki mają również właściwości przeciwzapalne, co pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Hancock, J.F., Luby, J.J. (2008). Strawberries: a global perspective on their nutritional value. W artykule przedstawiono szczegółowy profil odżywczy truskawek, które dostarczają witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, wspierający zdrowie kobiet w ciąży. Truskawki są również źródłem flawonoidów, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Ich regularne spożycie może wspierać zdrowie skóry, poprawiać trawienie i pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi. Dzięki ich niskiej kaloryczności są idealnym owocem na każdą porę roku.
Giampieri, F., Alvarez-Suarez, J.M. (2014). Strawberry consumption and human health: Effects beyond antioxidant activity. Badanie to wykazuje, że regularne spożycie truskawek może wspierać zdrowie serca i obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Truskawki pomagają również w redukcji ciśnienia krwi dzięki zawartości potasu. Zawarte w truskawkach składniki bioaktywne wspierają zdrowie mózgu i mogą poprawiać funkcje poznawcze. Regularna konsumpcja truskawek może również wspierać zdrowie jamy ustnej i zmniejszać ryzyko próchnicy.