15.09.2023

Czy produkty light są zdrowe? - Za i przeciw


Gdy myślimy o zrzuceniu zbędnych kilogramów, od razu ma myśl przychodzą nam pewne grupy produktów. Planujemy spożywanie białego, chudego mięsa, większej ilości warzyw oraz produktów typu light. Czy te ostatnie naprawdę potrzebne są w naszej diecie?

Produkty light – pudrowana rzeczywistość

Żywność typu light to produkty o obniżonej wartości kalorycznej, zawierające mniej tłuszczu lub cukru. Reklamowane są jako lekkie i te, które sprawią, że poczujemy się lepiej. W rzeczywistości jednak chyba niewielu dietetyków poleci nam sięganie po tego typu rozwiązania. Usuwane ze składu pozycje, producenci zastępują bowiem np. konserwantami i wodą. Co ważne, produkt light nie zawsze jest taki, jakiego oczekujemy. Może zawierać np. mniej tłuszczu, ale za to więcej cukru. Należy więc dobierać je z rozwagą, bo wprowadzenie wybranych produktów w przemyślany sposób może pomóc w walce z nadwagą lub otyłością.

Aby odnieść sukces należy jednak zmienić swój styl życia i odżywiania. Powodem nadwagi jest najczęściej zwiększona podaż energetyczna. Oznacza to, że przyswajamy więcej kalorii, niż nasz organizm jest w stanie zużyć w ciągu dnia. Nadmiar odkładany jest jako tkanka tłuszczowa. Warto więc nauczyć się sięgania po lepsze dla naszego ciała produkty, zacząć się ruszać, zrezygnować z alkoholu i spożywać więcej wody.

Zalety produktów light

Produkty typu „light”, szczególnie te bez cukru mogą przypaść do gustu osobom cierpiącym na cukrzycę oraz te zagrożone schorzeniem. Pomagają one w ograniczeniu cukru i zastąpienie go słodzikami. Jednocześnie, cukrzycy nie muszą w pełni wyrzekać się słodkości, bo mogą dziś sięgnąć np. po czekoladę lub batonik bez cukru.

Czy produkty light są zdrowe?

Podczas odchudzania nie powinniśmy koncentrować się wyłącznie na liczbie przyswajanych kalorii. Nieco inne jest założenie producentów żywności light. Obniżają oni kaloryczność swoich wytworów, kosztem wartości odżywczej. Świetnym przykładem takiego zabiegu mogą być na przykład żółte sery. Producenci obniżają w nich poziom tłuszczu. Wraz z nim z sera znika potrzebne nam witaminy A oraz D. Ta druga niezbędna jest do przyswajania wapnia, które przecież zawiera żółty ser. Przez to, organizm zyskuje mniej korzyści z takiego posiłku. Wszystkie te elementy potrzebne są naszemu ciału do prawidłowego funkcjonowania. Wpływają na kondycję skóry, kości czy wzroku.

Jeśli jednak zabierzemy pewien element, musimy pamiętać o tym, że życie nie znosi próżni. Dlatego, w miejsce np. tłuszczu wprowadzane są inne elementy. Może być to woda, ale nie tylko. Stosowane są zagęszczacze, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktu. Pojawiają się też konserwanty, a nawet cukier.

„Light” tylko z nazwy

Dziś konsumenci muszą mieć się na baczności. Warto dobrze przyglądać się produktom, które wybieramy. Zdarza się, że gdy sięgamy po czekoladę „light”, nie przykładamy wagi do spożytej ilości. Wydaje się nam, że jest to zdrowsza i mniej kaloryczna wersja. Tymczasem, zapoznając się z wartością energetyczną, może ogarnąć nas niemałe zdziwienie, gdy okaże się, że w rzeczywistości ma ona zaledwie kilka kcal mniej, niż normalna wersja.

Kolejnym aspektem jest przyglądanie się składom. Sprawdźmy, jaka jest zawartość tłuszczu, cukru i konserwantów. Wiele takich produktów nie może pochwalić się krótkim, dobrej jakości spisem. Nierzadko wymiana lub eliminacja jakiegoś składnika odbywa się kosztem smaku danego produktu. Czy nie lepiej będzie sięgnąć po ten pełnowartościowy i po prostu spożyć go mniej?

Produkty typu light są też najczęściej droższe od tradycyjnych. Oznacza to, że skutecznie czyszczą nasze portfele.

Czy produkty żywność light może mieć wpływ na nasze zdrowie?

Produkty light a zdrowie to szerokie zagadnienie. Wiele z nich eliminuje cukier na rzecz wykorzystania różnego rodzaju słodzików i innych zamienników cukru. Jednym z nich jest, pochodząca z owoców fruktoza. O ile, potrafi ona zmniejszyć ładunek glikemiczny takiego produktu, co z pewnością docenią cukrzycy, to nie zawsze wpłynie na zmniejszenie kaloryczności.

Producenci sięgają też po słodziki: sacharynę, aspartam, erytrytol. Są o wiele słodsze od cukru i nie mają śladowe kalorie. Należy jednak pamiętać, że spożycie ich w dużych ilościach może odbić się na zdrowiu. Do najczęstszych powikłań należą biegunki.


Bibliografia:

1. Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh
2. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings, Yang Q.
3. Charakterystyka żywności o obniżonej wartości energetycznej, Kudełka W., Jachna D., Zeszyty Naukowe nr 834 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2009
4. Gotowość konsumentów do spożywania żywności typu light, Zychowicz – Jeżewska M., Jeznach M., Kosicka-Gębska M.,Bromat. Chem. Toksykol. – XLV, 2012, 603-607
5. Zamienniki tłuszczu w produkcji żywności o obniżonej wartości energetycznej, Górecka A., Krygier K., Przemysł Spożywczy, 2004, 58, 36-42

Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.