04.03.2024

Kombucha: dlaczego cieszy się takim zainteresowaniem?


Kombucha niestety nie zawsze może być stosowana. Są w końcu pewne przeciwwskazania... Jeśli ich nie ma, to kombucha odgrywa zaś ważną rolę. W końcu to nie tylko np. smaczny napój, ale także produkt dobrze wpływający na zdrowie i samopoczucie. Zainteresował Cię ten wstęp? Przeczytaj zatem cały artykuł i poznaj inne ważne fakty!

Czym jest kombucha?

Kombucha to coraz popularniejszy musujący napój. Wiele źródeł podaje, że jest on znany od mniej więcej 220 r. p.n.e. Jaka jest geneza tego słowa? "Kombucha" to połączenie dwóch wyrazów: "kombu" (imię koreańskiego lekarza, który sprowadził ten napój do Japonii) i "cha" (to po prostu napój w języku japońskim).

Skąd pochodzi ten produkt? Najprawdopodobniej z Mandżurii. Warto zaznaczyć, że to historyczny region znajdujący się w północno-wschodniej części Chin. W jej granicach znajdujĄ się takie prowincje, jak Jilin, Heilongjiang i Liaoning.

Czym wyróżnia się kombucha na tle innych napojów? Jej miłośnicy zwracają uwagę chociażby na słodko-kwaśny smak. Nie da się ukryć, że ma on działanie orzeźwiające!

Charakterystyczna jest także procedura powstawania tego produktu. Wszak chodzi tutaj o odpowiednio zachodzące procesy fermentacji, w których biorą udział herbata i cukier. Kluczowym składnikiem jest także "grzyb herbaciany". Dlaczego ma on tak ważne znaczenie? Grzyb herbaciany (znany również pod nazwą "grzyba japońskiego") to mieszanka rozmaitych mikroorganizmów. Chodzi zaś przede wszystkim o bakterie i drożdże.

Pewnie teraz wielu z naszych czytelników zastanawia się, jak można przygotować ten musujący, orzeźwiający napój. Jeśli zapoznasz się z przepisem, to dowiesz się, że to wcale nie jest skomplikowane!

Jakie składniki są potrzebne? Zazwyczaj (bo nie ma jednego przepisu) należy zastosować:

  • czarną herbatę (około 2-3 łyżeczki na 1 litr wody)
  • cukier (mniej więcej 1/3 zwykłej szklanki)

Co dzieje się dalej? Najpierw zaparz herbatę. Poczekaj spokojnie, aż ten napój przestygnie. Dlaczego to istotne? Należy zaznaczyć, że w zbyt wysokiej temperaturze są eliminowane mikroorganizmy. Potem zastosuj cukier. Nie obejdzie się też bez użycia wspomnianego wcześniej grzyba herbacianego.

Następnie przykryj naczynie i ulokuj je w zacienionym miejscu cechującym się pokojową temperaturą. Sama fermentacja powinna trwać mniej więcej 7 dni.

W czym musi być przygotowany ten napój? Rekomendowane są przede wszystkim naczynia szklane, ceramiczne albo porcelanowe. Zabronione są zaś pojemniki metalowe lub plastikowe. Z czego to wynika? Wiedz, że w trakcie przygotowywania kombuchy powstają kwasy organiczne. Mogą zaś one niekorzystnie reagować z pojemnikami metalowymi, czy plastikowymi, co jest niedobre przede wszystkim dla zdrowia.

Facet ogląda w telewizji program dotyczący kombuchy.

Na co pomaga kombucha?

Ten produkt zawiera chociażby kwasy organiczne (np. glukuronowy, glukonowy, mlekowy, octowy, jabłkowy, szczawiowy). Jest to pochodną procesów fermentacyjnych.

W zdrowych produktach nie może brakować witamin i składników mineralnych. Rzecz jasna, kombucha je zawiera. Są to np.: witaminy z grupy B (B1, B2, B6 i B12) i witamina C.

W składzie znajdują się też: cukry (np. sacharoza, glukoza i fruktoza), dwutlenek węgla, a nawet etanol! O czym warto wiedzieć? Kombucha jest gazowana właśnie ze względu na obecność dwutlenku węgla.

Należy też wspomnieć o białku, rozmaitych aminokwasach, tłuszczach i polifenolach.

Kto powinien minimum rozważyć omawiany dzisiaj produkt? Osoby chcące skutecznie i bezpiecznie oczyścić swój organizm. Niewątpliwie warto to robić minimum od czasu do czasu. Wszak nasze organizmy są regularnie narażone na gromadzenie chociażby różnych, szkodliwych toksyn...

Kombucha charakteryzuje się zaś m.in. właściwościami odtruwającymi. Warto tutaj pochwalić kwas glukuronowy, który łączy się np. z rozmaitymi toksynami i przyczynia się do ich eliminacji (są one później wydalane z organizmu).

Na uwagę zasługują cechy przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. W efekcie możesz liczyć na skuteczną walkę z rozmaitymi bakteriami i rzadsze kłopoty związane z rozmaitymi chorobami. A chodzi tutaj nie tylko o zdrowie, ale także o pieniądze. Jak rzadziej chorujesz, to mniej wydajesz (np. na drogie leki).

Kombucha jest hojnie obdarzona w probiotyki. Dlaczego to jednak tak istotne? Probiotyki przyczyniają się do lepszego działania jelit. Ma to również znaczenie w kontekście samego trawienia.

Ten odpowiednio sfermentowany produkt spożywczy zawiera m.in. witaminę C i polifenole. W rezultacie nie brakuje właściwości przeciwutleniających, co prowadzi m.in. do spowolnienia procesów związanych ze starzeniem się organizmu.

Lekarze biją na alarm! W końcu coraz więcej osób nie radzi sobie ze stresem... Też masz od czasu do czasu takie kłopoty? Warto w takim razie wiedzieć, że kombucha ma cechy uspokajające. Dzięki temu napięcie jest redukowane.

Naukowcy są nawet zdania, że ten napój (spożywany w rozsądnych ilościach) może korzystnie wpłynąć na zdrowie psychiczne i tym samym przywrócić właściwą równowagę. Jest to ciekawe rozwiązanie m.in. w przypadku pacjentów zmagających się z depresją.

Dzięki takim napojom można zadbać o mniejszy poziom cholesterolu i tym samym o sprawniej działające serce. Tego typu produkty są również polecane pod kątem działań prewencyjnych.

Kobieta rozmawia z farmaceutą o właściwościach kombuchy.

Kombucha: skutki nadmiaru dają się we znaki...

Zastanawiasz się, jakie kroki powinny być przez Ciebie podjęte, aby ten napój przynosił Ci multum korzyści, a jednocześnie nie powodował żadnych "atrakcji" w postaci np. skutków ubocznych?

Kluczowe na tej płaszczyźnie jest przestrzeganie zalecanych, maksymalnych dawek. A jest to około 120 ml dziennie. Uważamy jednak, że i tak warto rozpocząć od nieco mniejszych wartości. Kombucha to azjatycki napój jedyny w swoim rodzaju. Fajnie byłoby na początek zacząć od mniejszych dawek, aby sprawdzić, jak na to wszystko zareaguje organizm.

Jeśli ten sfermentowany produkt będzie właściwie tolerowany, to możesz krok po kroku nieco zwiększać te wartości. Jeśli masz tutaj jakieś wątpliwości, to nie wahaj się, tylko np. idź do lekarza.

Jakie są efekty uboczne? To nic przyjemnego. W końcu chodzi np. o: bóle głowy, bóle brzucha, rozdrażnienie, nadmierne pobudzenie, kłopoty ze snem, nudności (prowadzące w efekcie do wymiotów), biegunki itp.

Groźna jest kwasica mleczanowa, która generuje np.:

  • problemy z oddychaniem
  • dezorientację
  • fatalne samopoczucie
  • gorączkę

W skrajnych przypadkach trzeba się liczyć nawet ze stanem zagrażającym życiu (jeśli nastąpi długotrwałe przyjmowanie bardzo dużych dawek).

Inne skutki uboczne to np.: uszkodzenia wątroby, reakcje alergiczne i kłopoty z nerkami.

Studentka pisze pracę magisterską m.in. na temat skutków nadmiaru kombuchy.

Kombucha: przeciwwskazania do stosowania muszą być sprawdzone!

Nie jest tak, że ten azjatycki napój może być pity dosłownie przez każdego. Warto zwrócić tutaj uwagę na właściwości. Wszak kombucha zawiera pewne ilości alkoholu. Jest zatem zakazana w przypadku:

  • kobiet będących w ciąży
  • karmiących matek
  • dzieci
  • osób, które np. zaraz zamierzają jechać swoim samochodem

Nie jest to dobre rozwiązanie w przypadku pacjentów zmagających się z miażdżycą, reumatyzmem, reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy grzybicą przewodu pokarmowego.

Kombucha (ze względu chociażby na to, że jest sfermentowanym napojem) nie jest wskazana, jeśli masz bardzo poważne kłopoty dotyczące jelit. Zawsze warto jednak poradzić się w tej sprawie swojego gastrologa. Może okazać się tak, że problemy nie są na tyle poważne, a Ty będziesz mógł (chociaż od czasu do czasu) pić kombuchę.

Na ten azjatycki napój powinni uważać także wszyscy ci, którzy borykają się z cukrzycą - w kombuchy nie brakuje cukru.

Dziadek czeka na wizytę lekarską, bo chce poznać przeciwwskazania do stosowania kombuchy.

Kombucha w dietach pudełkowych

Bardzo chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie, czy kombucha jest stosowana w dietach pudełkowych? Interesuje Cię to generalnie z kilku względów? Czasami potencjalni klienci są zafascynowani tym azjatyckim, musującym napojem. Na tyle, że chcą go stosować na co dzień.

Niekiedy sytuacja różni się o 180 stopni. W końcu nie brakuje osób, które nie mogą pić tego napoju. Kombucha jest zaś w ich przypadku zabroniona. Chodzi m.in. o kobiety "w błogosławionym stanie".

Jeśli chcesz uzyskać konkretne informacje na temat tego, z czego są przyrządzane diety pudełkowe, to zapraszamy do kontaktu! Możesz do nas napisać lub zadzwonić. Jesteśmy po to, aby udzielić Ci odpowiedzi na wszystkie pytania, które Cię w tym momencie nurtują.

Już teraz możemy jednak zdradzić kilka szczegółów. Na pewno nie stosujemy produktów, które mogłyby źle działać na organizm klienta/klientki.

Babcia - stosująca zestaw pudełkowy - pyta się dietetyczki o ewentualną zawartość kombuchy.

Kombucha: podsumowanie wiadomości

Kombucha to musujący, azjatycki napój (znany już od około 220 r. p.n.e.) o słodko-kwaśnym smaku. Pochodzi z Mandżurii.

W czym powinna być przygotowywana kombucha? W naczyniach szklanych, ceramicznych lub porcelanowych. Odradzane są pojemniki metalowe/plastikowe.

W składzie znajdują się np.: witaminy (m.in. witamina B6, witamina C), składniki mineralne, kwasy organiczne i dwutlenek węgla.

Kombucha pozwala m.in. efektywnie i bezpiecznie oczyścić organizm z rozmaitych toksyn itd. Wspiera także układ odpornościowy, działanie jelit i spowalnia procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Zalecana, maksymalna (dzienna) dawka to około 120 ml. Najgroźniejszy skutek uboczny to nawet śmierć, dlatego nie bagatelizuj tego zagadnienia.

Trzeba się także liczyć np. z: kwasicą mleczanową, nadmiernym pobudzeniem, kłopotami ze snem, czy biegunkami.

Kto nie może pić kombuchy? Np. kobiety w ciąży, karmiące mamy i dzieci. Nie jest to również polecane rozwiązanie w przypadku diabetyków.

Chcesz dowiedzieć się, czy kombucha znajduje się w dietach pudełkowych od FitApetit? Zachęcamy zatem do kontaktu z nami (pisemnego lub telefonicznego).

Bibliografia:

  1. Jayabalan, R., Malbaša, R. V., Lončar, E. S., Vitas, J. S., & Sathishkumar, M. (2014). A review on kombucha tea—microbiology, composition, fermentation, beneficial effects, toxicity, and tea fungus. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(4), 538-550.
  2. Greenwalt, C. J., Steinkraus, K. H., & Ledford, R. A. (2000). Kombucha, the fermented tea: microbiology, composition, and claimed health effects. Journal of Food Protection, 63(7), 976-981.

Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit

Skorzystaj z oferty FitApetit

Czytaj więcej:

Dieta dopasowania do Twoich potrzeb

Wybierz stałą dietę lub skomponuj swoje menu, wybór należy do Ciebie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.