O tym produkcie bardzo pozytywnie wypowiadają się lekarze, dietetycy i sami klienci. W końcu kapusta kiszona to "skarbnica" wielu cennych właściwości. Dlaczego warto ją spożywać? Kiedy jest to zaś zabronione?
Co to jest kapusta kiszona?
Jaka jest historia tego produktu? Kapusta kiszona jest wykorzystywana już od setek lat. Historycy zaznaczają, że jej początki są związane mniej więcej z XVII wiekiem.
Ciekawostką jest to, że kapusta kiszona była bardzo popularna wśród... żeglarzy. Przedstawiciele tego zawodu szukali rozmaitych sposobów, aby uchronić się m.in. przed szkorbutem. Ta choroba pojawiała się zaś, jeśli w organizmie brakowało witaminy C.
Jak jeszcze dawniej korzystano z cennych właściwości tego produktu? Był to środek, który miał na celu zredukować ryzyko pojawienia się odmrożeń, pomagać na bóle reumatyczne i owrzodzenia.
Witamina C mocno wiąże się z układem odpornościowym. Nic zatem dziwnego, że kapusta kiszona miała za zadanie (w naturalny sposób) wzmocnić jego działanie.
Najprawdopodobniej wiele razy jadłeś ten smaczny i zdrowy produkt (np. jako dodatek do drugiego dania). Czy jednak wiesz, czym w praktyce jest kapusta kiszona?
To poszatkowana kapusta, która została poddana odpowiedniemu procesowi fermentacji. Jakie czynności są kluczowe? Należy pamiętać nie tylko o poszatkowaniu. Bardzo ważne jest też zasypanie jej solą, aby mógł zajść proces fermentacji. Co można dzięki temu uzyskać? Na skutek fermentacji i rozkładu cukrów (przez bakterie) dochodzi do powstania kwasu mlekowego. To właśnie on nadaje kapuście jedynego w swoim rodzaju kwaśnego smaku, który jest tak uwielbiany!
Kapustę kiszoną możesz bez żadnego problemu kupić w rozmaitych sklepach. Nie brakuje jednak osób, które przygotowują ją... samodzielnie. To wcale nie jest takie trudne, o czym zaraz się przekonasz!
Co trzeba zrobić? Musisz przygotować świeżą, białą kapustę. Poszatkuj ją na cienkie paski, a potem wrzuć to do beczki. Co dzieje się dalej? Ważne jest, aby ułożyć kilkucentymetrową warstwę - potem musisz ją zasypać solą i ugnieść. Następnie wrzuć kolejne poszatkowane paski, dodaj soli itd. Działaj tak do momentu napełnienia beczki. Zostaw sobie jednak trochę luzu, aby łatwiej się ugniatało. Potem zamknij beczkę.
Niestety, na kapustę kiszoną trzeba będzie troszkę poczekać. Eksperci zalecają, żeby umieścić beczkę (na około kilkanaście dni) w miejscu, w którym temperatura wynosi około 10 stopni Celsjusza. Wszystko po to, aby m.in. kapusta mogła puścić soki oraz zaszły tak ważne procesy fermentacji, w wyniku których powstanie kwas mlekowy.
Czasami w przepisach można przeczytać, że warto byłoby dodać jeszcze octu. Ten składnik generuje pewne plusy i minusy. Dzięki octowi zakwaszenie zachodzi szybciej. Niestety, wadą takiego rozwiązania jest mniejsza ilość wartości odżywczych. Jeśli zatem zdecydujesz się samodzielnie zrobić - w swoim domu/mieszkaniu - kapustę kiszoną, to uzbrój się w cierpliwość. Dzięki temu uzyskasz później więcej istotnych właściwości zdrowotnych.
Kapusta kiszona: kiedy warto stosować?
Co zawiera ten produkt? Kapusta kiszona to m.in.:
- witamina C
- inne witaminy (np. witamina A, witaminy z grupy B, witamina E, witamina K)
- rozmaite związki mineralne (np. magnez, potas, wapń i żelazo)
Podobnie jak kilkaset lat temu, także teraz kapusta kiszona dobrze oddziałuje na funkcjonowanie układu odpornościowego - m.in. ze względu na zawartość witaminy C.
Na moment pozostańmy przy niej. Dzięki witaminie C możesz utrzymać prawidłowy stan jamy ustnej i dziąseł.
Możesz też liczyć na... lepsze samopoczucie. Jak to możliwe? Witamina C aktywuje produkcję tryptofanu, który odpowiada za stosowne wydzielanie serotoniny.
Lekarze podkreślają, że bakterie kwasu mlekowego świetnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Można też liczyć na odpowiednio zachodzące procesy trawienia.
Dodatkowo wielu fachowców zaleca tego typu produkty w profilaktyce przeciw chorobom układu pokarmowego, które potrafią napsuć sporo krwi.
Odpowiednio stosowana kapusta kiszona pomaga na zaparcia. Cierpisz na nie już od dłuższego czasu? Nie wiesz, jak sobie z tym poradzić? Zachęcamy do kontaktu z naszymi dietetykami. Firma cateringowa FitApetit zaproponuje Ci odpowiedni catering dietetyczny (zawierający m.in. kapustę kiszoną), który pomoże Ci z tym kłopotem.
Wiele osób narzeka na problemy ze skórą. Przede wszystkim są to panie, ale panowie też coraz częściej zwracają na to swoją uwagę. Zawarte w kapuście kiszonej składniki przyczyniają się do lepszej kondycji skóry. Tak samo, jak włosów i paznokci. Chociażby z tego względu warto ją wprowadzić do swojego menu.
Chcesz jednocześnie zadbać o serce? To bardzo ważny narząd. Eksperci podkreślają zaś, że kapusta kiszona dobrze wpływa nie tylko na serce, ale również na cały układ krążenia.
Narzekasz na wrzody? W gastroskopii wyszły Ci nadżerki żołądka? Także na tej płaszczyźnie jest polecana kapusta kiszona. Dlaczego? Sok z tego produktu łagodzi rozmaite dolegliwości, które są związane z takimi schorzeniami.
Kapusta kiszona pomaga pod kątem regulowania poziomu glukozy we krwi. Jest to m.in. przydatne, jeśli chodzi o działania profilaktyczne przeciwko cukrzycy.
Sporo Polek i Polaków zmaga się z kłopotami z cholesterolem. Masz podobny problem? Chcesz zaś jeść rzeczy, które są smaczne i zdrowe? Nie zapominaj zatem o kapuście kiszonej, która przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Oprócz tego możesz liczyć na mniejsze ryzyko pojawienia się miażdżycy.
Bardzo duże znaczenie mają antyoksydanty. W efekcie spowalniane są procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo jest mniejsze ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Planujesz wreszcie pozbyć się niechcianych substancji z Twojego organizmu? Sok z kiszonej kapusty wykazuje działanie detoksykujące. W efekcie możesz liczyć na usunięcie szkodliwych substancji itd.
Kapusta kiszona: skutki nadmiaru
To produkt bardzo smaczny. Często jest podawany w formie surówki do drugiego dania (np. z marchewką). Nawet jeśli kapusta kiszona bardzo Ci zasmakuje (a to możliwe), to nie możesz jeść jej bez ograniczeń!
Dobrze byłoby spożywać umiarkowane ilości tego produktu. Jeżeli chcesz w niedalekiej przyszłości wprowadzić kapustę kiszoną do swojego menu, to rozpocznij od małych dawek. A potem obserwuj, czy czujesz się w porządku.
Co może się wydarzyć, jeśli kapusta kiszona będzie spożywana w dużych ilościach? Potencjalne skutki uboczne to np.:
- bóle brzucha
- "przelewanie" w żołądku
- wzdęcia
- gazy
- częste biegunki
- nudności prowadzące do wymiotów
Trzeba liczyć się z częstymi wizytami w łazience. Nadmierna dawka kapusty kiszonej może bowiem doprowadzić do "przeczyszczenia".
Kapusta kiszona: jakie są przeciwwskazania do stosowania?
Ten produkt bardzo pomaga w wielu sytuacjach, ale równocześnie w wielu nie może być stosowany... Kto musi zatem uważać?
Na pewno osoby mające kłopoty zdrowotne. Jeśli przyjmujesz różne leki, to musisz być szczególnie ostrożny. W grupie osób, które nie powinny jeść kapusty kiszonej, są pacjenci zażywający medykamenty przeciwzakrzepowe.
Z jednej strony kapusta kiszona jest polecana, aby zapobiegać chorobom układu pokarmowego. Jeśli jednak już na nie cierpisz (i są one dość poważne), to musisz uważać. W końcu tego typu produkty mogą działać drażniąco na śluzówkę żołądka.
Kiszona kapusta zawiera sporą dawkę sodu (można ją zmniejszyć np. płucząc ją kilka razy - w zimnej wodzie - przed zjedzeniem). Nadmierne dawki tego produktu są niewskazane w przypadku osób mających kłopoty z:
- nerkami
- nadciśnieniem tętniczym
- układem naczyniowo-sercowym
Na kiszoną kapustę (z racji na obecność goitrogenów) muszą bardzo uważać osoby, które borykają się z kłopotami z tarczycą.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Nadal nie wiesz, czy kapusta kiszona może być stosowana w Twoim przypadku? Skonsultuj się zatem z lekarzem. Możesz także skontaktować się z nami w tej sprawie. W FitApetit są bowiem oferowane darmowe konsultacje dietetyczne!
Kapusta kiszona w zestawach pudełkowych
Czy ten produkt znajduje się w zestawach pudełkowych FitApetit? Tak. Jeśli nie ma powyższych przeciwwskazań, to chętnie z niego na co dzień korzystamy. W końcu wiemy, że kapusta kiszona ma multum cennych właściwości!
Dzięki niej dania są smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Nie da się ukryć, że kapusta kiszona też mocno orzeźwia!
To produkt uniwersalny, który może być spożywany na surowo (np. jako składnik surówek). Kiszona kapusta świetnie komponuje się ze startym jabłkiem i surową marchewką. Nie ma przeszkód, aby dodać do tego jeszcze troszkę cebuli. Kiszona kapusta może być także jedzona w postaci gotowanej.
Zapraszamy do skorzystania z zestawów pudełkowych od FitApetit! Sprawdź, z czym najczęściej łączymy kapustę kiszoną!
Trzeba jeszcze wspomnieć, że ten produkt pomaga przy odchudzaniu. Przede wszystkim jest niskokaloryczny. Dodatkowo nie brakuje tutaj błonnika, który powoduje, że posiłki są bardziej syte.
Kapusta kiszona: podsumowanie wiadomości
Kapusta kiszona była wykorzystywana już w XVII wieku (przez żeglarzy, którzy chcieli uchronić się przed szkorbutem).
Czym jest ten produkt? W skrócie: to poszatkowana kapusta, która została poddana właściwemu procesowi fermentacji. Takie produkty możesz kupować w sklepie lub przygotować je samodzielnie! To naprawdę proste!
Jak działa kapusta kiszona? M.in. poprawia odporność, stan jamy ustnej, samopoczucie i procesy trawienne.
Jest też polecana w przypadku dokuczliwych zaparć oraz ma bardzo istotne właściwości antyoksydacyjne itd.
Nadmierne spożywanie kiszonej kapusty prowadzi np. do: bóli brzucha, gazów, wzdęć i częstych biegunek.
Jakie są najważniejsze przeciwwskazania? Poważne choroby układu pokarmowego, przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, kłopoty z nerkami, czy tarczycą.
Kapusta kiszona (np. jako składnik zdrowej, smacznej i orzeźwiającej surówki) jest serwowana w zestawach pudełkowych od FitApetit. Dzięki temu produktowi można się m.in. szybciej odchudzić!
Bibliografia:
- Swain, M. R., Anandharaj, M., Ray, R. C., & Parveen Rani, R. (2014). Fermented fruits and vegetables of Asia: A potential source of probiotics. Biotechnology Research International, 2014.
- Wójcik, K., Sionek, B., & Łopusiewicz, Ł. (2020). Kapusta kiszona jako źródło probiotyków i jej wpływ na zdrowie człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 27(1), 5-20.
Autor: Dietetyk kliniczny FitApetit
Czytaj więcej:
- Pestki dyni - superfood wspierające serce i sen!
- Czarnuszka - superfood zaskakujące właściwościami!
- Olej z wiesiołka - superfood dla skóry i równowagi hormonalnej!
- Orzechy brazylijskie - superfood pełne selenu!
- Karczochy - superfood wspierające wątrobę i trawienie!
- Goździki - nie tylko przyprawa, ale i superfood!
- Chlorella - superfood, które oczyszcza i odżywia!
- Olej kokosowy - tajemnica zdrowych tłuszczów jako superfood!
- Kombucha - superfood fermentowane pełne probiotyków!
- Żeń-szeń - korzeń pełen energii i zdrowia jako superfood!